Още рецепти » Украсете хола с иглолистни растения

 Украсете хола с иглолистни растения

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка.
Като пример може да послужи араукарията. С нейния произход е свързана основната трудност тя да присъства в интериора – ниска температура през зимата (7-10°С) и постоянен приток на свеж въздух през цялата година. Такива условия са обичайни в неотопляеми жилищни помещения – входни антрета, външни стълбища.
Може да се споменат само няколко растения, които зимуват в стая, ако се поставят близо до прозореца или балкона, където температурата обикновено е около 12-14°С: такива са араукарията, кипариса, подокарпус и някои др.
Иглолистните растения са сенкоустойчиви, но най-добре растат при добро разсеяно осветяване. Почвената смес за засаждане хубаво да бъде съставена от глинеста пръст, листовка и пясък (3:1:1). Може да се добави и една част оборски тор. Важно е да се съблюдава умерен режим на поливане, без да се допуска излишно преовлажняване или изсъхване на почвата.
Иглолистните растения се размножават чрез семена и резници през юли-август, като се използват активно растящи филизи от горната част на короната. Резниците се отрязват на половин сантиметър под границата, отделяща зелената, растяща зона на филиза, от кафявата полувдървенена.
Вкореняването на иглолистните е бавно. За облекчение на този процес срезовете се обработват със стимулатори на вкореняването. Първата зима резниците не бива да се оставят да презимуват на студено. Най-добре те да се държат при умерена температура. През пролетта младите растения ще развият коренова система.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вкусни шницели

Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...

Къде е моят татко?

Ти отглеждаш детето си сама и то никога не е виждало баща си. Ти си щастлива и доволна, но не знаеш какво да отговориш на малкия си син или дъщеря на въпроса за баща му. Не е важно какво е станало м...

Орхидея в градината!

Видът плейоне формозан произхожда от Тибет. Там той успява да цъфти разкошно по скали, обхванати от мъхове, или върху стъбла и клони на загинали дървета. Затова е подходящ за отглеждане в алпинеуми ил...

Вкусотии с кускус

Доматена супа с кускус Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме...

Начало