Ястия с прясна бакла
Супа от зелена бакла с чесън
Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме баклата на малки парченца и я пущаме в 6 ч.ч. вряща вода. След 5-6 мин прибавяме ситно нарязаните чушка, лук и морков. Когато зеленчуците омекнат, слагаме джанките и варим още 5-6 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме брашното, размито с 1 к.ч. топла вода, счукания чесън и разтопеното масло. Поръсваме супата със ситно нарязан копър и смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.
Чорба от агнешко месо с прясна бакла
Прoдукти: 200 г агнешко месо, 1 глава лук, 2 домата, 1 с.л. брашно, 1 1/2 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. ориз, 500 г прясна бакла, 60 г краве масло, копър, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца, слагаме го в тенджера и заливаме със студена вода. Посоляваме и кипваме на огъня, като обираме пяната. Прибавяме ориза и ситно нарязаните бакла и домати. Захлупваме тенджерата и оставяме да къкри на тих огън. Нарязваме лука на дребно и го запържваме до омекване в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер и разреждаме запръжката с бульона от супата. Връщаме я в тенджерата, като прибавяме и размитото в студена вода брашно. Оставяме чорбата да ври 10 мин, поръсваме с копър и отстраняваме от огъня.
Чорба от бакла и зелен чесън
Прoдукти: 500 г млада бакла, 5-6 стръка зелен чесън, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. олио, 2 яйца, 1 с.л. оцет, черен и червен пипер, джоджен, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме баклата, подсушаваме и я претриваме със сол, след което изплакваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме нарязаната бакла, скълцания чесън и наситнения джоджен. Разбъркваме и също ги позапържваме. После поръсваме черен и червен пипер, наливаме 7-8 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим, докато баклата омекне. Накрая застройваме с яйцата, които сме разбили с оцета, поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър и отстраняваме от огъня.
Салата от ябълки и бакла
Прoдукти: 4 сладки ябълки, 300 г семена от зелена бакла, 1 глава лук, 50 г орехи, 150 г кисело мляко, сокът от 2 лимона, 4 с.л. олио, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме семената от бакла в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги слагаме в купа, поливаме с лимоновия сок и олиото, прибавяме счуканите орехови ядки и нарязания на ивички лук и разбъркваме. Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги нарязваме на ивички. Прибавяме ги към баклата. /Прибавяме ги накрая, за да не почернеят./ Заливаме салатата с разбитото кисело мляко, посоляваме и разбъркваме. Накрая поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и поднасяме.
Бакла с доматен сос
Прoдукти: 1 кг бакла, 1 връзка зелен лук, 4-5 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме баклата заедно със ситно нарязания лук в олиото и 3-4 с.л. вода. След като омекне, добавяме едро нарязаните домати, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър. Заливаме с гореща вода и варим 30 мин на тих огън. Размиваме доматеното пюре и брашното с по малко вода и ги прибавяме към към ястието. Отстраняваме от огъня и подправяме с едро счукан черен пипер.
Бакла с ориз
Прoдукти: 1 кг прясна бакла, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 4 с.л. олио, 1 глава чесън, 1 кофичка кисело мляко, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Срязваме баклата на половинки и я задушаваме заедно със ситно нарязания лук в олиото и малко вода. Щом омекне, добавяме ориза, червения пипер и ситно нарязан магданоз, посоляваме, заливаме с малко вряла вода и варим на тих огън. След като отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязан копър. Поднасяме със счукан чесън и кисело мляко.
Млада бакла
Прoдукти: 1 кг млада бакла, 5-6 стръка зелен лук /само бялата част/, 1 глава пресен чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. препечено брашно, 1 с.л. ситно нарязан копър, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме на ситно бялата част на лука, посоляваме леко, добавяме 1 с.л. вода и задушаваме, докато омекне. Добавяме олиото и пържим на умерен огън до златисто оцветяване. Пускаме баклата в запръжката. Разбъркваме, захлупваме тенджерата и задушаваме, докато баклата омекне, като от време на време разбъркваме. Сипваме малко гореща вода, прибавяме препеченото брашно и ситно нарязаните чесън и копър. Варим още 15-20 мин на тих огън. Поднасяме ястието студено, подправено с лимонов сок и едро смлян черен пипер.
Зелена бакла плакия
Прoдукти: 1 кг зелена бакла, 2 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 домата, 1 глава чесън, 1 1/2к.ч. олио, 1 равна с.л. брашно, 1-2 с.л. оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме баклата. Нарязваме на ситно лука, моркова, целината и 5-6 скилидки чесън. Прибавяме ги към баклата, наливаме 1 к.ч. вода и 1 к.ч. олио, посоляваме на вкус и задушаваме на умерен огън. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме размитото в малко вода брашно, 5-6 скилидки счукан чесън, оцета, и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Нареждаме отгоре налязаните на филийки домати, поливаме с останалото олио и оставяме ястието да уври на слаб огън.
Бакла с варени яйца
Прoдукти: 500 г дребна млада бакла, половин пакетче краве масло, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. счукан сухар, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме баклата. Заливаме я с 1 ч.ч. вряща подсолена вода и я варим на умерен огън. Щом омекне, отцеждаме и я задушаваме 5-6 мин в половината от разтопеното масло. Отделно запържваме счукания сухар в останалото масло, размесваме го с нарязаните на купчета яйца и наситнения магданоз и поръсваме баклата с тази смес преди да сервираме.
Бакла с джанки
Прoдукти: 1 кг млада бакла, 3 глави лук, 1 шепа зелени джанки, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме баклата, нарязваме я на парченца и наливаме вода, колкото да я покрие. Варим 5-6 мин на умерен огън и сипваме мазнината и ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, червения пипер и ситно скълцания чесън. Наливаме 1 и 1/2 ч.ч. топла вода и прибавяме джанките. Варим, докато ястието остане на мазнина. Преди да отстраним от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.
Постна яхния с бакла
Прoдукти: 1 кг зелена бакла, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 домата, 2 глави чесън, 4 с.л. олио, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме връхчетата на баклата и я накисваме за 15-20 мин в студена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Щом поомекне, прибавяме отцедената и нарязана бакла, наливаме 1 к.ч. вода и продължаваме да задушаваме. Когато баклата омекне, прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер и брашното и подправяме с наситнени магданоз и копър. Наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, посоляваме и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Подправяме готовата яхния със счукания чесън.
Агнешко с прясна бакла
Прoдукти: 700-800 г агнешко или шилешко месо, 600-700 г бакла /прясно набрана, без влакна и с едва образували се семенца/, 5-6 с.л. мазнина, 3 стръка пресен лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. препечено брашно, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме баклата със сол, след което я попарваме. Задушаваме в мазнината нарязаното на порции месо заедно с ситно нарязания лук и попарената бакла. Когато баклата омекне, прибавяме червения пипер и 1 ч.ч. топла вода. Оставяме ястието да ври на тих огън. Когато баклата е напълно сварена, прибавяме препеченото брашно и посоляваме. Поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз. Подправяме със счукания чесън. Поднасяме ястието с кисело мляко.
Яхния от бакла с месо
Прoдукти: 800 г крехко шилешко, агнешко или телешко месо, 600 г зелена бакла, 4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън,1 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, 1/2ч.л. червен пипер, 1/2ч.л. черен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни хапки и го запържваме в мазнината. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Слагаме баклата, която сме нарязали на малки парченца. Задушаваме около 5 мин, поръсваме с черния и червения пипер, добавяме ситно скълцания чесън, заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме на вкус, захлупваме и варим около 1 час на умерен огън /докато месото и баклата омекнат/. Накрая сгъстяваме с брашното, което сме препекли и сме размили с 1 к.ч. вода, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и отстраняваме от огъня. Подправяме готовото ястието с лимонов сок.
Автор: recepty.bg