Продукти:
• 20-25 цели листа от лапад
• 1 ч.ч. ориз
• 4-5 стръка магданоз
• 4-5 стръка джоджен
• 1 к.ч. олио
• черен пипер, сол
За заливката:
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 3 яйца
• 1 с.л. брашно
• 1-2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Измиваме листата и внимателно отстраняваме дръжките и централната жилка. После ги попарваме в подсолена вода и оставяме да се отцедят.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме ориза и наситнените магданоз и джоджен. Наливаме малко топла вода и посоляваме. Варим, докато се изпари течността.
Разстиламе половината от ориза в намаслена тавичка, нареждаме отгоре листата и покриваме с останалия ориз. Наливаме съвсем малко топла вода и печем 15 мин в умерено загрята фурна.
Запържваме брашното за заливката в олиото, разреждаме с млякото, прибавяме разбитите яйца и заливаме лападника с тази смес. Запичаме във фурната, докато заливката хване златиста коричка.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...