Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия на фурна

Постна кухня:

Праз на фурна

Продукти: (за 4 порции) • 6 стръка праз • 3 с.л. ориз • 1 с.л. брашно • 2 с.л. доматено пюре • 1/2 к.ч. олио • 30 г краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно праза, прибавяме ориза, размитото в студена вода брашно, смления ч...

Праз с ориз на фурна

Продукти: (за 4 порции) • 3-4 стръка праз • 1 к.ч. ориз • 1 ч.ч. доматен сок • 2 глави лук • 1-2 глави чесън • 2-3 моркова • 2 с.л. разтопено краве масло • 2 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • 1.2 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне:...

Праз със сирене

Продукти: (за 4 порции) • 3-4 стръка праз • 300 г сирене • 3 домата • 4 с.л. олио • 2-3 яйца • 1-2 люти чушки • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки кръгчета, слагаме го в тавичка с олиото и малко вода и задушаваме във фурната...

Пресни картофи на фурна

Продукти: (за 4-5 порции) • 800 г пресни картофи • 2 връзки зелен лук • 1 к.ч. олио • 1 с.л. брашно • 1 домат • 2 с.л. краве масло • сол Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри парчета и ги сваряваме в малко вода. Нарязваме лука на ситно ...

Пресни картофи със зелен лук на фурна

Продукти: • 600 г пресни картофи • 1 връзка зелен лук • 1 домат • 1 к.ч. олио • 1 с.л. брашно • 2 с.л. разтопено краве масло • сол Начин на приготвяне: Остъргваме картофите, нарязваме ги на дребни кубчета и ги сваряваме в малко вода. Отделно в ол...

Прясно зеле на фурна

Продукти: (за 4 порции) • 1 зелка • 1 к.ч. натрошено сирене • 6 с.л. краве масло • 3 яйца • 2 ч.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на едро и варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме и го нареждаме на един ред в намаслена т...

Прясно зеле по ловджийски

Продукти: (за 4 порции) • 1 прясна зелка • 1 кг картофи • 250 г гъби • 1 к.ч. олио • 2-3 с.л. брашно • 2-3 ч.ч. зеленчукова отвара или подсолена вода • лимонов сок, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, до...

Прясно зеле с кашкавал

Продукти: • 1 малка зелка • 2-3 с.л. оцет • 50 г краве масло • 2-3 с.л. настърган кашкавал • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме зелката и я разрязваме на 8 резена, които слагаме за 10-15 минути във вода, подкиселена с оцета. След това ги пус...

Прясно зеле с масло и сметана

Продукти: (за 4 порции) • 1 прясна зелка • 1 ч.ч. олио • 1 ч.ч. сметана • 3 с.л. галета • сол Начин на приготвяне: Варим зелката в подсолена вода, докато омекне, за да можем да отделим листата й. В намаслен съд нареждаме зелевите листа като ги поръсва...

Прясно зеле със сирене

Продукти: • 1 прясна зелка • 50 г масло • 20 г брашно • 100 мл прясно мляко • 100 г заквасена сметана • 100 г сирене • 2-3 скилидки чесън • копър, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелката на едри парчета и я слагаме в съд с подсолена в...

Прясно зеле, запечено с домати

Продукти: (за 4 порции) • 1,5 кг прясно зеле • 500-600 г домати • 1 1/2 к.ч. олио • 1 глава лук • червен пипер, дафинов лист, сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, поръсваме със сол и го претриваме с ръце. Нарязваме доматите на кръгли ф...

Пудинг от карфиол

Продукти: (за 4 порции) • 1/2 глава карфиол • 2 моркова • 30 г краве масло • сол За заливката: • 2 яйца • 2 с.л. настъргано краве сирене • 1 к.ч. прясно мляко • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме...

Пудинг с гъби

Продукти: • 500 г гъби • 3 равни с.л. брашно • половин пакетче краве масло • 1/2 к.ч. прясно мляко • 4 яйца • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Приготвяме гъст бешамел от бр...

Пудинг със спанак и извара

Продукти: • 1 кг спанак • 100 г извара • 3 с.л. прясно мляко • 3 яйца • 3-4 с.л. масло • 1 к.ч. грис • 3 с.л. сметана или изцедено кисело мляко • 100 г настърган кашкавал • сол Начин на приготвяне: Задушаваме почистения и ситно нарязан спанак в мал...

Пурички с моркови и извара

Продукти: (за 4 порции) • 400 г извара • 2-3 моркова • 1 яйце • 1 к.ч.брашно, • 30 г краве масло • 1 к.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, задушаваме ги в млякото, докато омекнат и после ги пасираме. Разбиваме изв...

Пълнен спанак

Продукти: (за 4 порции) • 300 г по-едри листа от спанак • 2 с.л. олио • 2 връзки пресен лук • 3-4 корички от сух бял хляб • 1 к.ч. прясно мляко • 4 яйца • 4 с.л. брашно • магданоз, сол Начин на приготвяне: Накисваме коричките от хляба в прясното мляко...

Пълнен лук

Продукти: (за 4 порции) • 8 големи глави лук • 400 г гъби • 2-3 парченца топено сирене • 3 лъжици доматено пюре • 3-4 лъжици мазнина • магданоз,сол Начин на приготвяне: Варим 10 мин в подсолена вода обеления лук. Като изстине, отделяме вътрешната част и я...

Пълнен лук с кашкавал

Продукти: (за 4 порции) • 8 големи глави лук • 150 мл прясно мляко • 1 филия сух бял хляб • 1 яйце • 150 г настърган кашкавал • 50 г масло • 2 скилидки чесън • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Почистваме лука от люспите и го слагаме да се посвари...

Пълнена зелка със зеленчуци

Продукти: (за 5 порции) • 1 зелка • 1 к.ч. олио • 50 г краве масло • 1глава лук • 1-2 моркова • 1 парче целина • 2 картофа • 2-3 домата • 3 с.л. ориз • 1 ч.ч. кисело мляко • магданоз, сол, черен пипер Начин на приготвяне: Избираме по-голяма зелк...

Пълнена ряпа на фурна

Продукти: (за 4 порции) • 4 репи • 2 глави лук • 50 г ориз • 4 с.л. прецедено кисело мляко • 20 г краве масло • 1 с.л. олио • 40 г пушено сирене • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме репите в тенджера под налягане, обелваме ги, и...

Пълнена тиквичка

Продукти: • 1 тиквичка • 1 изцедено кисело мляко • 1/2 ч. ч. настъргано сирене • черен пипер, сол За плънката: • 2 яйца • 2 филии сух бял хляб • 200 г гъби • 3 с.л. олио • 1 к.ч. прясно мляко • черен пипер, копър, сол Начин на приготвяне: ...

Пълнени дюли

Продукти: • 4 едри дюли • 1 глава ситно нарязан лук • 1/2 ч.ч. сварен ориз • 3-4 домата, обелени и нарязани на ситно • 1 резен целина, сварена и нарязана на кубчета • 2-3 сварени моркова, нарязани на кубчета • 1 тиквичка, сварена и нарязана на кубчета • 1/2 ч....

Пълнени алабаши

Продукти: • 8 малки алабаша • 3-4 моркова • 1/2 ч. л. захар • 200 г замразен или консервиран грах • 50 г кашкавал • 1 връзка зелен лук • 250 мл прясно мляко • 4 яйца • настъргано индийско • орехче черен пипер • девисил, сол Начин на приготвяне: ...

Пълнени ангинари със зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 8 ангинара • 2 моркова • 4 глави лук • 1 глава целина • 4 картофа • 4 домата • 1 ч.ч. олио • магданоз, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме ангинарите, отрязваме капачета от едната страна и ги издълбавам...

назаднапред
Начало