Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Праз в доматен сос

Продукти: (за 4 порции) • 4 стръка праз • 3-4 домата • 1-2 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки колелца и го изпържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, добавяме 3-...

Праз плакия

Продукти: (за 5 порции) • 5-6 стръка праз • 1 глава лук • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • 2 кисели краставички • 10-12 маслини • 1/2 ч.л. черен пипер • 1 ч.л. доматено пюре • сол Начин на приготвяне: Задушаваме нарязания на ситно лук в 1 к.ч. во...

Праз с фалшива майонеза

Продукти: (за 4 порции) • бялата част на 4-5 по-големи стръка праз • 60 г краве масло • 2 жълтъка • 1 с.л. брашно • 250 г кисело мляко • 1 с.л. лимонов сок • 4 твърдо сварени яйца • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена вода и...

Праз с целина

Продукти: (за 5 порции) • 5-6 тънки стръка праз • 2 глави целина • 1 к.ч. олио • 1 с.л. доматено пюре • 1 ч.л. брашно • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета с дължина 5-6 см. Обелваме целината и я нарязваме на филийки. На...

Праз с чушки от туршия

Продукти: (за 4 порции) • 3-4 стръка праз • 7-8 чушки от сурова туршия • 3-4 с.л. олио • 2 жълтъка • 1 ч.л. червен пипер • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки и дълги ивички, задушаваме го леко в сгорещената мазнина и прибавяме ...

Праз яхния

Продукти: • 5-6 стръка праз • 1 к.ч. олио • 3 с.л. ориз • 1-2 ч.л. доматено пюре • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме праза. Нарязваме го на малки парченца и го задушаваме в олиото. Прибавяме почистения и...

Празничен фасул

Продукти: (за 4-5 порции) • 500 г зрял фасул • 1 к.ч. ориз • 4 червени чушки • 1-2 люти чушлета • 2-3 домата • 1 к.ч. олио • магданоз, сух джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в подсолена вода, след което го изплак...

Пресни картофи в млечен сос

Продукти: • 600 г пресни картофи • 2 с.л. брашно • 4-5 с.л. олио • 2 ч.ч. прясно мляко • магданоз, копър • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода, след което ги отцеждаме. Запържваме брашното в олиото и...

Пресни картофи с магданоз

Продукти: • 1 кг пресни картофи • 2-3 с.л. олио • 1 връзка магданоз • сол Начин на приготвяне: Измиваме картофите, нарязваме по-големите на половинки, а малките оставяме цели. Загряваме олиото и задушаваме половината от ситно нарязания магданоз. Прибав...

Пресни картофи с мляко

Продукти: (за 4 порции) • 700-800 г дребни пресни картофи • 1-2 ч.ч. прясно мляко • 2-3 жълтъка • четвърт пакетче краве масло • 1/2 ч.л. червен пипер • лимонов сок, магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги сваряваме в п...

Пресни картофи със зелен лук

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг пресни картофи • 1 връзка зелен лук • 1 к.ч. пилешки бульон • половин пакетче краве масло • 4-5 с.л. олио • 1 с.л. соев сос • копър, сол Начин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги слагаме в тенджера, където сме сгорещи...

Пролетна яхния

Продукти: (за 4 порции) • 2 връзки пресен лук • 2 картофа • 1 морков • 1 тиквичка • 2 червени пиперки • 100 г ориз • 400 мл бульон от кубче • 4-5 с. л. олио, сол Начин на приготвяне: Обелваме зеленчуците и ги нарязваме на кубчета. Задушаваме ги в олио...

Пролетно ястие

Продукти: (за 4 порции) • 2 връзки киселец • 2 връзки лапад • 1пакетче краве масло • половин кофичка кисело мляко • 3 с.л. брашно • 2-3 яйца • 1 връзка магданоз • джоджен, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно киселеца и лапада. Слагаме ги в тен...

Просена каша

Продукти: • 100 г просо • 250 г тиква без кора • 1 ч.ч. прясно мляко • 1/2 ч.ч. сок от моркови • 1 с.л. захар • 40 мл зехтин • сол на вкус Начин на приготвяне: Нарязваме тиквата на парченца и я заливаме с вода до 2/3 от обема й. Оставяме да къкри на с...

Прясно зеле с ябълки

Продукти: • 1 кг зеле • 500 г ябълки • 1 малка глава лук • 50 мл олио • бял винен оцет • захар • сол Начин на приготвяне: Почистените ябълки и зеле нарязваме на тънки парченца. В олиото запържваме до златисто ситно нарязания лук. Разстиламе лука ...

Пудинг с кашкавал

Продукти: • 500 г кашкавал • 1 ч.ч. прясно мляко • 2 яйца • 4 с.л.брашно • сол Начин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Когато поизстине, прибавяме към нея разбитите жълтъци и настъргания кашкавал. Посолява...

Пълнена зелка

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 по-малка прясна зелка • 1 к.ч. ориз • 1 ч.ч. олио • половин бутилка бяло вино • 1 глава лук, половин лимон • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Попарваме цялата зелка 10 мин във вряща подсолена вод...

Пълнена зелка със зеленчуци

Продукти: • 1 зелка • 60 г ориз • 100 г мазнина • 50 г сухар • 2-3 червени домата • 1/2 ч. л. червен пипер • 2 моркова • 1 парче целина • 1 патладжан • 200 г картофи • 1 глава стар лук • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Пържим лука, наря...

Пълнени зелеви листа

Продукти: (за 4 порции) • 1 зелка • 1 1/2 к.ч. ориз • 1 глава лук • 200 г извара • 1 яйце • черен пипер и сол За соса: • 3 с.л. олио • 2-3 с.л. брашно • 3 с.л. сметана • 1 връзка копър Начин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода...

Пълнени патладжани

Продукти: (за 4 порции) • 4 патладжана • 1 глава лук • 1 пиперка • 1 глава целина • 1 корен магданоз • 4 клончета целина • 5 скилидки чесън • 3 моркова • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане кипваме 2 ч.ч. подсол...

Пълнени пиперки от туршия

Продукти: (за 4 порции) • 15 чушки от туршия • 2 глави лук • 2 моркова • 1 к.ч. олио • 2-3 домата • 1 к.ч. ориз • 1 ч.л. червен пипер • 2 с.л. брашно • 2-3 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко Начин на приготвяне: Накисваме чушките за 2-3 часа в студена вод...

Пълнени пиперки с булгур

Продукти: (за 10 порции) • 400 г булгур • 1 главичка лук • 200 г краве масло • 20 сухи чушки • 4-5 домата • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: В 2-3 с.л. масло запържваме последователно ситно нарязания лук и 2-3 настъргани домата. Прибавяме б...

Пълнени пиперки с варена царевица

Продукти: • 1 ч.ч. царевица за варене • сухи чушки за пълнене • 3-4 глави лук • 1/2 ч.ч. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Киснем измитата царевица 1 нощ в студена вода. Претриваме я с ръце, измиваме в няколко води, заливаме със студена вода и в...

Пълнени пиперки с гъби

Продукти: (за 6 порции) • 1кг чушки • 400г гъби • 2 глави лук • 1/2 ч.ч. мазнина • 3/4 ч.ч. ориз • 3 домата • 1 бульон от гъби • червен пипер, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода. Запържваме ситно нарязаният ...

назаднапред
Начало