Още рецепти » Стъклените вази в интериора

 Стъклените вази в интериора

Денят на жената – 8 март, е повод за празнуване и радост. Може да се отбележи в заведение, на културно мероприятие или у дома. Ако предпочетете празникът да бъде в домашна обстановка, нека тя бъде по-красива отвсякога – за това ще помогне и красивата подредба на прозрачни стъклени вази.

Красотата на стъклените вази

Съвременният стил в интериора е богат на идеи. Дори и при малко похарчени пари може бързо да се добавят оригинални акценти и декоративни решения. Една от тези оригинални идеи е за прозрачните стъклени вази в жилището.
Прозрачното стъкло е сред лидерите при по-евтините ултрамодерни материали. Отдавна витражното стъкло в стил „Тифани” е било на пика на своята популярност, а сега на модае прочрачноста и лаконичонстта. Това е благодарение на влиянието на минимализма. При това прозрачните стъклени вази органично се вписват във всеки интериорен стил.

Техните преимущества:

• Пропускат светлината и не претрупват пространството визуално.
• Изглеждат красиво както единично, така и в компания с други стъклени вази.
• Могат да се напълнят с цветя, декоративен материал или да стане самостоятелен артобект.
• И което е особено приятно – не струват много и се може да се намерят навсякъде.

За всеки вкус

Прозрачните стъклени вази са много разнообразни по форма и размери. Най-модните от тях са:

• Абсолютно равни цилиндри – високи и ниски.
• Широки правоъгълни и тесни – за едно цвете.
• Конуси с тясно гърло. На крачета, напомнящи чаши или аквариуми.

Тайните на напълването

В прозрачните стъклени вази чудесно изглежда както едно единствено цвете или голям лист от растение, така и съчетание от различни декоративни елементи, например:

• Цветя, стъбла и листа.
• Малки стайни растения. Плодове и подправки.
• Морски камъчета и раковини.
• Дървени стружки и разноцветен пясък.
• Акрилни природни материали според сезона.

Идеи за оформлението

Прозрачните стъклени вази са много податлив за декориране материал. Важно е да се подчертае неговата лекота и прозрачност. И така – какво да имаме предвид?

Фон

Преди всичко важен е фонът, на който ще изпъкне красивата ваза – повърхността на масата, комода или плоскост върху стената. Ако искате да привлечете вниманието към такава ваза фонът трябва да бъде достатъчно тъмен или ярък. Ако интериорът е решен в спокойни тонове и е лишен от силни контрасти, тогава стъклената ваза и така ще бъде на показ.

Баланс и композиция

Става дума за това, че размерът на стъкления декор трябва да бъде пропорционален на хоризонталата, върху която е поставен.
На голямата меса изглежда красива една голяма ваза или композиция от няколко по-малки.
Ако трапезната маса е правоъгълна, ефектно стоят ред еднакви вази с различен пълнеж.
Масичката за кафе или нощното шкафче се украсяват чудесно с волна композиция от вази с различна височина и форми.
Ако такива вази се подредят на конзолна масичка или върху рафт, помислете каква да е стената, която ще служи като фон.
Прозрачните стъклени вази са елемент на лаконичния стил, затова не натоварвайте най-близките до тях пространства с дребна и ярка детайлизация, а и с обилен класически декор.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

Създаване и подържане на тревни площи

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Събудете кактусите

Настъпи ли месец март, вече сме настроени за пролетта. За любителите на кактуси това е едно ново начало за грижи и радости. Цъфтящите през лятото видове цяла зима са били в истинска почивка. В избен...

Слънчеви колектори вкъщи

За слънчевите колектори и тяхната ефективност разговаряме с инж. Александър Шаламанов. Инж. Шаламанов е завършил Техническия университет в София (1981 г.) със специалност подемно-транспортни процеси и...

Начало