Още рецепти » Тайните на перфектната домакиня

 Тайните на перфектната домакиня

Дребните проблеми, с които ежедневно се сблъсква всяка домакиня, могат да бъдат отстранени бързо е без много усилия, ако приложите няколко малки „хитринки”.

Електричеството

Ако искате да разберете дали токът е спирал, докато ви е нямало, вследствие от което продуктите, съхранявани във фризера, са се размразили и отново замразили - в този случай консумацията им не е полезна за здравето, поставете вътре бучка лед в полиетиленов плик. Видите ли, че се е разтекла, трябва да ви е ясно едно: вашият уред е бил извън стоя известно време.

Хладилникът

Отваряте вратата на хладилника и ви лъхва на нещо не особено приятно? Веднага поставете вътре чаша прясно мляко, което има свойството да абсорбира лошите миризми. Съществува и друго решение: сложете в купичка две супени лъжици прясно смляно кафе и я затворете вътре. Ефектът е същият, даже малко по-бърз.

Приборите

За да блестят сребърните ви прибори, изплаквайте ги с вода, в която са врели обелени картофи, или ги търкайте със сърцевината на печени.

Стъклените съдове

Чашите ви ще станат прозрачни като въздуха, стига да ги измиете с топла вода и малко оцет. Ако пък констатирате, че тавичката от огнеупорно стъкло, в която печете какво ли не, е с почерняло дъно и стени, напълнете я с вода, няколко лъжици белина и шепа морска сол. Оставете съда за една нощ в умивалника и на сутринта го измийте - ще бъде като нов.

Умивалника

Лошата миризма от умивалника ви ще изчезне, стига да пуснете в канала две супени лъжици смляно и вече оползотворено кафе и отворите за дълго време крана.

Фурната

Няма никаква нужда да търкате до полуда почернелите стени на фурната си, застанала на колене пред нея. Достатъчно е да натопите стара памучна кърпа в амоняк и да я оставите една нощ вътре. На сутринта ще почистите за броени минути фурната, обирайки с мокра гъба и някакъв миещ продукт всички следи от готварските си подвизи.

За да не се чупят чашите

Няма да страдате по любимата си чаша, счупена, след като сте наляла в нея горещо кафе или чай, стига предварително да поставите в нея малка лъжичка. Така температурният обмен между стъклото и течността няма да се осъществява директно, а чрез посредник - метала, от който е изработена лъжичката.

На помощ идват лимоните

Не пренебрегвайте лимоните, чийто сок прави чудеса. Той ще накара чашите и прозорците ви да заблестят, освен това ще погълне остатъчните миризми в микровълновата фурна - сложете в нея купичка с равни части вода и лимонов сок и я пуснете на максимална мощност за трийсетина секунди.

Накрая – кофата за боклук

Кофата ви за боклук няма да мирише лошо дори през най-горещите дни на лятото, ако налеете в нея 1 л вода и 200 мл белина. Оставете сместа да действа в продължение на четвърт час, после изплакнете добре.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

10 тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Картофът е универсално лекарство

Има ли на света нещо по-вкусно от картофът. Пресните обварени картофчета с копър и чесън, картофите печени в жар, пържени във фритюрник, запечени във фурната... Днес този най-разпространен зеленчук ...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Вкусни соленки

Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...

Начало