Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Палак чавал

Продукти: (за 4 порции) • 350 г ориз • 250 г спанак • 4-5 ч.ч. вода • 1-2 с.л. олио • 30 г пържени фъстъци • 1 ч.л. смлян кориандър • 1-2 дафинови листа • 8-10 зърна черен пипер • сол Начин на приготвяне: В сгорещената мазнина на слаб огън запържвам...

Паприкаш с туршия

Продукти: (за 4 порции) • 3-4 с.л. олио • 2 глави лук • 3 пиперки от сурова туршия • 3 домата от сурова туршия • 3 краставички от сурова туршия • 3 картофа • 1 с.л. вегета • 1 с.л. препечено брашно • едро счукан червен пипер Начин на приготвяне: Зад...

Паприкаш с цели пиперки

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг пиперки “Сиврия” • 600-700 г домати • 5-6 глави лук • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне: Почистваме пиперките от дръжките и семенниците и ги разрязваме по дължина н...

Паприкаш с яйца

Продукти: • 10 твърдо сварени яйца • 300 г заквасена сметана • 1 глава лук • 1 зелена чушка • 1 червена чушка • 40 г масло • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Изпържваме ситно нарязания лук в масло, прибавяме нарязаните на тънки ивички чушки и същ...

Патладжани с доматен сос

Продукти: (за 4 порции) • 3 патладжана • 4-5 домата • 6-7 скилидки чесън • 1 к.ч. олио • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кубчета със страна около 2 см, посоляваме и оставяме да престоят 10-15 мин, за да п...

Патладжани с ориз

Продукти: • 1 кг патладжани • 200 г ориз • 800 г лук • 100 мл олио • черен пипер, магданоз, сол Начин на приготвяне: Измиваме патладжаните, нарязваме ги на парчета, посоляваме и ги оставяме да се отцедят. Сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязан...

Патладжани с юфка

Продукти: (за 4 порции) • 500 г юфка • 500 г домати • 1 кг патладжани • 1 к.ч. зехтин /или олио/ • 3 с.л. краве масло • 2 скилидки чесън • 1 к.ч. настърган кашкавал • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме патладжаните, срязваме ги на две по д...

Патладжани със сос

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг патладжани • 1ч.ч. олио • 6 глави лук • 6 домата • 4 зелени чушки • 1 глава чесън • 1 ч.л. червен пипер • 7-8 зърна черен пипер • 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на к...

Перцуга

Продукти: (за 4-6 порции) • 20 пиперки • 1 голяма глава лук • 1 парче зелка • 1 морков • 300 мл доматен сок • 1 ч.ч. ориз • 1 непълна к.ч. олио • магданоз, копър, сол Начин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане сгорещяваме мазнината и задуша...

Пикантен гулаш

Продукти: • 2 моркова • 2 зелени чушки • 1 тиквичка • 1 глава лук • 3 скилидки чесън • 2 с.л. олио • 500 г домати • 1 ч.л. майорана • 6 твърдо сварени яйца • 1 връзка зелен лук • половин връзка магданоз • червен и черен пипер • сол Начин на приг...

Пикантна яхния с гъби

Продукти: (за 4-5 порции) • 4-5 домата • 500 г гъби • 3 глави лук • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 1 ч.л. ситно нарязан джоджен • 1-2 с.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер • 1 к.ч. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука много ситно...

Пиперад

Продукти: (за 6 порции) • 500 г лук • 500 г домати • 3 големи червени чушки • 6 яйца • 3-4 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца и го пържим в сгорещената мазнина, докато пожълтее. Прибавяме нарязаните на ивички чушк...

Пиперки по карнобатски

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг пиперки • 2 равни с.л. брашно • 1 к.ч. олио • 1-2 ч.ч. кисело мляко • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Опичаме пиперките, нарязваме ги не много ситно и ги запържваме в мазнината. Прибавяме брашното и също го зап...

Пиперки с лук

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг зелени пиперки • 1 глава лук • 5 с.л. олио • 2 с.л. брашно • 1 ч.ч. разбито кисело мляко • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Изпичаме пиперките, обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Сгорещяваме о...

Пиперки с ориз

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг пиперки • 1 глава лук • 1 ч.ч. ориз • 4 с.л. олио • 4 домата • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 1 с.л. ситно нарязан копър • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме чушките на тънки ивички. Загряваме олиото в...

Плакия от бамя и гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г бамя • 1 ч.ч. ситно нарязани гъби • 1 ч.ч. дребни лукчета /арпаджик/ • 5-6 скилидки чесън • 3-4 домата • 1 к.ч. олио • 1 к.ч. бяло вино • 2 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Слагаме б...

Плакия от зелен фасул с прясно мляко

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг млад зелен фасул • 2 глави лук • 3-4 пиперки • 2 глави чесън • 2-3 домата • 1 непълна ч.ч. олио • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.л. червен пипер • магданоз, копър, сол Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме...

Подлучена яхния с маслини

Продукти: (за 4 порции) • 500 г лук • 1 глава чесън • 1 к.ч. олио • 2 равни с.л. брашно • 1 с.л. доматено пюре • 1 ч.л. червен пипер • 15-20 маслини • 10-12 зрънца черен пипер • сол Нарязваме лука на филийки. Задушаваме го в мазнината заедно с изчисте...

Попска яхния

Продукти: (за 4 порции) • 800 г арпаджик • 1 глава лук • 1 стрък праз • 1 к.ч. олио • 1 с.л. брашно • 5-6 скилидки чесън • 1 с.л. доматено пюре • 1 ч.л. червен пипер • 1 дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме арпаджика, свар...

Поридж /овесена каша/

Продукти за 1 порция: • 3-4 с.л. овесени ядки • сметана /или консервирано прясно мляко/ • 1 връзка корени за супа • захар, сол Начин на приготвяне: Сваряваме корените за супа в малко вода. Кипваме овесените ядки в малко вода, към която сме прибавили 1 ...

Постна капама

Продукти: (за 4 порции) • 3 глави лук • 5-6 картофа • 1 корен магданоз • 2 моркова • 1 парче целина • 1 к.ч. олио • 1 с.л. олио • 1 с.л. доматено пюре • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Кипваме 3 ч.ч. вода и пускаме в нея ситно нарязания лук, н...

Постна яхния с бакла

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг зелена бакла • 1 връзка зелен лук • 1 с.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер • 2 домата • 2 глави чесън • 4 с.л. олио • копър, магданоз, сол Начин на приготвяне: Отстраняваме връхчетата на баклата и я накисваме за 15-20 мин в...

Постни сарми от лапад и джанки

Продукти: (за 4 порции) • 1-2 връзки листа от лапад • 2 глави лук • 1 ч.ч. ориз • 20-25 зелени джанки • 3-4 с.л. олио • магданоз, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Попарваме лападовите листа в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно ...

Постни царевични сарми

Продукти: • 12 кочана сурова млечна царевица • 1 глава лук • 1 кафеена чаша ориз • 200 г сухо сирене • 1 морков • 2 с. л. нарязан копър • 3-4 с. л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме кочаните от листата (като запазваме здравите лис...

назаднапред
Начало