Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Картофи със сос бешамел

Продукти: (за 5 порции) • 750 г картофи • 2 с.л. брашно • 4-5 с.л. олио • 1 к.ч. прясно мляко • копър, магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме едрите, а дребните оставяме цели. Сваряваме ги в подсолена вода, в която ...

Картофи със сос от копър

Продукти: (за 4 порции) • 800г пресни картофи • 4с.л. брашно • 1к.ч. масло • 1к.ч. прясно мляко • 1-2с.л. оцет • 1 връзка копър • сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на едро и ги сваряваме в подсолена вода. Приготвяме сос от ...

Картофи, варени в бульон

Продукти: (за 4 порции) • 800 г картофи • 50 г маргарин • 200 г зеленчуци /целина, моркови, праз/ • 4 ч.ч. месен бульон • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Изпържваме в мазнина ситно нарязаните зеленчуци, прибавяме нарязаните на еднакви кубчет...

Картофи, варени в прясно мляко

Продукти: (за 6 порции) • 1 кг картофи • 500 мл прясно мляко • 2-3 с.л. разтопено краве масло • копър, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Заливаме ги с вряща подсолена вода и варим 10 мин. После изливаме водата, наливаме пр...

Картофи, задушени със зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 7-8 картофа • 3 глави лук • 3 с.л. олио • 3 пиперки • 4 домата • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, картофите - на едри парчета, чушките - на тънки ивички, а д...

Карфиол в доматен сос

Продукти: (за 4 порции) • 2 средно големи глави карфиол • 4-5 домата • 1 глава лук • 2-3 скилидки чесън • 2 равни с.л. брашно • 4-5 с.л. олио • чубрица, сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които варим във вряща подсолена вода, докато...

Карфиол в пикантен сос

Продукти: (за 4 порции) • 1 глава карфиол • 250 г гъби • 60 г краве масло • 2 глави лук • 2 скилидки чесън • 1 ч.ч. бяло вино • 1 с.л. доматено пюре • 2 с.л. оцет • 1 к.ч. прясно мляко • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Издълбаваме кочана на ...

Карфиол по чешки

Продукти: (за 4 порции) • 1 малка глава карфиол • 1 кофичка кисело мляко • 1 яйце • половин пакетче краве масло • 1-2 щипки майорана • сол Начин на приготвяне: Сваряваме накъсания на розички карфиол в подсолена вода. Пасираме и оставяме да заври с маслото...

Карфиол с млечен сос

Продукти: (за 4 порции) • 1 голяма глава карфиол или 2 по-малки • 3 с.л. масло • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • индийско орехче, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода като внимаваме да не се превари. Приготв...

Карфиол с яйца и галета

Продукти: (за 5 порции) • 1 глава карфиол • 1 пакетче краве масло • 2 твърдо сварени яйца • 2 с.л. галета • 3 с.л. лимонов сок • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, докато п...

Карфиол със сиренен сос

Продукти: (за 5 порции) • 1 глава карфиол • 1 пакетче краве масло • 2 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • 150 г сирене • 1 с.л. галета • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които сваряваме в кипяща подсолена во...

Карфиол със сос

Продукти: (за 4 порции) • 1 голяма глава карфиол • 2-3 с.л. разтопено краве масло • 2 с.л. брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Пускаме карфиола в 1 л вряща подсолена вода така, че да стои прав. Захлупваме и варим на умерен огън, като внимаваме да н...

Качамак

Продукти: • 1 кг царевично брашно • 3 л вода • 3 ч.ч. сирене • 200 г краве масло • 100 г сланина • сол Начин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, като в средата с помощта на точилка правим дупка, през която излиза па...

Качамак Пастицада от Сардиния

Продукти: • 2 ч.ч. царевично брашно • 6 ч.ч. вода • 1 кг спанак • 4 смлени филета от аншоа • 4 скилидки чесън • 200 г сирене • половин пакетче краве масло • черен и червен пипер • девесил, олио, сол Начин на приготвяне: Във врящата подсолена вода,...

Качамак с мед и орехи

Продукти: • 350 г царевично брашно • 1 л вода • 100 г мед • 150 г орехови ядки • едро смлени и опечени • 2 ч.л. канела • сол Начин на приготвяне: Сипваме на тънка струйка брашното във вряща подсолена вода и варим на умерен огън, като непрекъснато бърка...

Каша от гъби

Продукти: (за 5 порции) • 500 г пресни или 250 г стерилизирани гъби • 1 ч.ч. брашно • 1 пакетче краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги сваряваме в подсолена вода. Разтопяваме маслото и пържим в него б...

Каша от гъби с бяло вино

Продукти: (за 4 порции) • 500 г пресни гъби • 1 ч.ч. бяло вино • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. олио • 2 моркова • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1 дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги сваряваме в ...

Каша от гъби със зелен лук

Продукти: (за 4 порции) • 500 г пресни гъби • 1 връзка зелен лук • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. олио • 1 глава счукан чесън • магданоз, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги запържваме в сгорещеното олио. Приб...

Каша от зелен лук с яйца

Продукти: • 1 връзка (5-6 стръка) зелен лук • 1 к.ч. олио • 2 равни с.л. брашно • 4 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз, сол Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме лука. Нарязваме го на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, сипвам...

Каша от зрял боб

Продукти: • 1 ч.ч. зрял фасул • 1,5 ч.ч. брашно • 150 г сланина • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме фасула до пълно омекване, посоляваме и варим още няколко минути. Нарязваме сланината на парчета и я изпържваме. В отделената от...

Каша от карфиол

Продукти: (за 4 порции) • 2 глави карфиол • 60 г краве масло • 3-4 с.л. брашно • 1-2 с.л. олио • лимонов сок, копър, сол Начин на приготвяне: Заливаме карфиола с кипяща подсолена вода, която изцеждаме след 10 мин. Заливаме с топла подсолена вода, прибавяме ...

Каша от киселец и лапад

Продукти: • 500 г киселец • 500 г лапад • 50 г краве масло • 1 ч.ч. кисело мляко • 3 равни с.л. брашно • 2-3 яйца • джоджен, сол Начин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме лапада и киселеца. Слагаме ги в тенджера, посоляваме и прибавяме масл...

Каша от кисело зеле

Продукти: (за 4 порции) • 1 малка кисела зелка • 1 к.ч. олио • 1 к.ч. брашно • 1-2 ч.ч зелев сок Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички, наливаме малко вода и го варим на умерен огън, докато омекне. Отцеждаме и го запържваме в олиото до златисто. ...

Каша от кисело зеле по чирпански

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 к.ч. брашно • половин средно голяма кисела зелка • 3-4 с.л. олио • черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме зелката на тънки ивички. Заливаме с вода, колкото да покрие зелето, и варим на умерен огън, докато омекне. Прибавяме ол...

назаднапред
Начало