Още рецепти » Поставете сами ламинат у дома си

 Поставете сами ламинат у дома си

Преди да пристъпите към монтиране, ламинираният паркет трябва да лежи в средата на стаята в продължение на 48 часа при стабилна температура по-висока или равна на 18 градуса и относителна влажност не по-голяма от 70%.
Обърнете внимание дали всички пакети са добре запечатани, а плоскостите да не са с повредени ръбове.
Тази процедура е необходима за темпериране или иначе казано адаптация към климата на помещението. Щом имате желание да монтирате сами, внимателно прочетете упътването, копие от което има във всеки пакет.

За монтирането ще ви трябват следните инструменти:

Чук; помощно парче от ламината, което да удряме с чука за да не нараним дъските; ръчен трион за дърво или зеге; скоба с помощта на която се монтират последните панели; клинове за фиксиране на ламинираните дъски на разстояние от стената; метър и молив; полиетиленова подложка в случай че ламинатът се полага върху бетон в качеството на пароизолация; битумна или коркова 2 мм звукопоглъщаща подложка

Няколко правила

Много важно е да знаете, че ламинатът не се полага в бани, тоалетни, сауни и други помещения с повишена влажност.
Ламинираният паркет се захваща на плаващ принцип - абсолютно се забранява захващането му за основата с винтове, пирони или лепила.
Поставянето на ламината е възможно върху линолеум, паркет или други основи, при положение, че те са равни и влажността им е под нормите. Не е желателно поставянето на ламината върху килими и други основи, при които имаме ефект на "статичен разряд".
Ако се поставя ламинатът на бетонна основа, относителната влажност не трябва да превишава 2.5%. Всички неравности по-големи от 3 мм за линеен метър трябва да бъдат изгладени. Основата трябва да бъде чиста, суха и равна.

Монтажът – стъпка по стъпка

Започнете поставянето на ламината така, че слънчевата светлина през прозореца да пада по дължина на линиите. В случай, че светлината пада перпендикулярно, снадките ще личат повече.
В писмото си питате още дали може да положите ламината върху подово отопление. Да, може, но само ако то е водно. Това е свързано с факта, че при рязко нагряване ламинатът се разширява бързо, което води до нарушение на съединенията и образуване на цепнатини.
Ако поставяте ламината на бетонна основа, ще се нуждаете от полиетиленова подложка за пароизолация от влагата в основата. Върху нея се разстила друга звъкопоглъщаща подложка, върху която ще монтирате ламината. В случай че монтирате ламината върху линолеум или дървено покритие, пароизолацията не е нужна.
Поставянето на ламината започва с направата на първи ред от две дъски, при тяхното поставяне слагаме клинове, които фиксират ламината на разстояние от 7-15 мм от стената. Тези разстояния са необходими, за да може ламинатът да се разширява и свива свободно, без да се опира в стената. Ако вашият ламиниран паркет се надуе, твърде вероятно е точно това правило да не е изпълнено.
След оформянето на първият ред пристъпваме към втория.
Една тайна от профeсионалистите: Те винаги монтират ламината през половин дъска, така че шарката напомня тухлена стена. В инструкциите е упоменато, че разминаването между редовете трябва да е минимум 20 см. Панелите на втория ред се монтират към първия под ъгъл 20 градуса.
Важно: Втората дъска от първия ред все още не е захваната, а само е прекарана до клиновете.
След това продължаваме оформянето на втория ред, без да свързваме вторите дъски от двата реда. След това свързваме четирите панела, като те ще служат за основа на следващите редове. Фиксиращите клинове трябва да останат по местата си.
За монтажа на последните дъски използваме скобата. Тя позволява без много усилия съединяването с предишния панел.
След монтирането на ламината може да преминем към цокъла.
Когато площта върху която монтираме ламината е по-широка или по-дълга от 12 м, или площта е по-голяма от 120-150 кв.м, трябва да се оставят компенсиращи фуги с размер 12-18 мм. В противен случай може да се образуват цепки и да се наруши целостта на пода.
При поставяне на ламината до каси на врати трябва или да оставим разстояние 10 мм от касата или ако там няма да има перваз, който да закрие отвора, просто да зарежем с триона касата. Целта е да осигурим на ламината "свобода" за разширяване или свиване.
Понякога при монтиране на ламината възникват ситуации, при които просто е невъзможно захващането на панелите с клипса. В такива случай се налага да изпилим част от щипката и да залепим двата панела с лепило.

Внимание:

Почистването на ламинирания паркет става със сух парцал при стайна температура и естествена влажност. Може да използвате и някои почистващи препарати, които нямат абразивни съставки.
Нито едно немонолитно покритие не обича абразивните и остри предмети, затова се постарайте да предпазвате ламината от подобни въздействия.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Направете си сладко от рози

За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...

Мебелите Тетрис

Мнозина още си спомнят прочутата игра “тетрис”, завладяла всички компютри и игрални зали през 90-те години на миналия век. В пространството летяха малки частички с причудлива форма, които се стараехме...

Домашни курабии

Бързи курабийки Прoдукти: 4 яйца, 1.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. мас /маргарин/, 1 кг брашно Нaчин на приготвяне: Бием яйцата и захарта с ми...

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Начало