Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия на фурна

Постна кухня:

Тиква със сирене на фурна

Продукти: • половин средно голяма тиква • 1 и 1/4 ч.ч. натрошено сирене • 3 домата • 1/2 ч.ч. олио • сол на вкус Начин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семките и я нарязваме на филийки. Задушаваме я в половината олио и малко вода д...

Тиква със сирене на фурна

Продукти: (за 4-5 порции) • половин средно голяма тиква • 4 глави лук • 4-5 домата • 3-4 с.л. брашно • 100 г сирене • 2-3 яйца • 1/2 с.л. краве масло • 250 мл прясно мляко • магданоз, сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Обелваме тиквата, по...

Тиквички плакия

Продукти: (за 5-6 порции) • 1 кг пресни тиквички • 3 моркова • половин глава керевиз • 2 връзки пресен лук • 5-6 домата • 1 с.л. брашно • 15-20 маслини • 1 дафинов лист • 1 лимон • 1 к.ч. олио • магданоз, копър • черен пипер,сол Начин на приготвяне...

Тиквички по софийски

Продукти: (за 4-6 порции) • 1 кг тиквички • 500 г сирене • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 пакетче краве масло • магданоз, копър, сол Начин на приготвяне: Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги задушаваме с малко вода и сол на слаб огън. Когато ом...

Тиквички по трънски

Продукти: (за 6 порции) • 1 кг тиквички • 2 връзки лук • 4-5 стръка чесън • 3 домата • 10 кисели джанки • 6 с.л. олио • 1ч.ч. вода • 1с.л. брашно • 1/2 връзка копър • 1връзка магданоз • сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, чесъна, м...

Тиквички пълнени с извара

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг тиквички • 250 г извара • 2 яйца • 1 к. ч. мазнина • сол и копър Начин на приготвяне: Нарязваме обелените тиквички по дължина на половинки. Издълбаваме ги внимателно и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода. Наре...

Тиквички с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг съвсем млади тиквички • 300 г пресни гъби • 1 к.ч. ориз • 1 стрък чесън • 100 г краве масло • 100 г сметана • 100 г кашкавал • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките ...

Тиквички с джанки

Продукти: • 1,5 кг тиквички • 12-15 зелени джанки • 1 кофичка кисело мляко • 5 с.л. брашно • 150 мл олио • копър, чесън, сол Начин на приготвяне: Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на кръгчета, които посоляваме и овалваме в брашно. В намазана с о...

Тиквички с доматен сос

Продукти: • 1 кг тиквички • 200 г сирене • 50 г кашкавал за поръсване • 2 с.л. олио • 500 г домати • 1 глава кромид лук • 5 скилидки чесън • копър, магданоз Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета. Доматите бланшираме за минута във врящ...

Тиквички с макарони

Продукти: • 1,250 кг тиквички • 500 г макарони • 1 л прясно мляко • 4 яйца • 3 с.л. брашно • 1 ч.ч. настърган кашкавал • 2-3 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, овалваме ги в брашно и изпържваме в сг...

Тиквички с млечен сос

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг тиквички • 1 ч.ч. олио • 1 ч.ч. брашно • 1 кофичка кисело мляко • 5 скилидки чесън • копър, сол Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета или филийки, потапяме ги в подсоленото брашно и ги нареждаме керемидообраз...

Тиквички с плънка от лук и сирене

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг тиквички • 1 по-голяма глава лук • 200 г сирене • 3 яйца • 1 пакетче краве масло • 1 к.ч. прясно мляко • 3 с.л. брашно • магданоз, сол Начин на приготвяне: Подбираме тиквички с еднаква големина, разрязваме ги надлъжно на...

Тиквички с плънка от сирене и домати

Продукти: (за 5 порции) • 5 тиквички • 250 г сирене • 3-4 домата • 1 пакетче краве масло • 2 яйца • копър, сол Начин на приготвяне: Варим обелените тиквички в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждаме и като изстинат ги нарязваме напречно на две, а после ...

Тиквички, пълнени с пиперки

Продукти: (за 4 порции) • 4 тиквички • 5-6 печени чушки • 50 г царевица • 1 ч.ч. настърган кашкавал • 1 яйце • 1 с.л. заквасена сметана • 1 с.л. олио • 3-4 скилидки чесън • копър, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме тиквичките, разрязвам...

Тракийски гювеч

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг едри зрели домати • 1 връзка магданоз • 1 к.ч. олио • 3 с.л. натрошен сухар • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме доматите напречно на филии. Магданоза нарязваме на дребно. Разстиламе половината от магданоза...

Триеница

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. брашно • 1 глава лук • 2 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Пресяваме брашното и го напръскваме с подсолена вода или само потапяме ръцете си в подсолена вода, след това да слагаме длани върхо брашното...

Тюрлюгювеч

Продукти: (за 6 порции) • 3-4 глави лук • 2 патладжана • 1 шепа зелен боб • 1 тиквичка • 1 шепа бамя • 5-6 картофа • 4-5 чушки • 2 моркова • 1 парче целина • 1 шепа грах • 1 парче прясно зеле • 3-4 домата • 1 к.ч. олио • 3 яйца • 1 ч.ч. кисело мля...

Уелски кейк с лук

Продукти: (за 6 порции) • 1кг твърди картофи • 500 г лук • 1 к.ч. олио • пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на много тънки кръгове, които заливаме със студена вода. Изцеждаме ги добре и подсушаваме. Обелваме и нарязваме лука. ...

Фаршировани гъби

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг пресни печурки • 150 г краве масло • 3 глави лук • 100 г натрошено сирене • 3-4 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • 3-4 домата • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Отделяме пънчетата на гъбите и заедно с лука ги на...

Фасул в тава

Продукти: • 1 кг стар фасул • 8 глави лук • 10-12 малки сухи пиперки • 1 ч. ч. олио • 1 с.л. салца • 1 ч.л. червен пипер • магданоз • джоджен • сол Начин на приготвяне: Накиснете фасула и на другия ден го сварете и прецедете. Обелете 4 гл...

Фритата специале

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 4 яйца • половин пакетче краве масло • 4 с.л. прясно мляко • 3-4 стръка копър • 1 ч.л. настърган пармезан • 1 щипка риган • сол Начин на приготвяне: Сваряваме почистеното и измито зеле в подсолена вода, след което...

Царевица с кашкавал

Продукти: (за 4 порции) • 500 г зърна от царевица (от консерва или замразени) • 1 глава лук • 2 яйца • 200 г кашкавал • 1 чушка • 80 г маргарин • 80 мл прясно мляко • 30 г брашно • 1 ч.л. горчица • червен и черен пипер, сол Начин на приготвяне: В ...

Цвеклова манджа

Продукти: (за 4 порции) • 2-3 връзки млади листа от цвекло • 1 връзка пресен лук • 1 връзка магданоз • 1 ч.ч. ориз • 6-7 с.л. олио • черен и пипер и сол За заливката: • 3 яйца • 2 ч.ч. кисело мляко • 1 с.л. брашно Начин на приготвяне: Наряз...

Цвеклови листа на фурна

Продукти: • 2-3 връзки млади листа от цвекло • 1 връзка пресен лук • 1 връзка магданоз • 1 ч.ч. ориз • 6-7 с.л. олио • черен пипер, сол За заливката: • 3 яйца • 2 ч.ч. кисело мляко • 1 с.л. брашно Начин на приготвяне: Почистваме цвекловите...

назаднапред
Начало