Кулинарни рецепти » Кисело-сладка леща

 Кисело-сладка леща

Продукти: (за 6-8 порции)

• 2 ч.ч. леща
• 1 глава целина с листата
• 2 глави лук
• 100 г сланина
• 5 с.л. брашно
• 2 кубчета зеленчуков бульон
• 3 с.л. оцет
• 1 к.ч. захарен сироп, приготвен от 1/2 к.ч. захар и 1/2 к.ч. вода
• 200 г кисели краставички
• 1 глава чесън
• 2 с.л. краве масло
• 2-3 ябълки или круши
• червен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме целината, обелваме я и я нарязваме на кубчета, а стеблата и листата - на ситно. Наситняваме лука и чесъна. Сваряваме тези зеленчуци заедно с изчистената и измита леща в подсолена вода и ги отцеждаме.

Сгорещяваме мазнината и слагаме в нея брашното. Бъркаме и наливаме разтвореното в 300 мл вода 1 кубче бульон. В този гладък сос слагаме захарния сироп и оцета, прибавяме сварената леща и посоляваме.

Гарнираме ястието с кубчета изпържена сланина, наситнени краставички и задушени в бульона от второто купче круши или ябълки.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало