Кулинарни рецепти » Сосове и гарнитури » Сосове

Сосове и гарнитури:

Сос Робер

Продукти: • 150 г шунка • 3 глави лук • 1 с.л. брашно • 250 мл бульон • 1 бучка захар • 1 с.л. оцет • 1 с.л. горчица • 30 г краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребно и я запържваме в сгорещеното масло. Прибавям...

Сос Тартар

Продукти: • 250 г трапезна майонеза • 1 кисела краставичка • 1 главичка лук • 5-6 маслини • 30 г краве масло • 30 г брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • лимонов сок, горчица • магданоз, сол Начин на приготвяне: Загряваме маслото и пържим в него до златис...

Сос Тартар по немски

Продукти: • 8 с.л. майонеза • 6 с.л.кондензирано мляко • 3 с.л. наситнен зелен лук • 2 с.л. наситнен магданоз и латинка • 2 ч.л. каперси • 1 к.л. фина горчица • 1 скилидка чесън • 1 кисела краставичка • 1 червена или синя слива от компот или от сладко • 1 ...

Сос Финансиер

Продукти: • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 с.л. брашно • 1-2 смлени гъбки • 20 краве масло • 1 ч.л. десертно бяло вино • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Кипваме маслото и прибавяме към него брашното, което задушаваме до златисто. Заливаме с бульона и ви...

Сос Фрути ди маре

Продукти: • 200 г дребни скариди • 1 ч.ч. течна сметана • 1 равна с.л. брашно • 2 с.л зехтин • 1 к.ч. бяло вино • черен и бял пипер • сол Начин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме скаридите. Пускаме ги в загретия зехтин и леко ги запържва...

Сос Холандес

Продукти: • 2 с.л. оцет • 60 г краве масло • половин глава лук • 2 с.л. бульон • 3 жълтъка • 4 с.л. сметана • черен пипер, лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го варим в оцета, към който сме прибавили няколко зърна черен пи...

Сос за макарони

Продукти: • 3 глави лук • 1 глава чесън • 2 моркова • 1 парче целина • 3 с.л. доматено пюре • 2 буркана белени стелиризирани домати • 500 г телешка кайма • 1 1/2 к.ч. олио • магданоз, джоджен • черен пипер • кашкавал или сирене Начин на приготвяне: ...

Сос за печени птици

Продукти: • 1 к.ч. майонеза • 3 с.л. горчица • 1 к.ч. кисело мляко • 1 к.ч. бяло вино /или 2 с.л. лимонов сок/ • 4 с.л. чернодробен пастет • 4 с.л. лютеница • сол Начин на приготвяне: Смесваме горчицата и майонезата и бъркаме, докато се получи гладка с...

Сос за риба

Продукти: • 50 г краве масло • 3 сурови жълтъка • 3 ч.л. горчица • 125 мл студен бульон • сокът от 1/2 лимон • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Смесваме всички продукти и сгъстяваме на водна баня на умерен котлон. Бъркаме, докато сосът поизстине. ...

Сос за тлъсти меса

Продукти: • 1 глава лук • 1 ябълка • 1 к.ч. бяло вино • 3 твърдо сварени жълтъка • 1 к.ч. майонеза • 1 к.ч. зеленчуков бульон • 1/2 ч.л. горчица • 1/2 ч.л. смлян черен пипер • 1 с.л. лимонов сок • 1 с.л. ситно нарязан копър • 1 с.л. ситно нарязан магдано...

Сос от горчица

Продукти: • 50 г краве масло • 1 жълтък • 3 с.л. горчица • 250 мл рибен бульон • черен пипер, лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Разбиваме маслото и при непрекъснато биене прибавяме последователно жълтъка, горчицата, 1 щипка черен пипер, лимонов сок и ...

Сос от извара и каперси

Продукти: • 250 г извара • 1 к.ч. прясно мляко или сметана • 2 резенчета червен лук • 1 с.л. наситнени магданоз и зелен лук • 1 с.л. пресен сок от червено цвекло • 1 с.л. каперси • 1 щипка босилек • 1 щипка сладък червен пипер • 1 щипка лимонова киселина •...

Сос от киселец

Продукти: • 2-3 връзки киселец • 1 глава лук • 1 бучка краве масло • 1 с.л. брашно • 1 жълтък • 1 ч.л. червен пипер • сол • прясно мляко или вода за разреждане • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Нарязваме ситно лука, овалваме го в брашното и...

Сос от киселец и сметана

Продукти: • 20 листа от киселец • 2-3 с.л. краве масло • 2-3 с.л. сметана • 2 с.л. брашно • 2-3 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. наситнен зелен лук • 2-3 щипки смлян бял пипер • 2 щипки босилек • 1 щипка индийско орехче • 1 жълтък • сол • прясно мляко...

Сос от магданоз

Продукти: • 1 к.ч. олио • 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз • сок от 1 лимон • сол Начин на приготвяне: В стъклен съд смесваме ситно нарязания магданоз, лимоновия сок и сол на вкус. Постепенно прибавяме олиото като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. По жел...

Сос от хрян /студен/

Продукти: • 1 средно голяма ябълка • половин ч.ч. ситно настърган хрян • 1-2 с.л. оцет • 2-3 с.л. кисело мляко • половин ч.л. пудра захар • сол • 1-2 ч.ч. бульон /или вода/ Начин на приготвяне: Заливаме ситно настъргания хрян с бульон или вода, така че...

Сос от хрян и ябълки

Продукти: • 250 г ябълки • 100 г хрян • 1 к.ч. доматен сок • 2-3 с.л. оцет • 2-3 с.л. червено вино • 1 с.л. захар • 3 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме ябълките и хряна и ги настъргваме поотделно на ситно ренде. Поръсваме хря...

Сос по италиански

Продукти: • 1 к.ч. основен сос по избор • 1 ч.л. доматено пюре • 2-3 мариновани гъби • 50 г шунка • половин глава лук • 2 с.л. разтопено краве масло • 1 к.ч. ароматно бяло вино • лимонов сок, магданоз • черен пипер, захар, сол Начин на приготвяне: З...

Сос с естрагон

Продукти: • 60 г брашно • 60 г краве масло • 4 ч.ч. бульон • 3 глави лук • 150 г пушени гърди • 1 лимон • 3-4 с.л. ситно нарязани листа от естрагон • 1 дафинов лист • магданоз, сол Начин на приготвяне: Обелваме лука и го настъргваме. Нарязваме пушен...

Сос с каперси

Продукти: • 80 г брашно • 60 г краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. каперси • месен бульон • 1-2 г захар • оцет, черен пипер • магданоз, сол Начин на приготвяне: Изпържваме ситно нарязания лук в олиото, прибавяме брашното и също го запържваме. Разрежда...

Сос с кисело мляко

Продукти: • 7-8 с.л. майонеза • 1 кофичка кисело мляко • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Настъргваме лука и го смесваме с киселото мляко, разбито с майонезата и счукания чесън. Прибавяме сол и черен пипер на вкус и ...

Сос с пиперки

Продукти: • 4 червени пиперки • 1 к.ч. бяло вино • 1 кофичка сметана • половин пакетче краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Опичаме пиперките, обелваме ги и ги смиламе на пюре. Прибавяме виното, разтопеното масло, сметаната, черен пипер и со...

Сос с цели лукчета

Продукти: • 15-20 дребни лукчета /арпаджик/ • 4-5 с.л. олио • 1 к.ч. прясно мляко • 2 с.л. брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме лукчетата и ги сваряваме в подсолена вода. Изваждаме ги в цедка и след като се изцедят, запържваме в сгорещен...

Сос със сметана и хрян

Продукти: • 2 ч.ч. сладка сметана • 2 с.л. настърган хрян • 1-2 с.л. сусамов тахан • 1 печена малка главичка кромид лук • 2-3 мариновани гъби • лимонов сок, захар • бял пипер, сол Начин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната на сняг и прибавяме тахан...

назаднапред
Начало