Още рецепти » Сгъваемите врати – удобство в интериора

 Сгъваемите врати – удобство в интериора

Според начина на отваряне вратите се делят на крилати, сгъваеми, плъзгащи се и въртящи се. По силата на своите конструктивни особености последният тип се използва предимно за помещения с голям поток посетители и не е врата в обичайния смисъл на думата. Сгъваемите и плъзгащите се врати са алтернатива (без претенции да ги изместят) на почтените крилати “патриарси”. Историята свидетелства за това, че врати, приличащи по конструкция на съвременните “хармоники”, са известни още в античността. Изобилието от сгъваеми врати-прегради в интериора на японските и корейските жиилища показва високата функционалност на хармониките. Разбира се, използването на сгъваеми конструкции, като входни врати е в голяма степен неразумно, но в оформянето на интериора те са много удобни. Съществуват редица модели, осигуряващи добра звукоизолация между разделените помещения, а също така и надеждна защита с вградени заключалки срещу нежелани посетители.
Всъщност тези врати са комбинация от обикновени щори (жалюзи) и параван. От жалюзите, хармониките са заимствали хоризонталните релси, по които се движат ролките и ламелите (пластини), макар и по-големи. Съединителният лост, свързващ ламелите и преобразуващ ги в единно платно, е същият, както при сгъваемите врати тип “книга”. Хармониките се сглобяват и закрепват като щорите. За тяхното производство се използват най-различни материали: дърво, МДФ или ПВЦ-панели с ширина 85-120 мм и дебелина 8-20 мм, които са скрепени помежду си с неразгломяеми панти. Един от крайните панели е глухо закрепен към касата на вратата, а друг е снабден с ролка, която се движи по направляваща релса, закрепена за горната напречна част на касата, позволявайки да се сгъва и разгъва вратата. За да се фиксира вратата в отворено и затворено положение, вътре в направляващата лайсна са монтирани два стопера.
Височината на вратата обикновено зависи от желанието на клиента, който я поръчва. Например, за офис не е задлъжително тя да бъде до самия таван. Ширината на преградите при необходимост може да бъде изменена по пътя на присъединяване към вратите хармоники на допълнителни секции. Разнообразието на цветовата гама и имитация на различни материали им позволява да се впишат във всеки интериор и да се експериментира с дизайна на помещението. От страната на стаята вратата може да се украси с декоративни резби и орнаменти. Ако те се използват като вътрешна преграда, декорации може да се сложат и от двете страни. Освен това панелите може да бъдат плътни или остъклени. Остъклението, особено ако се използва не обикновено стъкло, а витражни вложки значително оскъпява изделието.

Врати за различни нужди

Плъзгащите и сгъваемите врати за разлика от обикновените крилати, могат да затворят отвори с всякаква ширина и височина. При това горното окачване осигурява практически безушумно движение на платната. Плъзгащите врати със сгъваеми крила работят на следния принцип: отначало платната се сгъват, а после се прибират в стената. Сгъваемите врати заемат малко място и изключват проблема с избора в каква посока да се отварят, което оптимизира разполагането на мебели и оборудване на млака площ.
Вратите хармоники получават все по-голяма популярност. Използват се за стаи с различно предназначение: кухни, трапезарии, спални, работни кабинети, библиотеки. Подобна конструкция е удобна за гостна, гардероб, витрина. Тъй като експлоатационният срок на такива врати не е голям, трябва да се подбира качествена фурнитура. За увеличаване срока на годност се монтират висококачествени пружинни механизми и шарнири.

Правят се не само от дърво, но и от пластмаса

Външното оформяне поразява с разнообразието си – масив, меламин, тефлонови бои за полиамид. За носещ елемент на такива конструкции се окачват “крилата”. Понякога се монтира и долна релса. Височината се определя от клиента или съществуващия отвор. Конструкцията може да бъде плътна или остъклена. Плътните хармоники удовлетворяват изискванията за звукоизолация, което е много важно за различните по предназначение помещения.

Фантазия без граници

Днес производителите предлагат необикновени варианти на вратите-хармоники, при които вместо плътни сгъваеми елементи се поставят стъклени вложки-витражи. За да се подсигури тяхната конструктивна здравина, вместо тънки дървени пластини се използва лек скелет от стоманени или алуминиеви профили в който се влага релефно цветно стъкло или такова върху чиято повърхност се нанася декоративна рисунка. Метланите профили може да бъдат заменени от дървени летви, а стъклото с цветно прозрачно полиетиленово фолио или дори да се облепят на дървения скелет ПВЦ тапети.
За създаване на удобство в офис помещение се използват плъзгащи врати или прегради в които вместо шперплатови панели се използва изкуствена кожа, брагодарение на което преградата може да има криволинейна форма в план.
Най-удабни за изкуствения заместител на кожата са меките тонове: светлосиви, бежови, кремави, бели. Те най-добре хармонират с интериора в помещенията.

Грижи за сгъваемата врата

Сгъваемите врати и прегради са много прости за експлоатация и грижи. За премахване на замърсявания и придаване на блясък на повърхността се използват обикновени средства за почистване на мебели и изделия от пластмаса. Почистващи средства, съдържащи абразивни материали и разтворители, не бива да се използват тук. Силните замърсявания лесно може да се отстранят с помощта на сапунен разтвор или прах за пране. При ремонт на помещенията, където са поставени сгъваеми врати, се препоръчва защита на тяхната повърхност от попадане върху нея на разтворители, бои, материали за шпакловка. При монтаж трябва да се отчете, че при поява на неравности на пода или входния отвор, в който е монтирана вратата (преградата) е възможна поява на фуга между пода и долната част на вратат, а също и между двете крила (ако е от две части).
Обикновено фирмите производители гарантират безотказна работа и съхранение на всички потребителски и експлоатационни качества на своята продукция в течение на 12 месеца, при условие на правилен монтаж и експлоатация. По правило те не носят отговорност за скрити дефекти на касата на вратата и отвора в който е поставена сгъваемата врата.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Домашни курабии

Бързи курабийки Прoдукти: 4 яйца, 1.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. мас /маргарин/, 1 кг брашно Нaчин на приготвяне: Бием яйцата и захарта с ми...

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Лечебни свойства на динята

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Начало