Кулинарни рецепти » Сарми с липови листа

 Сарми с липови листа

Продукти: (за 4 порции)

• 30-40 млади свежи липови листа
• 2 връзки пресен лук
• 1 к.ч. ориз
• 1 к.ч. олио
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
• магданоз, копър, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме обилно с хладка вода липовите листа и ако са твърди, леко ги попарваме.

Нарязваме лука на ситно заедно с листата и го запържваме в сгорещената мазнина. Когато стане златист, прибавяме почистения и измит ориз и също го запържваме.

Щом оризът стане прозрачен, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 5-6 мин. Отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и разбъркваме.

От тази смес увиваме в липовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън, докато оризът се свари напълно.

Заливаме готовите сарми с разтопеното масло. Поднасяме ги студени.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало