Продукти:
• 2 части изчистено от ципите свинско месо
• 1 част говеждо месо
на 1 кг месо:
• 22 г сол
• 5 г захар
• 0,5 г селитра
• 3 г червен пипер
• бахар,
• кимион
• черен пипер
Начин на приготвяне:
Накълцваме на парченца месото и го поръсваме със солта, захарта и селитрата, объркваме и оставяме да престои така 2 денонощия върху наклонен съд, за да се отцеди. После го накълцваме на още по-дребно и го смиламе през машинка за месо. Прибавяме подправките и месим дълго време, разстиламе на масата на дебел 10 см слой и оставяме от няколко часа до 1 нощ да престои на студено до слабо втвърдяване.
С така узрялата кайма пълним дебели говежди черва, които усукваме през 30-40 см, за да се отделят луканките една от друга. Връзваме ги от двата им края със здрава връв, понадупчваме ги с игла, за да излезе въздухът и ги окачваме на проветриво място. В продължение на 15 дни оформяме луканките, като ги месим с точилка. После ги оставяме притиснати с дъска и тежест върху нея още няколко дни.
Окачваме луканките на проветриво място да се втвърдят. По желание можем да ги закачим над дим за 4 дни, за да се опушат до получаването на червено-кафяв цвят и след това ги сушим до пълно втвърдяване.
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...