Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Сарми от лозови листа със стар лук

Продукти: (за 4 порции) • 200 г лозови листа • 3 глави стар лук • 4-5 стръка зелен лук • 1 к.ч. ориз • 1 к.ч. олио • магданоз, копър, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме лозовите листа, попарваме ги в подсолена вода и ги оствавяме...

Сарми от маруля

Продукти: • 1-2 марули (салати) • 250 г ориз • 1 глава лук или 2 връзки пресен лук • 150 г гъби (по желание) • 2-3 с.л. олио • черен пипер, магданоз, сол Начин на приготвяне: Избираме по-едрите марулени листа и ги попарваме с вряла подсолена вода. ...

Сарми от маруля с орехи

Подбират се големите листа от марулята, измиват се много добре, попарват се в немного гореща вода, след което внимателно се изрязва дебелата им средна жилка. Нарязва се на ситно 1 глава лук и се задушава в сгорещено олио. Щом поомекне, се прибавя 1 ч.ч. изчистен и измит ори...

Сарми с боб

Продукти: (за 5-6 порции) • 1 глава кисело зеле • 250 г сварен боб • 2-3 глави лук • 1-2 с.л. масло • 1 яйце • сол, черен пипер • 100 г ориз • 1-2 с.л. салца или 3-4 пресни по-едри домата • запръжка от 1 с.л. масло и 1 с.л. брашно За соса: • 1/2 с.л...

Сарми с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г печурки • 1 ч.ч. ориз • 2 глави лук • 2 с.л. стафиди • 1 к.ч. олио • 2 жълтъка • 1 ч.ч. кисело мляко • лимонов сок, магданоз • черен пипер, сол • лозови листа Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на дребно и ги сва...

Сарми с леща и картофи

Продукти: (за 4 порции) • 1 к.ч. леща • 1 к.ч. ориз • 6 с.л. олио • 2-3 картофа • 1 връзка пресен лук • 16-20 лозови листа • джоджен, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накисваме от вечерта лещата. На другия ден я варим в подсолена вода, докато пооме...

Сарми с липови листа

Продукти: (за 4 порции) • 30-40 млади свежи липови листа • 2 връзки пресен лук • 1 к.ч. ориз • 1 к.ч. олио • 1 бучка /колкото орех/ краве масло • магданоз, копър, сол Начин на приготвяне: Измиваме обилно с хладка вода липовите листа и ако са твърди, леко ...

Сарми с ориз и картофи

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кисела зелка • 2 глави лук • 1 к.ч. олио • 1 к.ч. ориз • 1 ч.л. червен пипер • 1 ч.л. доматено пюре • 3 картофа • 60 г краве масло • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. вода. Щом ом...

Сарми с праз

Продукти: (за 4 порции) • 12-14 големи зелеви листа • 2-3 стръка праз • 1 к.ч. олио • 1 непълна ч.ч. ориз • черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме в сгорещеното олио нарязания на тънки колелца праз, без да слагаме сол. Когато празът омекне, прибавяме о...

Сарми с пресни лозови листа

Продукти: • 200 г пресни лозови листа • 1 ч.ч. ориз • 4-5 връзки пресен лук • 150 мл олио • 1 щипка захар • магданоз, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Измиваме лозовите листа и ги попарваме за 1-2 мин във вряща подсолена вода. Наря...

Сарми хапки

Продукти: • 1 кисела зелка • 1 глава лук • 4 с.л. олио • 1 к.ч. ориз • 3-4 сухи червени чушки Начин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и след това ги почистваме от семето. Отделяме по-големите зелеви листа за сарми, а останалото зеле наря...

Селска манджа

Продукти: (за 5 порции) • 20 сладки пиперки • 1 голяма глава лук • 1 морков • 1 парче зеле • 1 1/2 ч.ч. доматен сок • 1 ч.ч. ориз • 3-4 с.л. олио • магданоз, копър • сол Начин на приготвяне: Изчистваме моркова и лука, нарязваме ги на дребно и ги зад...

Спанак по флорентински

Продукти: • 2 ч. ч. сварен и изцеден спанак • 4 яйца • 1 с. л. масло • 1 с. л. брашно • 1 ч. ч. прясно мляко • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Горещия спанак наръсваме със сол и черен пипер и изсипваме в дълбок съд. Яйцата сваряваме, обелваме и нар...

Спанак с кисело мляко

Продукти: (за 6 порции) • 2 кг спанак • 5 с.л. краве масло • 5 скилидки чесън • 1 кофичка кисело мляко • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме спанака на тънки ивички и го задушаваме в 4 с.л. масло. Подправяме със сол и чер...

Спанак със стафиди

Продукти: • 700 г спанак • 20 г стафиди • 20 г кашу (белени бадеми или лешници) • 1 скилидка чесън • 20 г краве масло • 2 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Заливаме кашуто и стафидите с гореща вода и ги оставяме да киснат 15 мин. ...

Спаначено руло

Продукти: (за 1 руло) • 200 г брашно • 2 яйца, • 1 с.л. олио • сол За плънката: • 200 г спанак • 1 глава лук • 1 с.л. олио • 100 г кашкавал • магданоз, сол Начин на приготвяне: Изсипваме брашното в широка купа, прибавяме яйцата и солта, к...

Спаначено суфле

Продукти: (за 4 порции) • 250 г спанак • 350 г извара • 2 с.л. настърган пармезан • 4 яйца • 1-2 скилидки чесън • 1 щипка чесън на прах • 3 с.л. кисело мляко • 4 ч.л. желатин • 1 с.л. лимонов сок • 1 с.л. вода • 1-2 лимона • сол, черен пипер Начин...

Студена яхния от зрял фасул

Продукти: (за 4 порции) • 400 г зрял фасул • 2 глави лук • 2 моркова • 1 парче целина • 3-4 сухи червени пиперки • 1 к.ч. олио • магданоз, джоджен, сол Начин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваря...

Тиква в сметанов сос

Продукти: (за 6 порции) • 1,2 кг тиква • 1 малка глава лук • 1 връзка копър • 50 г краве масло • 7 с.л. брашно • 1 скилидка чесън • 1 с.л. червен пипер • 1 нарязана пиперка • 2-3 с.л. оцет • 1 ч.ч. сметана • сол Начин на приготвяне: Обелваме тик...

Тиква с леща

Продукти: (за 4 порции) • 1 парче тиква (около 600 г) • 1 ч. ч. леща • 1 глава лук • 3 с. л. олио • 2-3 скилидки чесън • сол, магданоз Начин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко количество вода и отцеждаме. Почистената тиква нарязваме на малки па...

Тиква с ориз

Продукти: (за 5-6 порции) • 1,5 кг тиква • 150 г ориз • 1 пакетче краве масло • 1 глава лук • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парчета с дължина 4 см., посоляваме, заливаме с вода, колкото да покрие покрие парчетата ...

Тиквички с домати и люти чушлета

Продукти: (за 4 порции) • 800 г тиквички • 200 г домати • 40 г лук • 5-6 скилидки чесън • 2 люти чушлета • 60 мл олио • 2-3 стръка мащерка • лимонов сок, копър, сол Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета и ги оставяме 30 мин да се отцеж...

Тиквички с ориз

Продукти: • 1 кг тиквички • 150 г лук • 150 г домати • 100 мл олио • 100 г ориз • 1 с.л. брашно • сол, черен пипер и копър • няколко нарязани маслини Начин на приготвяне: Нарязваме почистените тиквички на кубчета. Изпържваме в олиото ситно нарязания ...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно, а тиквичките - на по-големи парчета. Настъргваме доматите и лука. За...

назаднапред
Начало