Продукти: (за 4 порции)
• 1 прясна зелка
• 1 кг картофи
• 250 г гъби
• 1 к.ч. олио
• 2-3 с.л. брашно
• 2-3 ч.ч. зеленчукова отвара или подсолена вода
• лимонов сок, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато поомекнат.
Нарязваме гъбите на едро и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода.
Нарязваме зелето на едро и го попарваме с вряща вода, към която сме прибавили лимонов сок и сол. Отцеждаме и леко го изстискваме.
В намаслена тавичка разстиламе половината от отцеденото зеле. Върху зелето разстиламе гъбите, а върху тях – картофите. Покриваме с останалото зеле.
От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка, която разреждаме със зеленчуковата отвара. Подправяме получения сос със сол и лимонов сок, оцветяваме с червения пипер, кипваме на огъня и го изсипваме върху ястието.
Печем в умерена фурна, докато зелето омекне. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...