Кулинарни рецепти » Прескоп

 Прескоп

Продукти:

• 2,5 кг телешко месо
• 2 броя свински момици
• 4 броя свински езици
• 2 броя свински уши
• 125 г сол
• 3 г селитра
• 3 г захар
• 20 г бахар
• 6 г карамфил
• 3 г джинджифил
• 1 л вода

Начин на приготвяне:

Почистваме телешкото месо от тлъстините и съединителната тъкан, смиламе го 2 пъти през ситната решетка на месомелачката и разбъркваме с 1 л вода, сол, селитрата и захарта. Езиците сме накиснали в саламура, в която са престоявали 8-10 дни. Ушите сваряваме до пълното им омекване.

Месното тесто, след като престои 12-24 ч, отново смиламе през ситната решетка на месомелачката заедно със сварените уши. Получената кайма заедно с подправките омесваме добре. Сваряваме езиците, обелваме ги и ги нарязваме на тънки филийки.

Прескопът оформяме в разрязан мехур, поставен върху масата по следния начин: най-напред слагаме една момица, над нея разстиламе пласт от кайма, върху нея разстиламе пласт от филийки език, над тях пак кайма, после езици, кайма и отгоре другата момица.

Зашиваме мехура и го покриваме с платно. Увиваме го добре и го завързваме с канап. Така приготвен, го слагаме да се вари в продължение на 2-3 часа при температура на водата 70 градуса. Затискаме добре прескопа с тежест (дъска и капак) и след 24 часа развиваме платното.

Продукта можем да съхраним 10-15 дни.

Автор: Донка Костадинова

Представяме Ви:

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Начало