Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. леща • 1 к.ч. ориз • 1 връзка зелен лук • 4 с.л. олио • чубрица, магданоз, сол Начин на приготвяне: Измиваме лещата и ориза и ги заливаме с 1 л студена вода. Варим на умерен огън, докато омекнат /около 1 час/. Прибавя...
Продукти: (за 6 порции) • 2 ч.ч. леща • 2 л зеленчуков бульон или подсолена вода • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1 домат • 40 г краве масло • 1 лимон • кимион, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме домата и...
Продукти: • 300 г нахут • 2 моркова • 2 червени малки чушки • 1 едър картоф • 1 домат • 2 ч.ч. гъст бульон • 1 ч.ч. настърган кашкавал • 3-4 с.л. лимонов сок • 1 ч.л. пикантен соев сос • 1 връзка ароматни подправки • 1 малко дафиново листче • 1 стрък п...
Продукти: • 800 г сварен червен фасул • 1 глава лук • 3 стръка целина (без листата) • 2 скилидки чесън • 1 зелена люта чушка • 1 червена люта чушка • 2 с.л. зехтин • 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон • магданоз, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно...
Продукти: (за 4 порции) • 1 пиле • 1 връзка корени за супа • 1 стрък праз /само бялата част/ • 100 г краве масло • 1 с.л. олио • 2 с.л. брашно • 1 яйце • 1 ч.ч. сметана • 1 к.ч. ароматно вино • 4 ч.ч. отвара от птичи дреболии • 1 филия сух бял хляб /без ...
Продукти: (за 4-6 порции) • 500 г риба • 1 ч.ч. картофи на кубчета • 1 ч.ч. зелен грах • 1 ч.ч. моркови на кубчета • 2 ч.ч. прясно мляко • 8 ч.ч. вода • 1 връзка корени за супа • 1 глава лук • 2-3 с.л. краве масло • 2-3 с.л. брашно • 1 дафинов лист • ч...
Продукти: (за 4 порции) • 2 ч.ч.сметана • 1 ч.ч. пресен грах • 2 картофа • 1/3 малък патладжан • 1/2 глава целина • 1 домат • 1 чушка • 1 връзка магданоз • 1-2 скилидки чесън • 1 ч.л. риган • 1 стрък копър • 1 листо мента • 1 голяма бучка краве масло...
Продукти: (за 6 порции) • 1 кг кралски скариди • 50 г краве масло • 1 стрък целина • 1 глава лук • 1 морковче • 2 с.л. брашно • 3 жълтъка • 300 мл гъста сметана (заквасена) • 1/2 чашка сухо шери • сол, черен пипер • ръжен хляб Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 кг спанак • 1,5 л зеленчуков бульон от кубче • 2-3 с.л. масло • 3 с.л. равни брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • магданоз, джоджен, сол Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме спанака, магданоза и джоджена, заливаме ги с 1 ч.ч. пря...
Продукти: (за 4 порции) • 400 г пресни домати • 400 г консервирани домати • 3 ч.ч. зеленчуков бульон • 1 глава лук • 2-3 скилидки чесън • 3-4 с.л. зехтин • 1 с.л.семена от копър • 1 шепа пресен босилек • 1 с.л. захар • 1/2 с.л. смлян кимион • черен пипер,...
Продукти: (за 4 порции) • 300 г карфиол • 200 г картофи • 200 г домати • 1 глава лук • 4 ч.ч. вода • 50 г краве масло • 2 с.л. олио • 1 ч.л. стрити листа от кориандър • 7-8 зърна черен пипер • сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на дребни ...
Продукти: (за 6 порции) • 250 г аспержи • 2-3 с.л. олио • 1 с.л. брашно • 200 г кашкавал • 1 яйце • сокът от половин лимон • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки парченца аспержи около 1 ч в студена вода, за да отстраним гор...
Продукти: (за 4 порции) • 1 опаковка картофено пюре с мляко • 10 с.л. едро настърган кашкавал • 5 с.л. бяло сухо вино • 3 с.л. лимонов сок • 3 с.л. наситнен магданоз • 1 с.л. наситнени листа от целина • 1 ч.л. “Вегета” • сол Начин на приготвяне: При...
Продукти: (за 4 порции) • 4 картофа • 250-300 г къдраво зеле • 2 кренвирша • 1 глава лук • 3-4 с.л. разтопено краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме картофите и лука на едри парчета, а зелето нарязваме на ивички. Заливаме с 1,5 л п...
Продукти: (за 4 порции) • 5-6 картофа • 2-3 кренвирша • 60 г краве масло • 2 жълтъка • 1-2 к.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато омекнат, след което ги пасираме и ги връщаме в отварата. Оставя...
Продукти: (за 6 порции) • 1 глава карфиол • 1 к.ч. царевица от консерва • 3 с.л. олио • 1 с.л. брашно • 2 скилидки чесън • 1,5 л зеленчуков бульон /или вода/ • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и...
Продукти: (за 4-5 порции) • 600-700 г кестени • 1 парче целина • 3 с.л. брашно • 60 г краве масло • 70-80 г сметана • 2 жълтъка • 2 ч.ч. пилешки бульон • сол Начин на приготвяне: Почистваме кестените от кората и ги пускаме в кипяща вода за 5-6 мин. С...
Продукти: (за 4 порции) • 250 г кестени • 1,250 мл месен бульон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчета • 1 парче крехка шунка Начин на приготвяне: Правим разрез във вид на кръстче на кестените и ги печем 10-15 минути в слаба фурна. Обелваме кестените, заливаме г...
Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. нахут • 2 моркова • 2 глави лук • 1 с.л. брашно • 1 к.ч. прясно мляко • 2 с.л. олио • 2 яйца • сол Начин на приготвяне: Накисваме нахута за 1 нощ, след което отцеждаме и го претриваме с длани, за да отстраним люспите....
Продукти: • 3 връзки репички с листата • 2 глави лук • 750 г картофи • 2 с.л. олио • 1/2 ч.ч. бяло вино • 1 л бульон • 150 г сметана • черен пипер, индийско орехче • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Почистваме лука и картофите и ги нарязваме н...
Продукти: (за 5-6 порции) • 1 телешки мозък • 2-3 моркова • половин глава целина • 4-5 с.л. разтопено краве масло • 1 ч.ч. гъби • 2 яйца • лимонов сок, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на едро магданозените корени, морковите и целината и...
Продукти: (за 4-5 порции) • 500 г цветове от тиква • 1 глава лук • 2 с.л. краве масло • 2 жълтъка • 1 с.л. брашно • 3-4 ч.ч. сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Отделяме тиквените цветове от стъблата, нарязваме ги на дребно, посоляваме и л...
Продукти: (за 4 порции) • 400 г червен боб • 1 глава лук • 300 г орехови ядки • 2-3 с.л. оцет • 2-3 скилидки чесън • 5-6 зърна черен пипер • магданоз, сол Начин на приготвяне: Измиваме боба и го варим, докато омекне добре. Малко преди да свалим от огън...
Продукти: • 150 г черен дроб • 1 глава лук • 70 г масло • 50 г брашно • 1 л костен бульон • 2 с.л. доматено пюре • 1 с.л. коняк • 1 ч.ч. бяло вино • 2 жълтъка • 125 г сметана • 1 филия бял хляб • майорана, черен пипер, сол Начин на приготвяне: ...