Продукти: (за 4 порции) • 700-800 г коприва • 1 връзка зелен лук • 5-6 с.л. олио • 1 ч.ч. прясно мляко • 2 с.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме копривата в подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на ситно. Запържв...
Продукти: (за 4 порции) • 300 г коприва • 200 г домати • 1 връзка пресен лук • 3 с.л. олио • 2 с.л. брашно • 2 яйца • 150 г кисело мляко • черен пипер, джоджен, сол Начин на приготвяне: Копривата почистваме, измиваме и попарваме, нарязваме на ситно и ...
Продукти: • 500 г коприва (спанак, лапад) • 1 връзка киселец • 2 равни с.л. брашно • 3 с.л. олио или краве масло • 4 яйца (по 1 яйце на порция) • 1 ч.ч. вода • сол Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме копривата и киселеца. Пускаме ги да се варят...
Продукти: (за 4 порции) • 400 г млада коприва • 200 г спанак • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. натрошено сирене • 1 к.ч. смлени орехи • 2 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • 4-5 скилидки чесън • 2 с.л. разтопено краве масло • сол Начин на приготвяне: Сварява...
Продукти: • 1 кг коприва • 2 с.л. брашно • 60 г краве масло • 1 ч.ч. прясно мляко • 200 г сирене • сол Начин на приготвяне: Сваряваме копривата в подсолена вода, отцеждаме я и нарязваме много дребно. Запържваме леко брашното в половината масло, раз...
Продукти: (за 4 порции) • 1 кг коприва • 1 пакетче краве масло • 5 с.л. брашно • 100 г орехови ядки • 3 твърдо сварени яйца • сол Начин на приготвяне: Слагаме копривата в кипяща подсолена вода да поври няколко минути. Разбъркваме добре, за да се разкъса. ...
Продукти: (за 5-6 порции) • 1 кг лук • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. олио • 1 с.л. оцет • джоджен, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Сипваме леко препеченото брашно и също го запържваме. ...
Продукти: • 1,5 кг моркови • 1 кафеена чашка олио (може и малко масло) • 100 мл прясно мляко • 2 с.л. брашно • сок от 1/2 лимон • сол Начин на приготвяне: Остъргваме морковите, измиваме ги, нарязваме на едри парчета и сваряваме в подсолена вода. Отцеждам...
Продукти: (за 1 порция) • 3-4 с.л. овесени ядки, сметана • 1 връзка корени за супа • захар, сол Начин на приготвяне: Сваряваме корените за супа в малко вода. Кипваме овесените ядки в малко вода, към която сме прибавили 1 щипка сол и 1 ч.л. от отварата от ...
Продукти: (за 4 порции) • 3-4 стръка праз (бялата част) • 3 с.л. олио • 1 ч.л. черен пипер • 1 ч.л. кимион • 1 с.л. червен пипер • 1 с.л. вегета • 1 с.л. брашно • 1 к.ч. зелев сок • 2-3 ч.ч. топла вода Начин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и...
Продукти: (за 3-4 порции) • 1 ч.ч. грухано просо • 2 ч.ч. вода или мляко • 1/3 пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Слагаме просото в малка тенджера, наливаме водата /млякото/ и посоляваме. Захлупваме тенджерката и я слагаме в тенджера под налягане ...
Продукти: (за 4 порции) • 400 г овче сирене • 200 г домати • 80 г краве сирене • 4 яйца • 1/2 ч.л. червен пипер • 2 люти чушлета Начин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го разстиламе на дъното на глинен съд. Върху него разпределяме обелените и нарязан...
Продукти: (за 4-5 порции) • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. натрошено сирене • 1 ч.ч. брашно • 2 с.л. разтопено краве масло • 2 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Загряваме олиото заедно с разтопеното масло и запържваме брашното. Когато стане ...
Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 к.ч. царевично брашно • 3 с.л. разтопено краве масло • сол Начин на приготвяне: Слагаме на огъня прясното мляко, към което сме прибавили 4 ч.ч. вода. Посоляваме и след като течността заври, прибавяме брашн...
Продукти за 5 порции: • 200 г царевично брашно • 1 л прясно овче мляко • 100 г овче масло • 250 г овче сирене • 4 ч.ч. вода • 1-2 люти чушки • сол Начин на приготвяне: Смесваме млякото и водата, посоляваме и завираме на огъня. Постепенно прибавяме браш...
Продукти: • 1 л гроздова шира • 2 1/2 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Възваряваме ширата и на тънка струйка изливаме в нея брашното, размито с малко вода. Варим на огъня, като непрекъснато бъркаме, за да не се образуват бучки. ...
Продукти: (за 4 порции) • 4 с.л. олио • 3 с.л. брашно • 3-4 чушки от сурова туршия • 2-3 домата от консерва • сол Начин на приготвяне: На тих огън в сух тиган препичаме брашното, като бъркаме с дървена лъжица. Прибавяме олиото и запържваме брашното, докато ...
Продукти: (за 4 порции) • 200 г извара • 1 ч.ч. брашно • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Загряваме 2/3 от мазнината и запържваме в нея брашното до златисто. Разреждаме с вода, докато получим желаната гъстота. Прибавяме изв...
Продукти: (за 4 порции) • 1 1/2 к.ч. брашно • 4 яйца • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио. Когато стане златисто, разреждаме с топла вода, докато получим рядка каша. Посоляваме и варим на тих огън, като непрекъснато ...
Продукти: (за 3-4 порции) • 3 с.л. брашно • 5 с.л. разтопено краве масло • 1 ч.ч. натрошено сирене • 4 яйца • 1 щипка сода бикарбонат • сол Начин на приготвяне: На тих огън в сух тиган препичаме брашното, като бъркаме с дървена лъжица. Прибавяме сгорещено...
Продукти: (за 4-5 порции) • 4-5 връзки зелен лук • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го варим в подсолена вода, докато омекне. Сипваме постепенно брашното, като интензивно ...
Продукти: • 500 г спанак • 2 с.л. брашно • 4-5 с.л. олио • 1 ч.ч. кисело мляко • 2-3 яйца • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Загряваме олиото и запържваме в него брашното. Прибавяме нарязания спанак, разбъркваме и задушаваме, докато спанак...
Продукти: • 5 патладжана • 2-3 с.л. брашно • 3 глави лук • 1 к. ч. оцет • 1 с. л. мед • сол Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме и оставяме да престоят 1 час. Овалваме ги в брашно, изпържваме и нареждаме в плитка тенджера. ...
Продукти: • 12 пиперки от туршия • 3-4 глави лук • 1 ч.ч. ориз • 1 ч.л. червен пипер • 6 с.л. олио • 1 с.л. брашно • джоджен или чубрица Начин на приготвяне: Изплакваме пиперките със студена вода и ги почистваме от дръжките и семето. Задушаваме ситно н...