Кулинарни рецепти » Сосове и гарнитури » Пюрета

Сосове и гарнитури:

Масло със зеленчукови прибавки за студени ястия

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 1 връзка корени за супа • 1-2 с.л. олио • 1 ч.л. доматено пюре • лимонов сок • копър, магданоз • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме ситно корените за супа. Задушаваме ги в сгорещеното олио, към което сме...

Песто Дженовезе

Продукти: • 100 г пресен босилек • 20 г настърган пармезан • 1-2 скилидки чесън • 20 г кедрови ядки • 20 г орехови ядки • 20 г настъргано сирене пекорино (или балкански кашкавал) • 100 мл зехтин • 2-3 стръка магданоз • 5 г едра сол Начин на приготвяне: ...

Песто Сицилиана

Продукти: • 100 г пресен босилек • 2 домата • 3 скилидки чесън • 20 г листа от целина • 10 г магданоз • 50 мл зехтин • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме доматите, почистваме ги от семената и ги пасираме. Отделяме листата на зелените подпра...

Пюре от аспержи

Продукти: • 1 кг аспержи • 2 с.л. брашно • 4-5 с.л. масло • 1 ч.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Обелваме аспержите, нарязваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и докато са още горещи, ги претриваме през цедка. В 3-4 с.л. масло ...

Пюре от брюкселско зеле

Продукти: • 750 г брюкселско зеле • 1 пакетче краве масло • 1 к.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Почистваме зелето от външните листа и го сваряваме в кипяща подсолена вода. Варим 20 мин. Изплакваме със студена вода. Отцеждаме и подсушаваме. П...

Пюре от грах

Продукти: • 800 г пресен грах • 1 пакетче краве масло • 1 ч.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Възвираме 1-1,5 л подсолена вода и изсипваме в нея изчистения пресен зелен грах. Варим, докато грахът омекне, след което изстудяваме и отцеждаме водата. Пр...

Пюре от гулии

Продукти: • 300-400 г гулии • 1-2 с.л. краве масло • 1 с.л. брашно • 1 к.ч. сметана • 1 яйце • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме гулиите в подсолена вода и ги прекарваме през месомелачка или ги пресоваме. В сгорещенотто масло запържв...

Пюре от гъби

Продукти: • 200 г гъби • 3 с.л. разтопено краве масло • 2 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Пускаме гъбите във вряща подсолена вода и варим 10 мин. Прекарваме ги през месомелачка и смесваме с горещото мляко, в което ...

Пюре от дюли с черен дроб

Продукти: • 200 г черен дроб • 600 г дюли • 40 г пудра захар • 1/2 ч.л. канела • ванилия Начин на приготвяне: Обелваме дюлите, нарязваме ги на парчета и ги варим почти на пара, докато омекнат. Оставяме да изстинат във водата, в която са врели, за да я попия...

Пюре от задушени зеленчуци

Продукти: • 2 глави лук • 6 моркова • половин глава керевиз заедно с листата • 6-7 домата • половин глава червено цвекло • 2 ябълки • 1 връзка магданоз • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 ч.ч. вино • 1 к.ч. олио • 1 дафинов лист • 5-6 зърна б...

Пюре от зрял боб с чесън

Продукти: • 300 г зрял боб • 1 глава лук • 4 зърна карамфил • 40 г смлени орехови ядки • 3 скилидки чесън • 2-3 с.л. олио • 1-2 с.л. вода • 2 с.л. лимонов сок или оцет • джоджен, сол, черен пипер Начин на приготвяне: Сваряваме боба заедно с джоджен...

Пюре от картофи с магданоз

Продукти: • 500 г картофи • 2-3 връзки магданоз • 250 мл прясно мляко • 1/3 пакетче краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на четвъртинки. Изсипваме ги в тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Прибавя...

Пюре от лук

Продукти: • 500 г лук • 2 яйца • 1 кофичка заквасена сметана • 1 бучка краве масло • 3 с.л. галета • 3 с.л. настърган кашкавал • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме лука, пускаме го в кипяща подсолена вода и варим 25 мин. Изсипваме го в гевг...

Пюре от маруля

Продукти: • 2-3 марули • 2 ч.ч. прясно мляко • 4 яйца • 2 с.л. масло • лимонов сок • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Варим марулите и няколко стръка магданоз в подсолена вода до омекване. Отцеждаме и ги пасираме на пюре. Разреждаме с пря...

Пюре от маслини

Продукти: • 300 г маслини • половин глава лук • 2 скилидки чесън • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 5-6 с.л. олио • сокът от половин лимон • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Претриваме маслините през сито. Нарязваме на ситно чесъна и лука, сл...

Пюре от моркови

Продукти: • 500 г моркови • 5 с.л. разтопено краве масло • 2-3 с.л. брашно • 1 жълтък • 1 к.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на едро и ги варим в леко подсолена вода. Отцеждаме сварените моркови и ги прекарваме през сито ил...

Пюре от моркови с ориз

Продукти: • 500 г моркови • 2 с.л. ориз • 80 г краве масло • 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 с.л. захар • сол Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца и ги сваряваме в леко подсолена вода. Когато вече са омекнали, прибавяме ориза. Варим още 30 мин, ...

Пюре от нахут

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. нахут • 1 к.ч. майонеза • сокът от 2 лимона • 1 к.ч. зехтин • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 глава чесън • магданоз, сол Начин на приготвяне: Накисваме нахута за 1 нощ в студена вода, към която сме добавили содата. На други...

Пюре от спанак

Продукти: • 1 кг спанак • 2 равни с.л. брашно • 3-4 с.л. олио • 3 к.ч. прясно мляко • 1 бучка краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме спанака в подсолена вода. Отцеждаме го и го накълцваме на ситно. Запържваме брашното в сгорещеното олио, приба...

Пюре от спанак с пържени хлебни кубчета

Продукти: • 1 кг спанак • 2 филии сух бял хляб • 2 с.л. брашно • 1/2 к.ч. олио • 1/2 к.ч. разтопено краве масло • 1 ч.ч. прясно мляко • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Пускаме спанака във вряща подсолена вода и го варим, докато омекне. След това ...

Пюре от цвекло

Продукти: • 2-3 глави печено червено цвекло • 2 глави лук • 1 с.л. мазнина • 2 с.л. препечено брашно • 1 ч.ч. месен бульон • 1 к.ч. сметана • сол Начин на приготвяне: С миксер разбиваме цвеклото на пюре. Задушаваме в мазнината ситно нарязания и п...

Пюре от целина

Продукти: • 8 глави целина • 4 картофа • 60 г краве масло • 1 к.ч. прясно мляко • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме целината и я нарязваме на кръгчета, които слагаме в тенджерата под налягане. Прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи...

Пюре от черен дроб

Продукти: • 600 г черен дроб • 40 г краве масло • 2 жълтъка • 1 к. ч. сок от спанак, маруля или моркови • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистения от ципите и измит черен дроб печем на фурна, но така че да остане малко суров. Прекарваме го през маш...

Чесново пюре

Продукти: • 1 кг картофи • 2 глави чесън • 3 лимона • 1 ч.л. сол • 1 к.ч. олио Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме. Обелваме чесъна и го счукваме в хаванче. Прибавяме го към картофите и доливаме 1 к.ч. вода. Посолява...

Начало