Кулинарни рецепти » Саздърма

 Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо)

• 22 г сол
• 5 г селитра
• черен пипер
• бахар
• дафинов лист
• чубрица

Начин на приготвяне:

Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и жилите от месото, нарязваме го на парчета по 40-50 г едното и пържим в съд с малко вода, за да не загори, докато пусне мазнината си.

Пърженето продължава до омекването на месото и избистрянето на тлъстината. Посоляваме изпърженото месо и прибавяме подправките. Изсипваме го в добре почистен кози или овчи стомах или в широки говежди черва. Притискаме с дъска и лека тежест.

Съхраняваме на сухо и хладно място. Трайността на саздърмата е около една година.

Автор: Койна Момчева

Представяме Ви:

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Руло с локум

Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...

Начало