Кулинарни рецепти » Предястия » Пастети, мусове, хайвери

Предястия:

Предястие с тарама хайвер

Продукти: • 100 г тарама хайвер • 1 глава лук • 250 мл олио • 4 картофа • 1 лимон • магданоз, маслини за украса Начин на приготвяне: Накисваме хайвера в малко вода или мляко да се пообезсоли за около 30-40 мин. Отцеждаме и в дълбока купа го разбиваме с м...

Рибен пастет

Продукти: • 350 г пушена риба • 150 г сметана • 1 ч.л. стрит сушен копър • 1 ч.л. стрита сушена маточина • 1 щипка червен пипер • 1 лимон • сол Начин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите и я смачкваме или я смиламе на пюре. Прибавяме ра...

Тарама хайвер

Продукти: • 100 г хайвер от шаран • половин чаена олио • 1 лимон • 1 кафена чаша газирана вода Начин на приготвяне: Почистваме хайвера от ципите, слагаме го в подходящ съд и с дървена лъжица стриваме, докато стане на пюре и побелее. След това бъркаме с...

Телешки пастет

Продукти: • 300 г телешко месо • 150 мл прясно мляко • 2 с.л.брашно • 60 г маргарин • 1-2 стръка зелен лук • кимион, сол Начин на приготвяне: Натриваме месото с кимион и сол, слагаме го в съд с малко вода и задушаваме на умерен огън, докато омекне напълн...

Телешки пастет

Продукти: • 300 г телешко месо • 150 мл прясно мляко • 2 с.л.брашно • 60 г маргарин • 1-2 стръка зелен лук • кимион, сол Начин на приготвяне: Натриваме месото с кимион и сол, слагаме го в съд с малко вода и задушаваме на умерен огън, докато омекне напълн...

Фалшив хайвер

Продукти: • 500 г телешки мозък • 2 скилидки чесън • 1 с.л. лимонов сок • 1 к.ч. олио • черен пипер и сол • За украса: маслини и магданоз Начин на приготвяне: Накисваме мозъка за 1 час в студена вода. Обелваме ципата и го сваряваме в подсолена вода....

Хайвер от грис

Продукти: • 1 ч.ч. грис • 5 ч.ч. вода • 1 малка глава лук • 1 к.л. лютеница • 1 жълтък • сокът на 1 лимон и малко разтворено лимонтузу • 2 ч.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Слагаме водата с малко сол на огъня да заври. При непрекъснато бъркане при...

Хайвер от грис и сардела

Продукти: • 100 г сардела от консерва • 80 г грис • 1 ч.л. доматено пюре • 1 ч.ч. олио • 2 ч.ч. вода • сокът от 1 чимон • сол Начин на приготвяне: Във врящата подсолена вода изсипваме на тънка струя и при непрекъснато разбъркване гриса. Варим, докато с...

Хайвер от гъби

Продукти: • 15-20 сушени печурки • 2 глави лук • 2 с.л. олио • захар, оцет и сол Начин на приготвяне: Слагаме гъбите в тенджера под налягане и наливаме с 1 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим...

Хайвер от картофи

Продукти: • 500 г червени картофи • 1 средно голяма глава лук • 1 1/2 к.ч. олио • 1 с.л. грис • 1 с.л. лимонов сок • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и още топли ги пресоваме. Настъргваме л...

Хайвер от мозък

Продукти: • 1 телешки мозък • 1 ч.ч. олио • лимонов сок, черен пипер • чесън, сол Начин на приготвяне: Киснем мозъка 1 час в студена вода, обелваме ципата и го варим в подсолена вода. Отцеждаме, почистваме го от костички и го пасираме. Прибавяме с бърк...

Хайвер от орехи

Продукти: • 300 г орехови ядки • 2 глави чесън • 1/2 к.ч. олио • сокът от 1 лимон • сол Начин на приготвяне: Почистваме скилидките чесън и ги пускаме в дървено хаванче. Прибавяме ореховите ядки, поръсваме малко сол и счукваме, докато получим еднородна глад...

Хайвер от патладжани

Продукти: • 2 патладжана • 1 морков • 1 глава лук • 2 стръка зелен лук • 3 с.л. доматено пюре • 3-4 с.л. зехтин, сол Начин на приготвяне: Сваряваме лука и морковите в малко подсолена вода и ги отцеждаме. Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги пасираме за...

Хайвер от патладжани и яйца

Продукти: • 3-4 патладжана • 3 яйца • 5-6 с.л. • олио, оцет, чесън, сол Начин на приготвяне: Изпичаме патладжаните, обелваме ги и счукваме в дървено хаванче. Прибавяме счукания чесън, олио и сол на вкус. Подправяме с оцет на вкус и разбъркваме със сит...

Хайвер от праз и картофи

Продукти: • 500 г картофи • 1 стрък праз • 15-20 маслини • 4-5 с.л. олио • 1 твърдо сварено яйце • магданоз • лимонов сок • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и още топли ги намачкваме на пюре. Из...

Хайвер от сирене

Продукти: • 200 г сирене • 5 твърдо сварени яйца • 1 к.ч. олио • лютив червен пипер, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Настъргваме сиренето на дребно ренде. Прибавяме жълтъците от твърдо сварените яйца, които също сме настъргали на дребно ренде. Поръсвам...

Хайвер от спаначени корени

Продукти: • 500 г почистени спаначени корени • 2 стръка пресен чесън • 2 филии сух бял хляб • 1 к.ч. счукани орехови ядки • 4-5 с.л. олио • магданоз, копър • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Варим коренчетата 10 мин в подсолена вода. Отцеждаме ги ...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 1 кг съвсем млади тиквички • 6 с.л. олио • 2 стръка пресен чесън • 2 с.л. счукани орехови ядки • 3 с.л. ситно нарязан копър • 3 с.л. ситно нарязан магданоз • оцет, сол Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на филийки с дебелина 1 см. По...

Хайвер от топено сирене

Продукти: • 400 г топено сирене • 3-4 с.л. прясно мляко • 20 г маргарин • 2-3 стръка зелен лук • сол Начин на приготвяне: Разбиваме сиренето с маргарина, сипваме млякото, посоляваме и продължаваме да бием, докато се образува пяна. Накрая прибавяме ситно на...

Хайвер от топено сирене

Продукти: • 400 г топено сирене • 3-4 с.л. прясно мляко • 20 г маргарин • 2-3 стръка зелен лук • сол Начин на приготвяне: Разбиваме сиренето с маргарина, сипваме млякото, посоляваме и продължаваме да бием, докато се образува пяна. Накрая прибавяме ситно на...

Хайвер от шунка

Продукти: • 300 г шунка • 1 твърдо сварено яйце • 80 г маргарин • магданоз, сол Начин на приготвяне: Прекарваме шунката през месомелачка и я смесваме с маргарина. Прибавяме ситно нарязаното яйце, посоляваме и разбъркваме. Накрая поръсваме 1 с.л. ситно наряза...

Хайвер от шунка

Продукти: • 300 г шунка • 1 твърдо сварено яйце • 80 г маргарин • магданоз, сол Начин на приготвяне: Прекарваме шунката през месомелачка и я смесваме с маргарина. Прибавяме ситно нарязаното яйце, посоляваме и разбъркваме. Накрая поръсваме 1 с.л. ситно наряза...

Хайвер с бяло вино

Продукти: • 500 г хайвер • 40 г краве масло • 2 домата • 1 ч.л. настъргана лимонова кора • 1/2 ч.ч. бяло вино • 1 ч.л. галета • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Слагаме хайвера в съд, намазан с масло, отгоре поставяме нарязаните домати, ...

Хайвер с яйца

Продукти: • 4 твърдо сварени яйца • 100 г хайвер • 1 прясна краставица • 1 ч.л. лимонов сок • 1 с.л майонеза • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме яйцата и отрязваме капачета откъм тясната им страна. Издълбаваме жълтъците и пълним яйцата с хай...

назаднапред
Начало