Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
К

Кифла

ЯДЛИВА ГЪБА, но само след обелване на кожицата на шапката на младите гъби, докато месото има приятен вкус и аромат. При обработка с гореща вода добива червеникав цвят (цвета на месото). Подходяща е за мариноване в „букет" с други два-три вида гъби. Застарелите гъби сатруднос...

Млечница отровна

ОТРОВНА ГЪБА. Отравянето се проявява твърде скоро - около 15 мин до 1 час след консумацията на гъбите. Отровите, които се съдържат в гъбата, дори и след продължи-телна термична обработка, не се отстраняват. Те причиняват тежки заболявания, някои от които с летален край. И в тази ...

Мухоморка бяла

СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА ГЪБА. Съдържа отровния алкалоид аманитин (аманитатоксин), една от най-опасните отрови от растителен произход, също фалоидин, с по-голямо съдържание на аминокиселини. Тези две съставки фактически проявяват своето действие твърде късно след консумацията на гъбат...

Бисерна гъба

ЯДЛИВА ГЪБА, но само след изваряване. Преди консумация кожицата задължително се обелва. Вкусът е типичен, сладък, с гъбен мирис и подчертан привкус с аромат на гъба. Расте в широколистните, смесените и иглолистните гори, като се появява през пролетта, в началото на лятото и пре...

Корал жълт

ЯДЛИВА ГЪБА. Може да се консумира и сурова като салата или в супи, но само младите екземпляри - връхчетата на старите екземпляри се вгорчават и обикновено се отстраняват. За предпочитане е да се събират само младите гъби. След изсушаване се смилат на гъбено брашно, което се съхра...

Манатарка бронзова

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, със специфичен аромат на орехи. Напада се по-малко от насекоми и почти не червясва като останалите видове манатарки. Употребява се за всякакъв вид преработка. Високо ценена гъба е от специалистите кулинари. Расте във всички планини у нас, във всякакви гори,...

Начало