Още рецепти » Консервиране на круши

 Консервиране на круши

Компот от круши

Прoдукти: 4 кг круши, 300 г захар, 4 – 5 бр. карамфил, 2 с. л. оцет, 1/2 пръчица канела, кората на 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: В голяма тенджера смесваме 1 л вода със захарта, карамфила, канелата и лимоновата кора. Слагаме ври 5 мин и оставяме да изстине. Обелваме крушите, разрязваме ги на половинки и почистваме от семките. Разтваряме оцета в 2 л вода и в нея потапяме плодовете, за да не потъмнеят. Подреждаме крушите в буркани и през цедка ги заливаме със захарния сироп. Стерилизираме 30 мин.

Сладко от круши

Прoдукти: 1 кг круши, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите и ги нарязваме на парченца, като отстраняваме сърцевината. Заливаме ги с вода, която да ги покрива, и варим, докато омекнат. В широк съд кипваме сироп от захарта и 1 ч.ч. вода от крушите. Прибавяме крушите и варим на тих огън. Когато сиропът се сгъсти, прибавяме лимонтозуто, разтворено в малко топла вода, и варим още 2-3 мин.

Конфитюр от круши

Прoдукти: 2 кг круши, сокът от 1 лимон, 2 кг захар, 2 ч.ч. вода, 2 ванилии
Нaчин на приготвяне: Обелваме и почистваме крушите от семената. Нарязваме ги на парченца и ги бланшираме във вряща вода 2-3 мин. Изцеждаме върху решетката. От захарта и водата сваряваме сироп на тих огън, без да бъркаме. Щом заври, сипваме лимоновия сок, крушите и 2 ванилии. След 40 мин прибавяме кората на лимона, а преди да насипем конфитюра в сухи и топли буркани, я изваждаме.

Конфитюр от круши със синьо кюрасо

Прoдукти: 1 кг узрели круши, 3 зърна карамфил, 100 мл портокалов сок, 3 г лимонена киселина, 15 г желатин, 50 мл синьо кюрасо, 100 мл сухо бяло вино, 150 г захар, 2 мл крушова есенция.
Нaчин на приготвяне: Крушите обелваме, почистваме от семките и нарязваме на кубчета. Слагаме карамфила, портокаловия сок, кюрасото, бялото вино и лимонената киселина и варим 4 мин при непрекъснато бъркане. Подправяме с крушова есенция, добавяме захарта и желатина. Бъркаме до разтварянето им и насипваме в буркани, които веднага затваряме.

Круши в червено вино

Прoдукти: 1 кг малки здрави круши, 100 г захар, 350 мл силно червено вино, 1/2 пръчица канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги на половинки и почистваме семките и дръжките. Подреждаме крушите в буркани заедно с парченце канела. Смесваме червеното вино със захарта и разпределяме в бурканите. Затваряме и слагаме бурканите на водна баня да се загреят без да завират.

Круши и сливи в червено вино

Прoдукти: 500 г круши, 500 г сливи, 500 г небет шекер, 1 пръчица канела, 6 броя карамфил, 500 мл силно червено вино, 2 с. л. оцет.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги на четвъртинки и отстраняваме семките. Изчистваме костилките на сливите. Смесваме в тенджера небет шекера с канелата, карамфила, червеното вино и оцета и оставяме сместа да заври. Добавяме плодовете и варим 1-2 минути, след което отцеждаме плодовете и ги нареждаме в буркани. Сиропа възвираме още веднъж и горещ го изливаме върху плодовете. Затваряме бурканите веднага. Не стерилизираме.

Туршия от круши

Прoдукти: 3 кг круши, 1 голям корен хрян, 20 г синапено семе.
Нaчин на приготвяне: Избираме круши от късните сортове, измиваме ги и ги нареждаме в голям буркан, като между тях слагаме парченца от нарязания хрян. Поставяме и торбичка със синапеното семе. Наливаме вода, която да покрие крушите и оставяме буркана на стайна температура. Туршията е готова след десетина дни.

Плодово-зеленчукова сурова туршия

Прoдукти: 5 кг чушки “Сиврия”, 1-1,5 кг зелени домати, 5 кг по-кисели ябълки, 5 кг круши, 1 глава червено цвекло, 1 глава ряпа, 1 кг по-дребни моркови, 2-3 глави целина; зa саламурата: на всеки литър вода по 1 к.ч. сол, дафинов лист, зърна черен пипер и бахар, листа от дюля, вишна или праскова.
Нaчин на приготвяне: Вподходящ съд нареждаме всички продукти цели с изключение на целината, която режем на по-големи парчета. Предварително в част от саламурата варим около 30 мин листата вишна, праскова или дюля. Възвираме останалата саламура, смесваме я с отварата от листата и заливаме с врялата саламура туршията. Претакаме я 4-5 пъти през 3-4 дни и я прибираме на тъмно и хладно място.

Ликьор от круши

Прoдукти: 1,5 л чист спирт, 1 кг круши, 1,5 кг захар, 1 л дестилирана вода, 3-4 капки крушова есенция, 5 г лимонтозу.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели ароматни круши и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с 1 л спирт и оставяме да престоят 10 дни. Отцеждаме и смесваме със сиропа, сварен от захарта и водата, лимонтозуто, есенцията и останалия спирт. Разбъркваме добре и наливаме в бутилки. Оставяме да престои 4-5 месеца преди да консумираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Градина без алергии

Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...

Аламинути с кайма

Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве мас...

Страховете на невръстните

Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...

Грижим се за детската коса!

Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от...

Начало