Още рецепти » Актуалните фототапети

 Актуалните фототапети


За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. Всичко е много просто – купете си фототапет и забравяйки за суетния свят, се потопете в приказния. Към съчетанието на безупречен дизайн и високо качество на продукцията няма да останат равнодушни дори най-консервативните домакини.

Какво е фототапет?

Фототапетите представляват пълноценни картини. Те покриват повърхността на стените от пода до тавана, създавайки усещане за допълнително пространство. Истинските фототапети са високо технологични продукти. За тях са характерни отчетливост на графиката и наситеност на цвета. При изработката на фототапети се използва специална технология за нанасяне на рисунката, позволяваща внимателно да се отпечата всеки милиметър от изображението и да се съхрани яркостта на цветовата гама в продължение на целия срок на експлоатация.

Къде да ги поставим?

По правило фотошедьоврите украсяват стените на спални, кухни, гостни. Понякога такива картини се залепват в офиси, търговски зали и други нежилищни помещения. Когато става дума за апартаменти, дизайнерите препоръчват подобно оформление на стаи, където има по-малко мебели. Това позволява да се избегне пренасищането на пространството. Декоративните тапети се залепват също и върху врати (с изключение на банята, тъй като са изработени на хартиена основа и се боят от вода и голямо количество изпарения).Сюжетите

Сюжетите на фототапетите са изключително разнообразни – всичко, каквото може да си помислите. С най-голяма популярност се ползват екзотичните пейзажи (морски бряг, острови, палми, планински реки и водопади), градски ландшафт (изгледи от световни столици), нощни панорами, цветя, растения. Впрочем срещат се и репродукции на велики художници, абстрактни фонови изображения и други сюжети на различни теми – машини, животни и др. Съвременните производители не забравят и за децата. Във връзка с това се разработват специални колекции. В детските серии влизат тапети с изображения на най-известните приказни персонажи и герои от анимационни филми. В такава стая малчуганът ще се чувства по-уютно. Всички илюстрации се произвеждат с оглед на възрастта и пола на детето (например за буйните момчета ще подхождат фототапети със състезателни автомобили, самолети, ракети и др.; за момичета – кукли, забавни животинки, приказни герои; за най-малките - плюшени мечета, играчки, джуджета. Тези, за които асортиментът от определени картини се оказва недостатъчно богат, може да си направят тапет по поръчка.

Размерите

Фототапетите се предлагат в най-различни размери. Те определят и тяхното основно предназначение. Да вземем като пример тапетите, разчетени за декориране на врати. Изображение във формат 97/220 см се състои от две части и покрива цялата повърхност на вратата. Фототапетите, състоящи се от две, четири или осем и повече платна, са предназначени за облепване на стени (от пода до тавана) в жилищни помещения и офиси. Ако искате да направите панорамна композиция, желанието ви лесно ще се осъществи с помощта на допълнителен комплект от същите тапети. Ако размерите на такова украшение превишават средните за стената или вратата, може да се премахне излишното, без да се нанесе ущърб на сюжета на картината.

Цветова гама

Избирайки декоративните тапети е важно да се помни, че всеки цвят по особен начин въздейства не само на пространството на помещението, но и върху психологическото състояние на човека. Както е известно, цялата палитра бои условно се дели на топли и студени тонове. Към топлите цветове се отнасят червеният, жълтият, оранжевият, а също така и техните оттенъци (малинов, керемиден, бежов, бордо). Те се асоциират със слънцето, земята, огъня. Хладни цветове са синият, зеленият и различните техни нюанси – виолетово, “индиго”, “морска вълна”, синьозелено. В нашите възприятия те са свързани с небето, водата, снега, леда. Художници и дизайнери отдавна са доказали обаче, че топлите и студените цветове в интериора свободно се съчетават едни с други. В помещения с малко слънчева светлина е логично да се залепят тапети в по-топли тонове, доколкото те ще “сгреят” и ще създадат усещане за хармония. И което е много важно – ще направят стаята по-уютна. Не е тайна, че фототапетите, особено ако сюжетът им представлява панорамно изображение, може да повлияят на зрителното възприятие на обема на жилищното помещение, визуално да го увеличат или намалят. Някои цветове създават ефект на приближение, а други – обратното: ефект на отдалечаване. Цветовете, чрез които имаме усещане за близост на предметите и увеличение на обема, са белият, оранжевият, кафявият, розовият, червеният. А цветовете, създаващи илюзия за отдалеченост на детайлите и намаляващи обема, са черният, сивият, синият, небесносиният, виолетовият. Може да се каже, че зеленият цвят не се отнася към нито една от тези категории – той е неутрален. При избора на фототапет е важно да определите цветова доминанта на изображението. Освен това не забравяйте да отчетете общия стил на картината, за да избегнете противоречие между декоративното пано и вътрешното оформление на помещението. Най-важният принцип в използването на този или онзи фототапет е “уместността” на изображението. За спалнята, като място за пълноценен отдих и сън, подхождат едни изображения, а в гостната или детската, които имат друго предназначение – съвършено други. Избраният фототапет трябва да съответства най-вече на функционалното предназначение на помещението.

Залепването

Фототапетите се лепят на няколко етапа.

Действие 1

Повърхността на стената трябва добре да се почисти от предшестващи покрития (така както и преди залепване на обикновени тапети). В резултат стената трябва да бъде идеално гладка и суха.

Действие 2

Много внимателно се уточняват размерите на стената.

Действие 3

Отстранява се первазът, ако има такъв (при настилка с паркет, мокет или дюшеме). Освен това трябва да имате предвид, че температурата на въздуха в помещението, където сте набелязали да лепите фототапетите, трябва да се движи в рамките на 5-20ºС, за да хване лепилото. Течението не е желателно в процеса на работа. В противен случай има опасност тапетите да изсъхнат неравномерно и да възникне напрежение на отделни места. Това ще доведе до отлепване на цялото платно.

Действие 4

Полага се рисунката в съответствие с изходното изображение.

Действие 5

За улеснение може да се начертаят хоризонтални линии равноотдалечени от пода и от тавана, както и една вертикална (спомагателна). Това ще помогне да осигурите разположението на рисунката строго по центъра на стената. Важно е първото платно да легне абсолютно вертикално, иначе една небрежност ще повлече със себе си следваща и тапетът ще стане крив.

Действие 6

Подготвя се лепилото, като стриктно се спазват пропорциите, посочени в инструкцията. Получената маса се разбърква внимателно и равномерно. Ако лепилото не влиза в комплекта, трябва да го закупите отделно, като отчетете определената разновидност на тапета.

Действие 7

Пристъпва се към залепване на фототапета. Елемент от тапета, намазан с лепило, внимателно се разполага на стената, като се напасва краят на платното с нарисуваните линии. За да се избегне визуално смаляване на пространството в стаята, е необходимо да се направят отстъпи от тавана 5-6 см. Тапетът се притиска добре, като се започне от средата и се разглажда платното със специален валяк в посока от центъра към краищата. Всяка следваща част на изображението се залепва точно (без застъпване). Не бива да ви безпокоят образувалите се непосредствено след залепване мехурчета по повърхността на платното. Те ще изчезнат след изсъхване на декоративния тапет.

Финал

За финал на работата следва с остър нож да се премахнат излишъците от платното. Первазите се връщат на местата им. Декоративното оформление на стаята е завършено и може без колебания да поканите гости. Те със сигурност ще оценят вашето старание.

Автор: Мариета ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Най-красивият дрян

Цъфтящият дрян (Cornus) е едно от най-популярните декоративни дървета в Америка. Среща се както диворастящ, така и култивиран, ефектният вид и малките му размери го правят много подходящ за озеленяван...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Лечебната сила на пчелното млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Иглотерапия или традиционна медицина?

Всяко живо тяло се състои от две неразривно свързани части: биополе и физическо (материално) тяло. Едната част без другата не може. Ако повредим някоя част на физическото тяло - вътрешен орган, мускул...

Начало