Продукти:
• 20-25 цели листа от лапад
• 1 ч.ч. ориз
• 4-5 стръка магданоз
• 4-5 стръка джоджен
• 1 к.ч. олио
• черен пипер, сол
За заливката:
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 3 яйца
• 1 с.л. брашно
• 1-2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Измиваме листата и внимателно отстраняваме дръжките и централната жилка. После ги попарваме в подсолена вода и оставяме да се отцедят.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме ориза и наситнените магданоз и джоджен. Наливаме малко топла вода и посоляваме. Варим, докато се изпари течността.
Разстиламе половината от ориза в намаслена тавичка, нареждаме отгоре листата и покриваме с останалия ориз. Наливаме съвсем малко топла вода и печем 15 мин в умерено загрята фурна.
Запържваме брашното за заливката в олиото, разреждаме с млякото, прибавяме разбитите яйца и заливаме лападника с тази смес. Запичаме във фурната, докато заливката хване златиста коричка.
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...