Кулинарни рецепти » Троянска луканка

 Троянска луканка

Продукти:

• 6 кг говеждо месо
• 2 кг нетлъсто свинско месо
• 2 кг твърда сланина
• 250 г сол
• 10 г селитра
• 30 г черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на късове от 100-150 г, осоляваме го и оставяме за 24 часа в хладно помещение върху наклонена маса, за да се отцеди водата.

Смиламе месата поотделно. Разстиламе говеждото смляно месо върху маса, над него слагаме свинското, а отгоре - нарязаната на кубчета сланина. Наръсваме със селитрата, захарта и подправките и всичко омесваме много добре. Оставяме сместта за три денонощия в хладно помещение, за да се ароматизира и „узрее”.

След това я смиламе отново и пълним говежди черва, които предварително сме накиснали в хладка вода и нарязали на парчета с дължина 50 см. Завързваме и окачваме да се сушат за 30-60 дни на хладно и проветриво място.

През вечер валцуваме луканките с дървена точилка, за да се махне въздухът и да станат плоски. След това пресоваме между две дъски с тежест в продължение на едно денонощие. Готовата троянска луканка съхраняваме на хладно, сухо и проветриво място.

Автор: Минчо Пехливанов

Представяме Ви:

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Начало