Продукти: (за 4 порции)
• 15 чушки от туршия
• 2 глави лук
• 2 моркова
• 1 к.ч. олио
• 2-3 домата
• 1 к.ч. ориз
• 1 ч.л. червен пипер
• 2 с.л. брашно
• 2-3 яйца
• 1 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Накисваме чушките за 2-3 часа в студена вода, за да не са много солени, след което ги почистваме от дръжките и семето. Отделяме 12 чушки, които ще пълним, а останалите нарязваме на ситно.
В подходящ съд задушаваме ситно нарязания лук и настърганите моркови. Когато зеленчуците омекнат и водата се изпари, наливаме олиото и запържваме сместа. Прибавяме и също позапържваме обелените и настъргани домати, нарязаните чушки и ориза.
Когато оризът се запържи, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и поръсваме червения пипер. Държим съда на огъня, докато оризът поеме течността и набъбне.
Пълним чушките с тази смес, като не ги препълваме, за да има място оризът да набъбне още. Потапяме отворите на напълнените чушки в брашното и ги нареждаме в тенджера, на дъното на която сме сложили чиния, обърната с отвора надолу. Притискаме чушките със втора чиния, обърната с отвора надолу, и наливаме гореща вода, колкото да ги покрие. Варим на тих огън.
Застройваме готовото ястие със смес от разбитите яйца и прясното мляко.
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...