Кулинарни рецепти » Пълнена зелка

 Пълнена зелка

Продукти: (за 4-5 порции)

• 1 по-малка прясна зелка
• 1 к.ч. ориз
• 1 ч.ч. олио
• половин бутилка бяло вино
• 1 глава лук, половин лимон
• 1 ч.л. червен пипер
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Попарваме цялата зелка 10 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и оставяме да изстине.

В 1 к.ч. олио и 1 к.ч. вода задушаваме 3 мин ситно нарязания лук и почистения и измит ориз. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и отстраняваме от огъня. Поръсваме с черен пипер.

Разтваряме листата на поизстиналата зелка така, че да заприлича на разцъфнала роза. Насипваме между тях ориза, прибираме ги обратно, притискаме и ги завързваме здраво с конец.

Слагаме зелката в подходяща тенджера, прибавяме нарязания на резенчета лимон, виното, останалото олио и 1 к.ч. вода. Посоляваме, захлупваме тенджерата и варим на тих огън.

След 20 мин обръщаме зелката в тенджерата обратно и варим още 20 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло с локум

Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Начало