Продукти:
• 800 г пресен грах
• 1 пакетче краве масло
• 1 ч.ч. прясно мляко
• сол
Начин на приготвяне:
Възвираме 1-1,5 л подсолена вода и изсипваме в нея изчистения пресен зелен грах. Варим, докато грахът омекне, след което изстудяваме и отцеждаме водата. Прекарваме през преса или сито.
Заливаме пюрето със затопленото мляко и разбъркваме. Добавяме разтопеното масло и разбиваме много добре. Сервираме пюрето топло като гарнитура към печени и пържени меса и риба.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...