Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Кисело зеле с праз

Продукти: (за 5 порции) • 1 кисела зелка • 4-5 стръка праз • 1-2 люти чушлета • 1 ч.ч. олио • 1 с.л. червен пипер • 2 препълнени с.л. брашно • 1-2 к.ч. зелев сок • черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме зелката на ивици и я запържваме в олиото. П...

Кисело-сладка леща

Продукти: (за 6-8 порции) • 2 ч.ч. леща • 1 глава целина с листата • 2 глави лук • 100 г сланина • 5 с.л. брашно • 2 кубчета зеленчуков бульон • 3 с.л. оцет • 1 к.ч. захарен сироп, приготвен от 1/2 к.ч. захар и 1/2 к.ч. вода • 200 г кисели краставички • 1 ...

Кнедли от спанак

Продукти: (за 5 порции) • 1,5 кг спанак • 250 г краве сирене • 2 яйца • 1 ч.ч. настърган кашкавал • черен пипер, сол • брашно за овалване Начин на приготвяне: Сваряваме спанака в малко подсолена вода. Изцеждаме и го смесваме със сиренето и яйцата. Посоляв...

Кнедли от спанак и картофи

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг спанак • 500 г картофи • 2 яйца • 1 пакетче краве масло • 50 г брашно • 50 г кашкавал /или сирене/ • 1-2 с.л. галета • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Задушаваме спанака в малко вода и го оставяме да изстине. Сваря...

Комбус

Продукти: (за 4-5 порции) • 2-3 връзки лапад • 1 връзка зелен лук • 1 к.ч. олио • 10 сухи червени чушки • оцет, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лапада на ивици. Варим го в леко подсолена вода. Сваряваме сухите чушки и ги смиламе. Почистваме лука и ...

Коприва със сметана

Продукти: (за 4 порции) • 500 г връхчета от съвсем млада коприва • половин пакетче краве масло • 2 с.л. брашно • 2 жълтъка • 1 кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Задушаваме 10 мин копривата с маслото. Прибавяме брашното, разбъркваме и...

Крамолинска манджа

Продукти: (за 4 порции) • 4 яйца, 4 печени чушки • 4 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 1 с.л. краве масло • 1 ч.л. червен пипер • 100 г сирене • 1 л вода • магданоз, сол Начин на приготвяне: Загряваме в тенджерата олиото и маслото и запържваме червения пипе...

Кус-кус със зеленчуци

Продукти: • 1 пакет кус-кус • 3 моркова • 2 сладки репи • 3 малки тиквички • 2 домата • 1 червена и 1 жълта чушка • 2 глави лук • 3 розички броколи • 1 малка главичка целина • кориандър (4 стръка или на прах) • 1 връзка магданоз • 3 с.л. олио • 2 зър...

Кускус с червен пипер

Продукти: • 200 г кускус • 4 с. л. олио • 2 глави лук • 2 щипки червен пипер • сол Начин на приготвяне: Слагаме кускуса в тенджера с вряща подсолена вода (два пъти колкото обема на кускуса). Разбъркваме и щом заври, намаляваме огъня. Сваряваме кускус...

Кхичди

Продукти: (за 3-4 порции) • 100 г ориз • 100 г зрял черен фасул • 1 зелена пиперка • 100 г разтопено краве масло • 3 ч.ч. вода • 1 ч.л. куркума • 1 щипка чесън на прах • 1 ч.л. кимион • сол Начин на приготвяне: Накисваме ориза и фасула за 30-40 мин ...

Къри от нахут

Продукти: (за 4 порции) • 500 г нахут • 2-3 глави лук • 2 зелени пиперки • 150 г кисело мляко • 3-4 скилидки чесън • 2 с.л. лимонов сок • 1 ч.л. куркума • 1 ч.л. настъргани корени от джинджифил • 1 дафинов лист • кимион, черен пипер • индийско орехче, сол...

Къри със зрял фасул и спанак

Продукти: • 800 г сварен бял боб • 500 г спанак • 2 глави лук • 3-4 с.л. олио • 3-4 с.л. сметана • 2 с.л. къри на прах • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме кърито и ...

Лапад с варени яйца

Продукти: • 4-5 връзки лапад • 2-3 твърдо сварени яйца • 4-5 скилидки чесън • 5-6 стръка магданоз • 2-3 стръка джоджен • 3 с.л. брашно • 5 с.л. олио • 1 ч.ч. кисело мляко • сол Начин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио до златисто...

Лапад с ориз

Продукти: • 3-4 връзки лапад • 1 к.ч. ориз • 3 глави лук • 1 връзка магданоз • 1 връзка джоджен • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит лапад на ивички и го попарваме в гореща вода. После го отцежда...

Летни сарми

Продукти: (за 4 порции) • 200 г пресни лозови листа • 1 ч.ч. ориз • 4-5 връзки пресен лук • 150 мл олио • 1 щипка захар • магданоз, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Измиваме и попарваме лозовите листа. Нарязваме лука на дребно, заед...

Лечо

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг пиперки • 500 г домати • 1 голяма глава лук • 4 с.л. олио • 1 с.л. с връх червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме пиперките на кръгчета, а доматите - на четвъртинки. Лука нарязваме на филийки и го зап...

Леща по селски

Продукти: • 250 г леща • 1 глава лук • 2 глави чесън • 5 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • сол Начин на приготвяне: Изсипваме лещата в 600 мл хладка вода и слагаме тенджерата на огъня. След като кипне, варим още 15 мин, изхвърляме водата и на...

Леща в бешамелов сос

Продукти: • 100 г леща • 2 ч.ч. сос “Бешамел” • 2 яйца • 2-3 скилидки чесън • половин лимон • ситно нарязан магданоз • суха чубрица • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Сваряваме изчистената и измита леща. Объркваме я с бешамеловия сос и я под...

Леща плакия

Продукти: (за 4-5 порции) • 250 г леща • 1 глава чесън • 2 с.л. олио • 1 с.л. ситно нарязан пресен копър • оцет, сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и оставяме да кисне 5-6 часа. После я слагаме да се вари в същата вода. След 20 ...

Леща по индийски

Продукти за 6 порции: • 2 ч.ч. леща • 2 глави лук • 5 скилидки чесън • 2 домата • 4 резенчета джинджифил • 1 ч.л. сол • 1/2 ч.л. къри • 1/2 ч.л. кимион • 1/2 ч.л. лют червен пипер • 3 с.л. олио • 4 1/2 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Лука нарязв...

Леща по светогорски

Продукти: (за 4 порции) • 250 г леща • 2 глави лук • 5-6 скилидки чесън • 1 ч.л. червен пипер • 2-3 люти чушлета • 2-3 домата /пресни или от консерва/ • 1 щипка канела • 1 щипка смлян карамфил • 3-4 с.л. олио • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: ...

Леща с домашна юфка

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. леща • 1 ч.ч. домашна юфка • 1 глава лук • 4 с.л. краве масло • 1 клонка суха чубрица • магданоз, сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и я сваряваме. Препичаме домашната юфка във фурната и я...

Леща с картофи

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. леща • 4 средно големи картофа • 2 глави лук • 2 с.л. краве масло • лимонов сок • суха чубрица • магданоз, сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Обелваме картофите...

Леща с картофи по индийски

Продукти: • 4 домата • 250 г леща • 2 картофа • 2 зелени чушки • 1 глава лук • 2 с. л. олио • 2 ч. л. смлян джинджифил • 1/2 ч. л. къри • 1/2 ч. л. смлян кимион • 1/2 ч. л. смляна куркума • сол Начин на приготвяне: В тенджера наливаме вода, сла...

назаднапред
Начало