Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
Б

Корал жълт

ЯДЛИВА ГЪБА. Може да се консумира и сурова като салата или в супи, но само младите екземпляри - връхчетата на старите екземпляри се вгорчават и обикновено се отстраняват. За предпочитане е да се събират само младите гъби. След изсушаване се смилат на гъбено брашно, което се съхра...

Овча прахан

ЯДЛИВА ГЪБА, но само в млада възраст. Застарялото плодово месо е горчиво и трудносмилаемо. Употребява се след кулинарна обработка в „букет" с други гъби като маринована с подходящи подправки. Расте през лятото и през есента в иглолистните, а рядко и в смесените гори, на гр...

Сърнела

ЯДЛИВА ГЪБА с превъзходни вкусови качества. Подходяща за всякакъв вид преработка. Кухото и твърдо пънче трябва да се отстранява. Расте във всички видове горски масиви, но също така в градините, по наторени места и хумусни почви. Появява се в края на лятото и през есента. ...

Млечница бяла

ЯДЛИВА ГЪБА, с типичен горчиво-лютив вкус, натрапчив не особено приятен и не се понася от всички консуматори. Винаги преди консумация трябва да се обработва термично с малко оцет във врящата вода за отстраняване на лютивината. Не се консумира в големи количества, защото причинява...

Манатарка красива

НЕЯДЛИВА ГЪБА, поради горчивия си вкус. Някои автори я сочат и като слабо отровна, а други смятат, че след изваряване във вряща вода и изхвърляне на водата, гъбата е годна за храна. Поради сходството й с отровната дяволска гъба и със съмнителната огнена манатарка гъбата не бива д...

Млечница отровна

ОТРОВНА ГЪБА. Отравянето се проявява твърде скоро - около 15 мин до 1 час след консумацията на гъбите. Отровите, които се съдържат в гъбата, дори и след продължи-телна термична обработка, не се отстраняват. Те причиняват тежки заболявания, някои от които с летален край. И в тази ...

Начало