Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Леща с кокосово брашно

Продукти: • 200 г леща • 100 г кокосово брашно • 4 скилидки чесън • 1 глава лук • 1 ч.л. настърган корен от джинджифил • 1 ч.л. куркума • 1 ч.л. кориандър • 1 щипка кардамон • кората и сокът на 1 лимон • 1 корен магданоз • ситно нарязан магданоз • сол ...

Леща с масло и доматено пюре

Продукти: (за 4 порции) • 300 г леща • 1 бучка /колкото орех/ краве масло • 1 глава лук • 4-5 с.л. доматено пюре • сол Начин на приготвяне: Накисваме лещата за 3 часа в студена вода, след което я сваряме в същата вода. Когато омекне, отстраняваме от огъня и...

Леща с ориз

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. леща • 1 ч.ч. ориз • 3 глави лук • 1 к.ч. олио • 1 глава чесън • 2 домата • сокът от 1 лимон • суха чубрица, магданоз, сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. подсолена студена вода и варим до полуомекване. П...

Леща с прясно зеле

Продукти: (за 5-6 порции) • 500 г леща • 2 глави лук • 1 люта чушка • 500 г зеле • 1 к.ч. олио • 1 скилидка чесън • 1 с.л. къри • 1 ч.л. доматено пюре • сокът от 1 лимон • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студен...

Леща с цвекло

Продукти: • 1 ч. ч. леща • 7-8 броя листа от цвекло • 1 глава лук • 1/2 ч. ч. олио • 10-15 скилидки чесън • 1 ч. л. червен пипер • чубрица, оцет, сол Начин на приготвяне: Почистената и измита леща заливаме със студена вода, посоляваме и варим на тих ...

Леща с червено вино

Продукти: (за 4 порции) • 250 г леща • 2 ч.ч. червено вино • 2-3 ч.ч. бульон • 4 с.л. зехтин • 2-3 глави лук • 1 малка главичка целина • 1 корен пащърнак • 1-2 моркова • 1 дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата с вино...

Леща със зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 500 г леща • 2 моркова • 2 глави лук • 2 домата /пресни или от консерва/ • 1 глава чесън • 2-3 с.л. олио • чубрица, мащерка • магданоз, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чесъна, а морковите нарязваме на кръгч...

Леща яхния

Продукти: • 500 г леща • 1 глава лук • 1 морков • 1 резен целина • 1 глава чесън • 1 с.л. чубрица • черен пипер, сол За запръжката: • 4-5 с.л. олио • 1 глава лук • 2 домата или 1 с.л. доматено пюре • 1 с.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер На...

Леща яхния с целина

Продукти: (за 5-6 порции) • 400-500 г леща • 2 глави лук • 1 морков • половин глава целина • 1 глава чесън • 2 домата /пресни или от консерва/ • 1 с.л. брашно • 1 с.л. стрита чубрица • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: За...

Лещени топчета с чушки и кисело мляко

Продукти: • 250 г леща • 400 мл зеленчуков бульон • 1 ч.л. доматено пюре • 80 г смлени лешници • 1 яйце • 1 ч.л. стрита мащерка • 2 стръка зелен лук • 1 червена чушка • 3 с.л. олио • 200 г гъсто кисело мляко • бял пипер, сол Начин на приготвяне: ...

Лозови сарми с извара

Продукти: (за 5-6 порции) • 30-40 пресни лозови листа • 1 ч.ч. ориз • 150 г извара • 2 връзки зелен лук • 2 яйца • 1 к.ч. олио • 1-2 люти чушлета • черен и червен пипер • магданоз, копър • джоджен, сол Начин на приготвяне: Измиваме добре лозовите ...

Лозови сарми с леща

Продукти: • около 40 лозови листа • 100 г леща • 200 г ориз • 1 глава лук • 3-4 домата • 5-6 картофа • 3 с. л. олио • ябълков оцет • магданоз, джоджен • бахар, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в гореща подсолена ...

Лозови сарми с праз

Продукти: • 1 буркан консервирани лозови листа • 2-3 стръка праз • 2-3 глави лук • 250 г ориз • 2 с. л. доматено пюре • 250 мл олио • магданоз, копър, джоджен • червен и черен пипер • сол Начин на приготвяне: Попарваме лозовите листа с гореща вода....

Лозови сарми с твърдо сварени яйца

Продукти: (за 4 порции) • 20-30 лозови листа • 2 твърдо сварени яйца • 1 к.ч. ориз • 1 ч.ч. натрошено сирене • 2-3 стръка зелен лук • 1 к.ч. олио • копър, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Попарваме лозовите листа, за да омекнат, и ги ос...

Лучена каша с яйца

Продукти: (за 4 порции) • 5-6 стръка зелен лук • 3-4 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • 2-3 с.л. брашно • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Поръсваме брашното и също го позапържваме...

Лют ориз с кисело мляко

Продукти: (за 4 порции) • 350 г ориз • 1-2 с.л. олио • половин кофичка кисело мляко • 2 с.л. краве масло • 1 ч.л. синапено семе • 2 пресни люти чушки • 1/2 ч.л. семена от копър • 1/2 ч.л. смлян джинджифил • 2 ч.л. сол Начин на приготвяне: Сгорещявам...

Лютика

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг зелени пиперки • 3-4 люти чушки • 4-5 домата • 4-5 скилидки чесън • 5 с.л. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме. Сгъстяваме ги на печката, след което ги заливаме с врящото олио. ...

Лятна манджа

Продукти: • 2 патладжана • 2 тиквички • 10 чорбаджийски чушки • 7-8 домата • 4 глави лук • половин връзка магданоз • 100 мл олио • 1 кубче зеленчуков бульон • млян черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Загряваме олиото в тенджера и запър...

Лятно ястие

Продукти: • 6 зелени пиперки • 1 кг домати • 1 ч.л. захар • 5 скилидки чесън • 1 дафинов лист • 100 мл олио • половин връзка магданоз • млян черен пипер, сол Начин на приготвяне: Изпържваме пиперките в загрятото олио и изваждаме. В същата мазни...

Мамалига

Продукти: • 200-250 г царевично брашно • 1 л прясно мляко • 1 пакетче краве масло • 100 г настъргано сирене • сол Начин на приготвяне: Смесваме почти свареното мляко с 50 г масло и сол и при постоянно бъркане прибавяме царевичното брашно. Варим като непрек...

Манастирски сармички

Продукти: (за 4 порции) • 8-12 листа от кисела зелка • 250 г ориз • 2-3 домата от консерва • 1 зелена чушка • 1 глава лук • 2-3 стръка джоджен • 4-5 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • шарена сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задуш...

Маслини с целина

Продукти: (за 4 порции) • 2 глави целина • 100 г маслини • 1 с.л. брашно • 4-5 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • магданоз, сол Начин на приготвяне: Заливаме маслините с гореща вода, за да се обезсолят, и отцеждаме. Нарязваме лука и целината на филий...

Миш-маш от лапад

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 връзка зелен лук • 2-3 връзки лапад • 200 г стерилизирани домати • 2-3 листа целина • 1 к.ч. олио • 3-4 яйца • 1 ч.л. червен пипер • магданоз, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го...

Миш-маш с патладжан

Продукти: • 1 голям патладжан • 3-4 чушки • 3-4 домата • 4-5 яйца • 3-4 с.л.олио • 2 глави лук • сол Начин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на тънки полукръгчета, посоляваме и оставяме да се отцеди горчивият сок. Нарязваме лука на...

назаднапред
Начало