Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
Б

Сърнела

ЯДЛИВА ГЪБА с превъзходни вкусови качества. Подходяща за всякакъв вид преработка. Кухото и твърдо пънче трябва да се отстранява. Расте във всички видове горски масиви, но също така в градините, по наторени места и хумусни почви. Появява се в края на лятото и през есента. ...

Гълъбка кафяво-виолетова

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, с вкус на орехи, но бързо червясва. Тя е една от най-разпространените гъби от род Гълъбки у нас. Расте предимно в широколистните, но, макар и рядко, и в иглолистните гори. Появява се в края на пролетта, расте през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапка...

Мухоморка бяла

СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА ГЪБА. Съдържа отровния алкалоид аманитин (аманитатоксин), една от най-опасните отрови от растителен произход, също фалоидин, с по-голямо съдържание на аминокиселини. Тези две съставки фактически проявяват своето действие твърде късно след консумацията на гъбат...

Манатарка

ЯДЛИВА ГЪБА, с изключителен вкус и аромат. Подходяща е за всякакъв вид обработки. Сушена се запазва дълго време, но се напада много от червеи. Съхранява се трудно. Расте навсякъде в горите на средния планински пояс (200-700 м н. в.) в Стара планина, Родопите, Средна гора, Стра...

Масловка зърнеста

ЯДЛИВА ГЪБА, подходяща за всякакви видове преработки, с приятен гъбен вкус и мирис. Преди консумация или преработка кожицата се почиства с ножче. Консумирана в по-големи количества с кожицата, затруднява храносмилането. Расте през пролетта, по-рядко през лятото (при топли дъждо...

Бисерна гъба

ЯДЛИВА ГЪБА, но само след изваряване. Преди консумация кожицата задължително се обелва. Вкусът е типичен, сладък, с гъбен мирис и подчертан привкус с аромат на гъба. Расте в широколистните, смесените и иглолистните гори, като се появява през пролетта, в началото на лятото и пре...

Начало