Още рецепти » Цветя в кухнята

 Цветя в кухнята

В кухнята, често наричана домашна лаборатория, винаги цари суета. Тук без стайни растения е просто невъзможно - те освежават въздуха, създават уют или просто радват очите. А добре подбраните саксии и кашпи се превръщат в ярки акценти. В това помещение прекрасно се чувстват топлолюбивият бръшлян, традесканцията, хлорофитумът. Пищните папрати и фикуси ще живеят комфортно наред с мивката, където влажността винаги е повишена. Прекрасно подхождат за фитодизайна и малките цитруси. Ако внимателно се грижите за кумквата, той ще е истинско живо бижу. Лимоновото дръвче също ще стои добре. Разбира се, всичко зависи от стопаните, лимоновите цветове ухаят приятно, но твърде натрапчиво. В края на краищата изборът е въпрос на собствен вкус и фантазия.

Подходящото място

Преди всичко широкият перваз под прозореца е най-подходящото място за кухненските зелени обитатели. Там един до друг може да разположите стайна теменужка, кактуси, бръшлян, зелен лук, декоративен пипер, лимоново дръвче. В окачени кашпи може настанените пасифлора и бегония.
В “производственото” помещение има всички необходими условия, за да се чувстват растенията удобно - добро осветление, влажен въздух, висока температура, близко разположен източник на вода. Освен това точно в кухнята може да се съхраняват всички необходими инструменти, с които ще се грижите за своите любимци.
Обикновено растенията се нареждат на перваза над радиатора или на края на масата. На перваза наред с декоративните видове прекрасно се чувстват и някои зеленчуци, настанени в саксии. Нерядко тук пристигат “гости” от съседните по-тъмни помещения, които имат нужда да възстановят здравето и външния си вид. Цялото това растително братство обаче има нужда от стройна организация и ред.

Изборът не е малък

За кухнята са много подходящи растения с гланцови листа - фикус, монстера, палма, филодендрон. Те задържат прах, но пък удобно се мият и изтриват. От ароматните треви изборът може да попадне на кориандъра, магданоза, босилека. Те, освен че са красиви, но притежават и фитонцидни свойства - освежават и прочистват въздуха.
Въобще за кухнята повече подхождат красиви непретенциозни растения, които проявяват търпимост към повишената циркулация на въздуха - та нали точно тук прозорците се отварят най-често.
Не се препоръчват нежни и капризни цветя, а също и прекалено обемни, които пък ще пречат на вечната шетня. Не бива и да се поставят съдовете с растенията на местата, откъдето преминават обитателите на жилището най-често. Подходящи са растения, които добре изглеждат във висящи кашпи.
Ако имате обаче газова печка или котлон, ще трябва да се лишите от цъфтящите. Единствено циганчето може да издържи при тези условия. В кухнята трябва и да се избягват силно ароматни цветя или растения с неприятен мирис, със сигурност това няма да повлияе добре на апетита.
Тук саксиите играят особена роля. Може да са в доста закачлива форма, например чайници, чинии, дори малка поцинкована кофа. Още при влизането погледът ще попада върху тях.

И те си имат своите капризи

Не поставяйте цветята до мивката. Влажността тук, разбира се, е идеална, но пръските с вода, примесени често с химически средства, не биха се отразили добре на здравето на растенията. Те страдат и ако върху им попаднат капки мазнина. С времето мазнотията ще се натрупва, растенията ще дишат все по-трудно и накрая дори може да загинат. Затова поне веднъж в месеца трябва да се измиват. Ако листата са дребни, тогава растението просто може да се окъпе под душа. Едрите листа старателно се избърсват с мека влажна кърпа.

Автор: Калина ХРИСТОВА

Представяме Ви:

Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...

Яжте чесън, за да сте здрави

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

За пръв път на детска градина

Събитието, не по-малко важно и вълнуващо от първия учебен ден, променя коренно живота на хлапетата. За мама и татко обаче то се превръща в изпитание, с което могат да се справят, стига да проявят търп...

Начало