Още рецепти » Как да си отгледате годжи бери

 Как да си отгледате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От десет години то е на мода в целия свят. Това не отмина и нашата страна. Дължи се както на декоративността му, така и на огромната полза за човека. Добре гледаните екземпляри се оформат като кичести храстчета. Богато са облистени от тесни листенца, дълги 6-10 см. Цветовете са дребни, приличат на цветовете на пипера – 1-1,5 см в диаметър, с 5- делна камбанка. Баграта им е бледолилава или почти бяла. Цъфтежът може да започна от ранно лято и да продължи до падане на сланите. Плодовете започват да узряват от август, така че в този сезон на едно растение може едновременно да има цветове, зелени и зрели плодове. Те са продълговато-овални. Когато узреят красят растенията с оранжевочервената си багра. Вътрешността е месеста, мека и сочна. Те са много нежни. Жълтите сплеснати, бъбрековидни семена са много дребни, някога над 20 на брой в един плод, плътно наредени под кожичката.
Ценно качество на растенията е, че са силно студоустойчиви. При нашите кличатични условия засадени на открито понасят успешно ниските температури. За да се развиват добре изискват обилно да са огрявани от слънцето, но понасят и лека полусянка. Към вида на почвата нямат специални изисквания, като в природата се срещат дори и в много бедни, каменисти места.
Хората от града може да отглеждат мерджана в саксии. Почвената смес се приготвя от градинска почва, листовка или разложен оборски тор и пясък. Поне една година е желателно да останат на закрито. След това се изнасят на тераси или балкони, където безболезнено прекарват зимните условия.
Основната грижа е растенията да се поливат редовно, като не се допуска почвената смес да изсъхва. С нарастването през пролетта трябва да прехвърляте растенията в съдове с подходяща големина. Много важно е, преди да започне усилената вегетация, да проведете резитби за предизвикване на разклоняване. При това се следи да се придаде правилна форма на растенията. Колкото по-богато е разклонен храстът, толкова е по-красив и се получават повече плодове. Интересно е да знаете, че отрязаните клонки лесно се вкореняват в съд с вода или в лека повена смес. Когато се вкоренят добре трябва да ги засадите в отделни саксии. Укрепналите растения подреждайте на добре огрявани от слънцето места. Любувайте се на красотата на вашите любимци и ги използвайте пълноценно.
Името БИЛКА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО красноречиво подсказва, че всички части на годжи бери съдържат ценни съставки. При консумация те оказват разностранно лечебно действие. Най-богато е съдържанието им в плодовете. В тах са включени 21 микроелемента, 18 вида аминокиселини и 29 вида мастни киселини. Богати са на ценни витамини. Например провитамин А е колкото в морковите, витамин С е колкото в портокалите, а витамин В е особено богат на ниацин и бетаин. Съдържат много ценни елементи като калий, калций и други.
Научно е доказано, че при консумация плодовете на мерджана помагат за отстраняване на главоболие и шум в ушите. Понижават високото кръвно налягане и кръвната захар. Помагат при хроничен хепатит, умора, отпадналост, анемия, безсъние, слаба имунна система, бъбречна недостатъчност, атеросклероза, слабо зрение и очни заболявания, болки в кръста и коленете. Подобряват действието на черния дроб и жлъчката. Любопитно е, че се акцентира на действието на всички части на растенията като афродизиак. Върхът на всичко е противодействието на остаряването.
Плодовете се използват пресни, изсушени или преработени. Може да ги прибавяте към ястия и десерти. Не само от плодовете, а и от пресни или изсушени листа се приготвя много приятен, ободрявящ чай.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Майнау - островът на цветята

Намиращият се в земята на граф Бернадот остров Майнау често е наричан “Остров на цветята”. „Добре би било да съм кралица, но и да съм графиня не е лошо” – обичала да казва жената на графа. В уникал...

Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Acorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...

Оригинални идеи за непотребните вещи

И големият парк, и малката градинка предоставят широко поле за изява на фантазията ни. Различни предмети, събрани оттук-оттам, могат да се окажат нужният аксесоар за разнообразяване на градината и да ...

Трудно ли се гледа восъче?

Знаете ли, че добре познатото ни восъче е представител на един много богат ботанически род - хоя (Hoya). В него са включени около 200 вида. Най-широко разпространен е H. carnosa - месеста хоя. ...

Начало