Розови рибни рулца
Продукти: (за 4 порции)
• 4 филенца от хек
• 150 г моркови
• сокът от 1 лимон
• 4 пера от пресен лук
• 30-40 г грах от консерва
• 30 г сладка царевица
• 1 ч.л. сок от червено цвекло
• 1 ч.л. шампанско
• 1 ч.л. гликоза
• 20 г овесени ядки
• 20 г орехови ядки
• 1 к.ч. фъстъчено масло
• целина
• копър,магданоз
• мента, босилек
• индийско орехче
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме морковите, нарязваме ги на кубчета и ги задушаваме в част от маслото и съвсем малко вода.
Почистваме и измиваме рибните филенца. Посоляваме ги и ги напръскваме с лимонов сок. Прибавяме малко масло и вода, покриваме ги с фолио и ги запичаме и от двете страни. Оставяме готовите филенца да поизстинат и след това ги навиваме на цилиндърчета.
Нареждаме готовите рулца в чинийка и ги пълним със следната смес: Разбъркваме отцедените моркови заедно с царевицата, граха, ореховите и овесените ядки, които предварително сме попарили в подсолена вода, а след това сме ги отцедили. Подправяме на вкус с индийско орехче, наситнен копър, черен пипер и сол. Добавяме и малко масло, за да се слепят съставките.
Поливаме напълнените рулца с розов сос, който сме приготвили от цвекловия сок, шампанското, гликозата, червения и белия пипер и сол на вкус. Внимаваме да не залеем плънката. Хекът придобива приятен леко розов цвят.
Украсяваме с листенца от мента, босилек и целина. По желание можем да шприцоваме кисела сметана, мента или някакъв друг сос.
Вместо фъстъчено масло можем да използваме сусамено, маково или просто слънчогледово масло, в което сме запържили ядки, за да пуснат аромат.
Автор: Радина Стоева