Още рецепти » Гобленът в съвременния интериор

 Гобленът в съвременния интериор

Всеки, който поне малко се интересува от оформление на интериора, задължително е чувал за гоблена. Гобленът най-често се свързва със средновековна Франция, замъци, рицари, и прочее атрибути на онова време. Сега те са включени в експозиции на музеи, дворци или салони, където са изложени старинни вещи. Затова и много хора са на мнение, че гобленът е антикварна вещ и част от далечното минало. Разбира се, в това има и доза истина – разцветът на този вид декоративно-приложно изкуство е през XVII век. Не бива обаче така леко да отпратим гоблена в миналото, той предизвиква интерес у дизайнерите на интериора и днес, а несъмнено има и интересно бъдеще.

Историята

Най-общо казано, гобленът е вид килим, който служел за украса на стените в помещенията. Изкуството за създаване на гоблени е доста трудоемко и отнемало немалко време – тези „килими” се изтъкавали ръчно с използване на цветни конци – вълнени и памучни. Конците, съставящи основата, обикновено ленени, се опъвали на стан и после се преплитали с цветните. По принцип гоблените се изтъкавали на отделни части, които впоследствие се съшивали една за друга. Понякога над един такъв килим работели едновременно по няколко майстори.
Названието „гоблен” се родило във Франция, след отварянето през 1662 година на кралската манифактура, основана от братята Гоблен. Още преди това първите тъкани килими се наричали шпалири и били широко известни в Германия – още през XII век. Именно във Франция обаче изработването на гоблени се превърнало от занаят в изкуство. Болшинството изделия на Кралската гобленова манифактура се използвали за украсяване на дворците на крале и аристократи, а също и в качеството на скъпи и изискани подаръци.

Сюжетни композиции

Изкуството за създаване на гоблени, както и тъкачеството на килими не е възникнало случайно. Строителството на замъци предизвикало и необходимостта те да се украсяват – а също така и да се създава в тях уютна и комфортна обстановка. Все пак в болшинството замъци освен мебели други декоративни елементи за украсяване просто не е имало. За да се защитят каменните жилища от студа и теченията, гоблените се полагали не върху пода, а се окачвали върху стените.
Композиционно гобленът се изпълнявал така, че основният сюжет се разполагал в центъра, а по краищата се оформяла широка рамка, съставена от декоративни елементи като цветни букети и гирлянди, вази, медальони и т.н. В качеството на сюжети се използвали библейски мотиви, натюрморти, антични митологии, архитектурни обекти, хералдика.

Реалността днес

Ако в миналото се считали за привилегия на дворците и художествените салони, днес гоблените завръщат отминалата си популярност. Сега те са изискан детайл от декоративното оформление на съвременния интериор. Може би от всички видове произведения на изкуството само гобленът е способен да придаде атмосфера на реалност, било то тайнствено зелено на гората, блестящо водно огледало, разкошен цветен букет или затрогващ със своето величие храм. Съвременните майстори изпълняват гоблена от чист памук или незначителна добавка на синтетични нишки, които придават устойчивост на цветовете. Освен това те се подлагат на противопрахова и антистатична обработка. Днес художници и майстори, използвайки традициите и техниката за изготвяне на гоблени, създават не само стенно пано, но и покривки, калъфи за мебели, декоративни възглавнички и др. Тези уникални изделия могат да станат изискано украшение за хола или спалнята, кабинета, дори детската стая.
Макар да се смята, че гобленът е атрибут на класическия стил, той прекрасно се вписва в повечето интериори, от модернизъм и барок до кънтри и хай-тек. Главното е правилно да се подберат сюжетите и цветовата гама. Тематиката на съвременните гоблени е много разнообразна – пейзажи, декоративни цветя и букети, животни, паметници на историята и архитектурата, филмови сцени, авангардни и сюрреалистични теми.
Ако искате да добавите в интериора изисканост и аристократизъм, окачете в помещението гоблен. В специализираните салони и магазини без затруднение може да се сдобиете с гоблен не само във всякакви размери, но и с подходящ сюжет. А може да проявите творчески дух и да ушиете гоблен собственоръчно. Готови набори за целта се предлагат в магазинната мрежа.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

Баварските замъци

Четири са най-популярните баварски замъци – Хоеншвангау, Нойшванщайн, Линдерхоф и Херенхимзее. Всички те са свързани с живота и фантазиите на „лудия” крал Лудвиг. Историята на този романтичен крал е н...

Болките в шията: причини и последствия

Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Месечният цикъл – истини и заблуди

Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...

Начало