Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Задушен зелен лук

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг зелен лук • 2 с.л. зехтин • сокът от 2 лимона • 1 резен целина • 1 дафинов лист • 5-6 зърна черен пипер • 1 щипка мащерка • 1 щипка кориандър • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1 см. Настъргваме ц...

Задушен зелен фасул

Продукти: (за 3-4 порции) • 300 г зелен фасул от консерва • 50 г краве масло • 1 ч.ч. зеленчуков бульон • 1 ч.л. вегета • джоджен, магданоз, сол Начин на приготвяне: Разтапяме маслото, добавяме зеления фасул и пържим, докато си промени цвета. Заливаме с бул...

Задушен зелен фасул

Продукти: • 1,5 кг зелен фасул • 1 к.ч. вода • 2-3 глави лук • 1 к.ч. олио • сол • настърган и разреден с оцет хрян (счукан чесън) • магданоз или копър Начин на приготвяне: Почистваме фасула и го слагаме в тенджера заедно със ситно нарязания лук, налив...

Задушен зелен фасул със зеленчуци

Продукти: (за 2-3 порции) • 500 г зелен боб • 3 с.л. олио • 1 глава лук • 2 моркова • 1 чушка • 1 корен магданоз • 1 ч.л. доматено пюре • 1/2 ч.л. червен пипер • 1 клонче чубрица • 1 стрък девисил • магданоз, сол Начин на приготвяне: Нарязваме б...

Задушен праз

Продукти: (за 4 порции) • 2-3 стръка праз • 2 с.л. олио • 2 с.л. брашно • сол Начин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио, прибавяме нарязания на кръгчета праз, посоляваме и задушаваме до готовност. ...

Задушен праз с домати

Продукти: (за 4 порции) • 4-5 стръка праз • 2-3 домата • 3 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го сипваме в тенджера с малко вода. Посоляваме и задушаваме, докато празът омекне. Прибавяме олиото и обелените и на...

Задушена коприва

Продукти: (за 4 порции) • 500 г коприва • 1 ч.ч. ориз • 3-4 с.л. олио • 3-4 глави лук • магданоз, джоджен • червен и черен пипер, сол Начин на приготвяне: Посоляваме копривата с повече сол и я оставяме да преседи 1 час. След това я измиваме, изстискваме ...

Задушена тиква

Продукти: (за 4 порции) • 600 г тиква • 2 ч.ч. рибен бульон • 6 с.л. захар • 1 с.л. десертно бяло вино • 1 ч.л. сол • 4 с.л. светъл соев сос • картофен чипс Начин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на кубчета. Слагам...

Задушени гъби в сметана

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • половин пакетче краве масло • 1 ч.ч. сметана • 1 с.л. брашно • магданоз, копър, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите. Разтопяваме маслото в отворена тенджера под налягане и запържваме брашното. Добавяме смет...

Задушени гъби с бяло вино

Продукти: • 1 кг гъби • 3-4 глави лук • 1 к.ч. бяло вино • 4-5 с.л. олио • 2-3 зърна бахар • половин дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме лука. Нарязваме го на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода, докато...

Задушени гъби с винен сос

Продукти: • 750 г пресни гъби • 1/2 ч.ч. олио • 2-3 глави лук • 3 1/2 с.л. брашно • 2-3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер и сол Начин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода, отцеждаме ги и задушаваме в мазнина. ...

Задушени гъби с карфиол

Продукти: • 500 г дребни печурки • 1 глава ситно нарязан лук • 1 с. л. зехтин • 1 кг карфиол • 2 лимона • ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме гъбите и ги измиваме. Слагаме ги в тенджерка заедно със зехтина и под ка...

Задушени гъби със сирене

Продукти: (за 4 порции) • 500 г пресни гъби • 1 глава лук • 1 ч.л. червен пипер • 100 г сирене • 1 ч.л. смлян черен пипер • 2 к.ч. разтопено краве масло /или олио/ • сол Начин на приготвяне: Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. Прибавяме нарязане...

Задушени патладжани

Продукти: (за 4 порции) • 4 патладжана • 2-3 скилидки чесън • 7-8 домата • 1 ч.л. лют червен пипер • 1 непълна ч.л. смлян джинджифил • 1 непълна ч.л. смлян кориандър • 1 ч.ч. олио • 1 ч.л. сол • пресни листа от кориандър или магданоз Начин на приготвяне:...

Задушени патладжани със сметана

Продукти: • 2 патладжана • 40 г масло • 20 г брашно • 250 г сметана • магданоз, копър, сол Начин на приготвяне: Нарязваме обелените патладжани на парченца, пускаме ги за 5 мин във вряща подсолена вода, изваждаме ги и оставяме да се отцедят. Овалваме ги в б...

Задушени пиперки и домати със сирене

Продукти: (за 5 порции) • 750 г пресни пиперки • 500 г домати • 2 к.ч. олио • 2 глави лук • 250 г сирене • 1 ч.л. червен пипер • 5 скилидки чесън • магданоз, захар, сол Начин на приготвяне: В подходящ съд загряваме мазнината и малко вода и задушаваме ...

Задушени пиперки по лясковски

Продукти: (за 4 порции) • 4-5 чушки • 1 с.л. брашно • 2-3 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • 4-5 домата • 150 г натрошено сирене • сол Начин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио препеченото брашно, разреждаме с 1 к.ч. хладка вода и прибавяме черв...

Задушени пресни картофи

Продукти: (за 4 порции) • 500 г пресни картофи • 60 г краве масло • копър, сол Начин на приготвяне: Остъргваме картофите и нарязваме ги на парчета. Прибавяме маслото, сол и 1 к.ч. вода. Захлупваме и задушаваме 20 мин на умерен огън, като отначало разбъркваме с ...

Задушено зеле

Продукти: (за 4 порции) • 1 средно голяма зелка • 4-5 моркова • 4-5 домата • 1 пакетче краве масло • 3 с.л. олио • чубрица, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелето и го смесваме с настърганите моркови. Добавяме олиото, половината масло и ма...

Задушено червено зеле

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг червено зеле • 2 глави лук • 1 парче целина • 1-2 моркова • 1 корен от магданоз • 2 кисели ябълки • 1 к.ч. олио • 1 к.ч. червено вино • 1 ч.л. захар • 1-2 карамфилчета • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Нарязв...

Запеканка от зеле и кашкавал

Продукти: (за 4-6 порции) • 1 зелка /около 1 кг/ • 100 г кашкавал • половин пакетче краве масло • 2 скилидки чесън • галета, сметана • копър, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелката на ситно, слагаме я в тенджера под налягане и наливаме 2 ...

Зейтинялъ (Целина със зехтин)

Продукти: • 1 кг средно големи глави целина • 250 г арпаджик или 2 средно големи глави лук • 1 к. ч. олио • 1 с. л. захар • 1 морков • 2 картофа • половин връзка магданоз • 1 лимон • сол Начин на приготвяне: Обелваме главите целина и ги измиваме. Н...

Зеле в крем сос

Продукти: (за 4 порции) • 1 средна бяла зелка /само сърцевината/ • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 к.ч. прясно мляко • 250 г нишесте, разтворено в малко вода • 1 с.л. олио • 1 ч.л. бяло вино • 1 малка глава лук • сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелевата ...

Зеле в мляко

Продукти: (за 2-3 порции) • половин средно голяма зелка • 1 л студена вода • 1 ч. л. сол • 1 ч. л. захар • 100 г краве масло • 1 л прясно мляко • 2 с. л. брашно Начин на приготвяне: Махаме горните листа на зелката, останалата част нарязваме на лентички ...

назаднапред
Начало