Продукти:
• 1 кисела зелка
• 3 глави лук
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 ч.ч. олио
• 1 и 1/2 к.ч. ориз
• 7-8 зърна черен пипер
• 2-3 зърна бахар
• 1 с.л. краве масло
• 100 г кашкавал
За заливката:
• 4-5 яйца
• 1 ч.ч. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Нарязваме 2 глави лук на ситно и го запържваме в половината мазнина. Щом лукът поомекне, прибавяме ситно нарязаното зеле и задушаваме, докато омекне, след което прибавяме доматеното пюре и поръсваме със смлян черен пипер.
Отделно заливаме с 3 ч.ч. вода третата глава ситно нарязан лук и прибавяме маслото и зърната черен пипер. Кипваме на огъня, прибавяме ориза и посоляваме. Когато водата се изпари, отстраняваме от огъня.
Покриваме дъното на намаслена тавичка с половината от зелето. Поръсваме с настърган кашкавал и разстиламе отгоре ориза. Поръсваме останалия кашкавал и покриваме с останалото зеле.
Заливаме ястието с яйцата, разбити с киселото мляко, и печем в умерено загрята фурна.
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...