Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Тиквички със сирене

Продукти: (за 4 порции) • 4 по-големи тиквички • 4 яйца • 150 г сирене • 30 г краве масло • черен пипер, копър, сол Начин на приготвяне: Остъргваме тиквичките и надлъжно ги разполовяваме. Внимателно издълбаваме вътрешността им и леко ги задушаваме в подсо...

Триеница каша

Продукти: (за 4 порции) • 1 л вода • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. трохи от хляб • 1 глава лук • 2 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Кипваме водата на огъня и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното, като внимаваме да не с...

Троянска манджа

Продукти: (за 4-5 порции) • 500 г лапад • 250 г киселец • 400 г извара • 4 яйца • 1 к.ч. олио • 1 глава лук • 1/2 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лапада и киселеца на дребно. Задушаваме в сгорешеното олио ситно нарязания и леко ...

Ушмар

Продукти: • 200 г прясно овче масло • 600 г бито безсолно сирене • 200 г царевично брашно • сол на вкус Начин на приготвяне: Към разтопеното масло прибавяме сиренето и разбъркваме с дървена лъжица, докато се превърне във влачеща се маса. Поръсваме с ца...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания чесън в тиган и варим на тих огън, докато се изпари половината от течността. Преце...

Фрикасе от грах

Продукти: (за 4 порции) • 1 буркан консервиран зелен грах • половин пакетче краве масло • 1 к.ч. прясно мляко • 1 яйце • индийско орехче • черен пипер, магданоз • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцето, прибавяме млякото и разтопеното ма...

Фрикасе от гъби

Продукти: (за 4 порции) • 400 г пресни гъби • 2 моркова • 1 парче целина • 1 глава лук • 8-10 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 к.ч. разтопено краве масло • 2-3 с.л. брашно • 2 жълтъка • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Нарязваме целина...

Фрикасе от зеленчуци

Продукти: • 1 глава карфиол • 200 г моркови • 200 г грах • 200 г зелен фасул • 100 г жълт фасул • 40 г масло • 30 г брашно • 2 с. л. прясно мляко • 1 яйце, лимонов сок • сол Начин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме на дребно зеленчуц...

Фрикасе от картофи

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг картофи • 100 г краве масло • 2-3 с.л. брашно • 3-4 яйца • 3-4 моркова • 1 малка глава целина заедно с няколко листа • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. бяло вино • няколко зърна черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязва...

Фрикасе от коприва

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг коприва • 1 к.ч. олио • 3 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 яйце • сол Начин на приготвяне: Попарваме копривата в кипяща подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на дребно. Пускаме я в съд с 2-3 ч.ч. вряща подсолена вода,...

Фрикасе от целина

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг глави от целина заедно с десетина листа • 2-3 с.л. олио • 40 г краве масло • 3 с.л. брашно • 150 мл бяло вино • 2-3 с.л. сметана • сокът и кората от 1 лимон Начин на приготвяне: Почистваме целината и я нарязваме на кубчета...

Фрикасе с моркови

Продукти: (за 4 порции) • 6-8 моркова • 1 1/2 с.л. брашно • 2 жълтъка • половин пакетче краве масло • 1 ч.л. червен пипер • 1 ч.л. захар • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Сваряваме морковите в малко подсолена вода, към която сме прибавили захарта ...

Холандско фондю

Продукти: • 500 г настъргано сирене гауди • 300 мл бира • 1 равна с.л. царевично брашно • 1 скилидка чесън • масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Намазваме с масло огнеупорен съд, поставяме сиренето и бирата и загряваме постепенно, докато сирене...

Хошмер

Продукти: (за 2-3 порции) • 1 пакетче краве масло • 1 ч.ч. брашно • 150 г сухо престояло сирене • сол Начин на приготвяне: Сгорещяваме маслото, изсипваме в него брашното и бъркаме с дървена лъжица, докато порозовее. Заливаме с 1 ч.ч. вряща вода и прибавяме на...

Целина с домати и гъби

Продукти: (за 4 порции) • 800 г целина • 800 г домати /пресни или от консерва/ • 700 г пресни печурки • 1-2 глави лук • 3-4 с.л. олио • 3-4 скилидки чесън • магданоз, сол Начин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в олиото и 3 с.л. вода. Послед...

Целина с магданоз

Продукти: (за 4-5 порции) • 3 средно големи глави целина • 3-4 с.л. олио • 1 връзка магданоз • 1 с.л. брашно • черен пипер, лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Почистваме целината, нарязваме я на кръгли филийки и я заливаме с 2 ч.ч. вряща вода, към която ...

Целина с ориз

Продукти: (за 4 порции) • 2 глави целина • 1 ч.ч. ориз • 4 с.л. доматено пюре • 1 к.ч. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Обелваме целината, нарязваме я на кубчета и я задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме доматеното пюре, р...

Червено зеле с ябълка

Продукти: (за 4 порции) • 1 малка червена зелка • 1 ябълка • 1 малка главичка лук • 1-2 с.л. разтопено краве масло • 1 щипка захар • 1 ч.л. оцет • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелето и лука на ситно. Посоляваме, поръсваме с черен пипе...

Чомлек яхния

Продукти: (за 4 порции) • 500 г дребен лук • 2 глави чесън • 2 моркова • 1 малка глава целина • 1 к.ч. олио • 3 домата от консерва • няколко зърна бахар • 1 дафинов лист • 1 с.л. брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на кубчета ...

Чушки с ориз и кореноплоди

Продукти: (за 5 порции) • 10 чушки Долма • 1 главичка лук • 1 морков • 1 парче керевиз • 1 парче пащърнак • 1 корен магданоз • 4 с.л. ориз • 2 картофа • 1 к.ч. олио • 2 с.л. доматено пюре • 10 маслини • черен пипер, сол Начин на приготвяне: По...

Чушки с ориз и сирене

Продукти: (за 4 порции) • 2 червени, 1 зелена и 1 жълта пиперки • 300 г ориз • 200 г сирене • 4 домата • 1 глава лук • 5 с.л. зехтин • 3 ч.ч. зеленчуков бульон • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в 2 с.л. ма...

Чушки със суха коприва

Продукти: (за 6 порции) • 1 ч.ч. суха коприва • 1 глава лук • 3 сухи червени чушки • 2 с.л. брашно • 3 яйца • 1 ч.ч. натрошено сирене • 4 с.л. олио • 1 ч.л. стрита чубрица • сол Начин на приготвяне: Заливаме чушките със студена вода и ги оставяме да...

Шарена лятна гозба

Продукти: (за 4 порции) • 1 по-малък патладжан • 2-3 домата • 1 морков • 2 глави лук • 2 зелени чушки • 1 дафинов лист • 1 ч.ч. ориз • 4 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме го и ...

Яхния Фантазия

Продукти: • 200 г зелен боб • 200 г бамя • 1 по-голяма тиквичка • 2-3 моркова • 2-3 домата • 2-3 стръка лук • 2-3 стръка чесън • 1к.ч. ориз • 5-6 пресни картофа • 3-4с.л. олио • 2с.л. брашно • 1/2 с.л. червен пипер • магданоз, копър, целина, сол ...

назаднапред
Начало