Още рецепти » Цветя в банята

 Цветя в банята

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, които правят банята си тропически рай? Не е нужно много. Достатъчно е да пофантазирате и това помещение ще се превърне в място за истински релакс. Обикновено "климатът" в банята се характеризира с кратки периоди на високи температури и влага, последвани от по-дълги на прохлада. Особено през зимата, когато отоплението не е постоянно. Тук прозорците са по-малки, а осветлението - оскъдно. Растенията трябва да съжителстват мирно с често употребявите аерозолни препарати, различни видове талк, санитарна козметика. И всичко това не облекчава живота на живата украса в този кът от дома.

Най-добрите места

Растенията трябва да се разположат така, че пръските от душа да не ги засягат и върху тях да не попадат препарати. Край ваната не е най-сигурното място за саксиите, защото постоянно ще са мокри, а и там обикновено осветлението е най-слабо. Максимално трябва да се използват первазите, особено за цъфтящите растения. В дълбочината на помещението може да се разположат листно-декоративни, например аспарагусът и аспидистрата. Най-добре е тях да ги сложите пред огледалото, така ще получават двойна доза светлина, макар и отразена. Освен това ще изглеждат значително по-обемни.

Някои от издръжливите висящи растения като бръшлян и пълзящ филодендрон ще изглеждат добре на високи рафтове, така техните клонки ще се спускат красиво надолу. Ако имате място, поставете няколко неголеми цъфтящи растения, например сенполия или каланхое, на отделен плот или на рафта под огледалото и изберете симпатични саксийки в цветове, които са в тон с общото цветово решение на банята. Те няма обаче да живеят дълго, ще им се радвате няколко седмици. След това ще трябва да ги подмените.

Грижите са специални

Растенията, които сте избрали да оживят най-влажното помещение в дома ви, имат нужда от повече внимание. Листата им трябва да се забърсват с влажна кърпа веднъж седмично. Понеже растенията с мъхести листа събират всякакъв прах, най-добре е да ги избягвате, когато избирате растителност за банята. Все пак, ако цветята силно са погрознели от спрейове и други химически препарати, най-добре да се измият под течаща струя вода, особено ако са толкова много, че става уморително да се избърше всеки лист поотделно. Видите ли върху някой лист да е попаднал сапун, шампоан или паста за зъби, веднага го почистете. Ако слабото осветление е принудило растенията да се обърнат към прозореца, редовно ги завъртайте.

Изборът зависи от размера

Трудно е да се подберат растения за малка, хладна баня с миниатюрен прозорец. За нея най-подходящи са издръжливи с лъскави листа. Тук отново чудесна работа ще свърши пълзящият филодендрон, който в САЩ често наричат растение за баня. Може да се доверите и на златистия сциндапсус или на цисуса. Понеже на пода няма подходящо място, поставете саксиите на перваза или във висяща кошница, закрепена на стената.

Ако имате голяма баня с прилични прозорци, изборът е значително по-лесен, а възможностите за аранжировка много по-големи. Единичното растение, което може да е палма или красив фикус бенджамин, коренно ще преобрази помещението. Другата възможност е да направите целия прозорец зелен или пък пред него да разположите малка "градинка" с аспарагус, бръшлян, сингониум или папрати.

Някои предпочитат да наредят саксии и около ваната, но тези места не са подходящи, особено ако вкъщи имате деца. Голямата добре осветена баня се превръща в райско кътче, ако има парно отопление. Тя става идеално място за отглеждане на някои ярки екзотични растения - антуриум, калатея, каладиум, маранта. В помещението се чувстват прекрасно бромелиевите, както и почти всички влаголюбиви растения. С тях ще направите тропическа джунгла, но за поддръжката й ще трябва повече време и усилие.

Подходящите зелени обитатели

Ако искате, а и имате място за голямо растение, тогава може да избирате между японска фатсия, филодендрон, монстера. От пълзящите добра находка ще бъдат пълзящ филодендрон, дребнолистни бръшляни и сциндапсус. Истински храсти ще имате, ако се спрете на аспидистра, аглаонема или на нежната стайна палма неантебела, която е идеална не само за баня, но и за малки стаи и градини в бутилки.

Кашпи и саксии

Внимателно направете избора на съдовете, в които ще настаните растенията. Плетените кошници са подходящи за викторианската баня. Но ако помещението е със съвременно оборудване и модерен дизайн, повече подхождат металните или пластмасовите кашпи.

Нашият съвет

Когато цветята започнат да изглеждат лошо, независимо от грижите ви и колко ги харесвате, просто ги изнесете. След месец-два те ще се съживят и тогава пак ги внесете.

Автор: Калина Христова

Представяме Ви:

ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3...

Рубеола и диабет

Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата? Кр. В. от Н. ...

Мозайка от тапети

Искате ли да създадете оригинална обстановка с малко средства, може да експериментирате с тапети. Хартиената покривка за стени е лесен и сравнително бърз начин да промените помещението. Ако искате да ...

Детските страхове

С настъпването на нощта децата се потапят в свой загадъчен свят, изпълнен със странни звуци. Чудовища, скрити под леглото, призраци и огромни зверове стават причина за много безсънни нощи, но те са не...

Начало