Продукти: (за 4 порции)
• 800 г бамя
• 5-6 глави лук
• 4-5 с.л. олио
• 1 к.ч. оцет
• черен пипер, сол
За заливката:
• 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 3 яйца
• сол
Начин на приготвяне:
Заливаме бамята с оцета и 1 1/2 ч.ч. подсолена вода и варим, докато омекне, след което я отцеждаме.
Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина.
Разстиламе половината от бамята на дъното на намаслена тавичка. Върху нея разпределяме изпържения лук. Покриваме с останалата бамя.
Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието с тази смес и поръсваме с черен пипер. Запичаме в силна фурна, докато получим розова коричка.
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...