Още рецепти » Банята не търпи компромиси

 Банята не търпи компромиси

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак комфортът тук е необходим, защото не става въпрос само за хигиенични и поддържащи процедури, а и за релаксация и достигане на душевно равновесие. Точно за тях и на нас самите е необходима естетическа и хармонична обстановка.

Светлина и чистота

Съществуват няколко общи правила, позволяващи успешно да се реализират функционалните и естетически изисквания за организация на осветлението в банята. Преди всичко в помещение с повишена влажност е необходимо да се обърне особено внимание на безопасността на електрооборудването. Много от процедурите, осъществявани в банята, изискват и доста интензивно осветяване.
Съвременните осветителни системи се разделят на високоволтови и нисковолтови. Първите осветителни тела работят с напрежение от електропреносната мрежа – 220V (при тяхното използване задължително се прави заземяване). Измененията на интензивността в този случай са изключени. В предлаганите на пазара източници на светлина в такива системи се използват лампи с нажежаема жичка (обикновени или халогенни), както и луминисцентни. В нисковолтовите системи източниците на светлина черпят електричество от мрежа с напрежение 12V (рядко 24V). Такива системи са безопасни за работа и за това са удобни за използване в бани. Промяна в разположението, корекции в напрежението на светлината и дори подмяна на лампичките в някои случаи може да се извършват без изключване на захранването. Присъединяването обаче на такава система към високоволтовата мрежа се нуждае от понижаващ трансформатор. Корекциите в нивото на осветеност тук може да се осъществят с помощта на димер – устройство за плавно регулиране интензивността на светлинния поток. Използваните източници на светлина в такива системи се ограничават в нисковолтови халогенни лампи.
Освен това всеки от съвременните прибори има т.нар. IР или индекс на защитеност, изразен с две цифри. Първата от тях характеризира нивото на защита от прах и твърди частици и има 6 степени. Втората показва защитеността от влага и е с 8 градации. Цифрите от 6 до 8 на последната позиция на IP показват водонепроницаемостта на осветителното тяло. То е способно да противостои на динамични въздействия на водни потоци и е неуязвимо при дълго потапяне във водна среда.

Пред огледалото

Композиционен център в интериора на банята често е огледалото. При закупуването му е необходимо преди всичко да се види, предназначено ли е то за използване във влажни помещения. За баня се произвеждат огледала различаващи се от обикновените по състава на амалгамата (покритието от задната страна), метода за обработка на краищата и дебелината на стъклото. В някои технологии се използва сребро или злато, осигуряващо особено качество на отрязването.
Огледалото над умивалника е стационарен елемент, поради което е необходимо да се погрижите за неговото всестранно осветяване. Светлината трябва да бъде мека и добре разсеяна, без да позволява резки светлосенки. Източникът трябва да се разположи или точно срещу отразяващия се обект на височина около 2 м от пода или симетрично встрани от огледалото на ниво малко по-високо от лицето.
Използването на огледало в банята не се ограничава само в работната зона. Общопризнато е свойството на този предмет да създава различни визуални ефекти, способни да корегират множество архитектурни дефекти на помещението. Голямо огледало срещу вратата създава илюзия за двойно разширение на пространството. Две еднакви платна на противоположни стени – безкраен огледален коридор прекрояващ затворените граници на помещението. Добър вариант е и огледало, монтирано в стената (но пък то изисква много технологични тънкости). Декорацията на огледалото е безкрайно разнообразна и главната трудност е хармоничното вписване на “огледалната” идея в общата концепция на банята.

Дизайн на висота

В последно време в осветителното обзавеждане на баните все по-активно се прилагат решения за разделяне на функционалните зони чрез използване на различни осветителни сценарии. Така сложните осветителни ковпозиции водят със себе си изобилие от оборудване. Проводниците и арматурата в такива случаи може да се скрият в окачена или опъната конструкция на тавана.
Опънатите тавани са технологично завоевание на последните години. Привлекателността им за бани се обяснява с тяхната влагоустойчивост, водонепроницаемост, дълготрайност, простота и бърз монтаж. Опънатото платно се изработва от ПВЦ. Този материал предоставя неограничен избор на цветови решения и структури на повърхността. той може да изглежда гланцов, матов, атлазен, мъхест, полупрозрачен, перфориран. Освен това той е абсолютно равен и практически не изисква грижи. Платното с необходимите размери със всичките нужни отвори се изпълнява в индивидуални условия и се монтира на място за броени часове.
Ако ви увличат изключителните, строго индивидуални решения в интериора, трябва да потърсите ексклузивни технологии и материали. Такива например са появилите се наскоро олекотени стенни и таванни панели от естествен камък. Уникалната технология позволява да се разрежат каменните блокове на тънички пластини (те са от три до пет пъти по-леки от традиционните каменни плочи и ги превъзхождат по прозрачност), което дава възможност да се изготвят тавани, светещи отвътре, а също и други предмети от интериора с осветление.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Как да засилим действието на антибиотиците

Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...

Зрял боб с месо

Пушени ребра със зрял фасул Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена...

Плодови напитки

Бърз сироп от малини Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Слагаме малините за варене и доливаме толкова вода, колкото да ги покрие. Варим, докато ом...

И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...

Начало