Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия на фурна

Постна кухня:

Софийска мусака

Продукти: (за 5 порции) • 500 г картофи • 1 ч.ч. олио • 2 с.л. ориз • 1 глава лук • 100 г моркови • 500 г спанак • 4 домата • половин връзка магданоз • 2 яйца • 4 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • 30 г кашкавал • сол Начин на приготвяне: З...

Спанак с кашкавал

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг спанак • 1 к.л. олио • 3-4 с.л. соев сос • 100 г кашкавал • сол Начин на приготвяне: Сваряваме спанака в подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме на ситно. Разстиламе го на пластове в намаслена тавичка, като между пластовете п...

Спанак с кашкавал на фурна

Продукти: (за 4 порции) • 200 г кашкавал • 500 г спанак • 1 1/2 к.ч. олио • 2-3 домата • 2-3 яйца • 1 к.ч. прясно мляко • 2 с.л. галета • 1-2 с.л. краве масло • сол Начин на приготвяне: Нарязваме спанака на ивички и го задушаваме в олиото и малко во...

Спанак с ориз на фурна

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг спанак • 3-4 стръка пресен лук /или 1 глава стар/ • 1 к.ч. олио • 1 к.ч. ориз • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 2-3 яйца • джоджен, сол Начин на приготвяне: Нарязваме спанака и го слагаме в тенджера заедно с едро н...

Спаначен накип

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг спанак • 2 с.л. брашно • 2-3 с.л. краве масло • 1 ч.ч. прясно мляко • 2 жълтъка • 1 с.л. лимонов сок • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Бланшираме спанака 5 мин във вряща подсолена вода и го отцеждаме. От маслот...

Спаначени рула

Продукти: • 1 кг спанак • 1 глава лук • 1 к.ч. зехтин • 1 ч.ч. брашно • 1 яйце • 1 к.ч. прясно мляко • 2-3 домата • 3-4 рибки аншоа • 1 ч.ч. доматен сок • 1 с.л. настърган кашкавал • лимонов сок • индийско орехче • черен пипер, сол Начин на при...

Спаначено руло с топено сирене

Продукти: (за 4-6 порции) • 1 кг спанак • 3 с.л. кисело мляко • 4-5 яйца • 1 щипка настъргано индийско орехче • сол, черен пипер За плънката: • 350 г топено сирене • 1/2 ч.л. чесън на прах • 2 с.л. ситно нарязан джоджен • 4 с.л. кисело мляко • 2 тв...

Спаначено суфле

Продукти: (за 4 порции) • 500 г спанак • 1 ч.ч. ориз • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. галета • 3 с.л. краве масло • 4 яйца • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме ориза в прясното мляко и го оставяме да изстине. Попарваме спанака в кипяща ...

Срезанка

Продукти: • 3 стръка праз • 7-8 картофа • 1 к.ч. олио • 1 к.ч. царевично брашно • 3 яйца • сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Размесваме ги с накълцания праз и царевичното брашно, посоляваме и изсипваме сместа в обилно...

Станимашка яхния

Продукти: (за 4 порции) • 3-4 средно големи патладжана • 3-4 глави лук • 5-6 домата • 1 глава чесън • 1 връзка магданоз • 1 к.ч. олио • 1 с.л. брашно • 1-2 дафинови листа • червен пипер, черен пипер, сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Обел...

Суфле от гъби

Продукти: (за 4 порции) • 300 г гъби, 5 яйца • 1 к.ч. счукан сухар или галета • 4-5 с.л. разтопено краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме по-едрите гъби на парчета, а по-дребните оставяме цели. Задушаваме ги в маслото, докато омекнат, и...

Суфле от гъби в сос Бешамел

Продукти: (за 4 порции) • 250 г сурови гъби • 50 г краве масло • 2-3 яйца • 1 к. ч. телешки бульон • 30 г настърган кашкавал • черен пипер, сол За бешамела: • 30 г краве масло • 1 с. л. брашно • 1 ч. ч. прясно мляко Начин на приготвяне: Поч...

Суфле от домати с плънка от сирене

Продукти: (за 2 порции) • 4 големи твърди домата • 150 г сирене • 4 яйца • 30 г краве масло • 2 картофа • 2-3 с.л. сметана • 1 щипка червен пипер • 1 щипка ким • сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода до разваряване....

Суфле от карфиол

Продукти: • 1 глава карфиол • 4 яйца • 300 мл прясно мляко • 2 равни с.л. брашно • 5 с.л. разтопено краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, сваряваме ги в подсолена вода, отцеждаме и ги нареждаме равномерно на д...

Суфле от патладжани

Продукти: (за 4 порции) • 4 патладжана • 1 ч.ч. натрошено сирене /или извара/ • 3 яйца • 1 к.ч. прясно мляко • 1 к.ч. царевично брашно • 1 к.ч. разтопено краве масло • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме патл...

Суфле от сирене и краставица

Продукти: (за 4 порции) • 4 домата • 1 средна краставица • 2 малки глави лук • 4 с. л. натрошено сирене • 6 белтъка • 1-2 с. л. олио • 1 стрък босилек • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме...

Суфле от тиквички

Продукти: • 1 кг тиквички • 100 мл олио • 1 ч.ч. кисело мляко • 2 яйца • 2 с.л. брашно • 150 г кашкавал • копър, сол Начин на приготвяне: Остърганите тиквички нарязваме на кръгчета, посоляваме и оставяме да пуснат вода. Нареждаме ги в тавичка, поръсвам...

Суфле с гъби

Продукти: • 250 г гъби • 60 г краве масло • 2-3 яйца • 2-3 с.л. настърган кашкавал • черен пипер, сол За соса: • 20 г краве масло • 1 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно гъбите и ги поръсваме с ч...

Суфле с извара

Продукти: (за 4 порции) • 600 г извара • 1 к.ч. сметана • 3 с.л. брашно • 4 яйца • 3 ч.ч. прясно мляко • 5 с.л. галета • сол Начин на приготвяне: Разбъркваме изварата заедно с отделените жълтъци от 3 яйца. Прибавяме галетата, брашното, маслото и сол на ...

Суфле с кашкавал

Продукти: (за 5 порции) • 300 г сух хляб • 750 мл прясно мляко • 250 г кашкавал • 100 г краве масло • 5 яйца • 2 с.л. брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки парченца и го заливаме смлякото. Щом се напои добре прибавяме р...

Суфле с кашкавал и картофи

Продукти: (за 4 порции) • 300 г кашкавал • 2 картофа • 1 бучка краве масло • 3 яйца • 300 мл прясно мляко • 3 с.л. брашно, сол Начин на приготвяне: В част от маслото запържваме брашното, като бъркаме енергично. Разреждаме с млякото и при непрекъснато бърк...

Суфле със сирене

Продукти: (за 2-3 порции) • 2 с.л. краве масло • 2 с.л. брашно • 180 мл прясно мляко • 100-150 г сирене • 2-3 яйца • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Приготвяме от брашното, маслото и млякото светъл бешамел, сипваме в него натрошеното сирене, посоляв...

Сухи чушки с лапад

Продукти: • 12-16 сухи чушки • 4-5 връзки лапад • 2 глави лук • 2-3 домата от консерва • 250 г натрошено сирене • 50 г ориз • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол За заливката: • 1 ч.ч. кисело мляко • 2 яйца Начин на приготв...

Сухи чушки, пълнени с лук

Продукти: (за 4 порции) • 12 сухи или замразени червени чушки • 8 глави лук • 5 с. л. олио • 1 к. ч. ориз • 4 с. л. брашно • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до златисто в 2/3 от олиото. Поръсваме с част от брашното, посоля...

назаднапред
Начало