Още рецепти » Темата

Още рецепти:

Консервирaне на домати

Konservirane-na-domati

Домати с вишневи листа Прoдукти: 5 кг здрави и узрели домати, 4 л вода, 2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. тиквено семе, лозови листа, зелении Нaчин на приготвяне: Увиваме всеки домат поотделно в лист от вишна или лоза. Нареждаме ги в буркани, помежду им слагаме също от листата, както и б...

Консервиране на вишни

Konservirane-na-vishni

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладкото, нареждаме ред вишни, ред захар и оставяме да престои едно денонощие. Докато...

Консервиране на вишни и череши

Konservirane-na-vishni-i-chereshi

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използваме за конфитюра. Покриваме изчистените вишни със захарта, оставяме ги за 1 деноно...

Консервиране на грозде

Konservirane-na-grozde

Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сваряваме гъст сироп от захарта и 2 ч.ч. вода и го отстраняваме от огъня да се охла...

Консервиране на гъби

Konservirane-na-gabi

Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготвяне: Бланшираме гъбите 5-6 мин във вряща подсолена вода. Приготвяме марината от...

Консервиране на дюли

Konservirane-na-dyuli

Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме дюлите и обелените бадеми. Варимна умерен огън до необходимата гъстота. Слагаме ...

Консервиране на зеле

Konservirane-na-zele

Кисело зеле на глави Прoдукти: 30-35 кг зеле, 1,250 кг сол, 25 л вода Нaчин на приготвяне: Избираме зелки с тегло над 1 кг, почистваме ги от външните листа и цепваме кочаните на кръст. Нареждаме зелките в бидон с кочана нагоре и ги притискаме с кръстачка и чист р...

Консервиране на зелени домати

Konservirane-na-zeleni-domati

Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме и о...

Консервиране на кайсии

Konservirane-na-kajsii

Сладко от кайсии Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в утаена варна вода /на 5 л вода – 500 г негасена вар/. Изплакваме ги обилно със сту...

Консервиране на камби

Konservirane-na-kambi

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчистваме от семките, нарязваме на четири и поставяме в съд с вряла вода. Захлупваме с ...

Консервиране на камби

Konservirane-na-kambi

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчистваме от семките, нарязваме на четири и поставяме в съд с вряла вода. Захлупваме с ...

Консервиране на карфиол

Konservirane-na-karfiol

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафинови листа, 12 с.л. сол, 1 пакетче бахар Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленч...

Консервиране на карфиол

Konservirane-na-karfiol

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафинови листа, 12 с.л. сол, 1 пакетче бахар Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленч...

Консервиране на краставици

Konservirane-na-krastavici

Хрупкави краставички Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис. Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почистваме чесъна, големите скилидки разполовяваме. На дъното на съд слагаме половина...

Консервиране на круши

Konservirane-na-krushi

Компот от круши Прoдукти: 4 кг круши, 300 г захар, 4 – 5 бр. карамфил, 2 с. л. оцет, 1/2 пръчица канела, кората на 1 лимон. Нaчин на приготвяне: В голяма тенджера смесваме 1 л вода със захарта, карамфила, канелата и лимоновата кора. Слагаме ври 5 мин и оставяме да изстине....

Консервиране на люти чушлета

Konservirane-na-lyuti-chushleta

Хрупкави люти чушки Прoдукти: 2 кг люти чушки /най-добре “бяла шипка”/, 10 с.л. сол, 10 с.л. захар, 1 бутилка оцет /6%/. Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с игла тук-там и хубаво ги натъпкваме в буркани. Слагаме солта и захарта и заливаме...

Консервиране на патладжани

Konservirane-na-patladzhani

Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патладжаните от дръжките, нарязваме ги на шайби с дебелина 1 см, посоляваме и ги ост...

Консервиране на праскови

Konservirane-na-praskovi

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на парченца, изсипваме в разлата тава и ги слагаме в силна фурна. Ако прасковите не с...

Консервиране на праскови и сливи

Konservirane-na-praskovi-i-slivi

Компот от праскови Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, накисваме ги във водата за 3-4 часа и прецеждаме. Добавяме захарта и лимонената кисе...

Консервиране на риба

Konservirane-na-riba-

Маринована риба За мариноване са подходящи почти всички видове риба. Слагаме почистената от вътрешностите и люспите (ако има такива) прясна риба за 30 мин в саламура, приготвена от вода и сол в съотношение на 1 л вода, 250 г сол. Ако мариноваме вече осолена риба, трябва част...

Консервиране на свинско месо

Konservirane-na-svinsko-meso

Наденица от Годеч Прoдукти: по 1 кг тлъсто и крехко свинско месо, 200 г лук, 1 с. л. свинска мас, 50 г сол, 10 г кимион, 10 г чубрица, 10 г червен пипер, 20-25 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 5-6 броя сушени люти чушки, тънки свински черба Нaчин на приготвяне: Смиламе...

Консервиране на сливи

Konservirane-na-slivi

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставяме сливите през нощта да си пуснат сока. Загряваме фурната на умерена температура...

Консервиране на телешко месо

Konservirane-na-teleshko-meso

Говежди суджук Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-100 г и ги объркваме със солта, селитрата и захарта. Оставяме парчетата за 3-4 де...

Консервиране на тиквички

Konservirane-na-tikvichki

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената вода. Прибавяме ситно нарязаните домати и продължаваме да варим, докато получим ...

назаднапред
Начало