Още рецепти » Вододисперсна боя за метални повърхности

 Вододисперсна боя за метални повърхности

Писмото

Известно е, че преди време възможността да се боядисат метални повърхности с вододисперсна боя се приемаше за нереална. Та нали желязото - най-популярният метал, се окислява в присъствието на вода за доста кратко време, а тук боята е на нейната основа. По принцип подобни бои не са подходящи за такива цели. А как става така, че вече се използват в практиката?
Георги Ангелов, София

Отговорът

Нужни са специални покрития, създаващи добра защита, с добра адхезия към метала и антикорозионни свойства. Днес в Европа развитието в тази насока е толкова напреднало, че вододисперсионните бои се използват в отрасли като автомобило- и корабостроенето. Ние обаче няма да навлизаме в тези области, а ще разгледаме възможностите за използване на такива бои в строителството. Ще започнем с покривите като най-сложен момент. Според използвания материал може да се разделят на три групи. В първата ще бъде черната стомана, във втората поцинкованата, а в третата - цветните метали (мед, алуминий с неговите сплави и т. н.). Поради високата цена, а оттам и рядкото й прилагане, няма да разглеждаме третата група. Първата и втората са по-достъпни, макар че цената им е по-висока от тази на керемидите.
Черното желязо, както е известно, трябва задължително да се боядисва. Правило е у нас да се използват алкидни и блажни бои.
Тези, на които им харесва процеса на боядисването, могат да ги използват и занапред. За останалите препоръчваме акрилните вододисперсни лакове за покриви, притежаващи антикорозионен ефект. Такава боя струва малко по-скъпо от алкидната или блажната, но ще се задържи върху повърхността много по-дълго време. В резултат на температурните колебания металът е подложен на силни деформации, а акрилното покритие не е само дълготрайно, но и не губи своята еластичност.

Боядисването на поцинковани покриви

Поцинковката добре защитава стоманата в течение на десетина години, но след това боядисването на покрива е задължително. Разбира се, най-добре е даже прясно поцинкованата ламарина на покрива да се покрие със слой боя, за да се удължи срокът на нейната служба, а и покритието ще изглежда по-привлекателно. Поцинкованата ламарина по-трудно влиза в химични реакции отколкото обикновената черна. Затова е нужно да се избере специална боя с още по-голяма еластичност и адхезия в сравнение със случаите на боядисване на непоцинковано желязо.
Алкидните и блажните бои са съвършено неприспособени за поцинковани листове, затова те издържат върху такива повърхности не повече от един сезон, докато специалният акрилен лак ще се задържа чудесно върху тях в продължение на дълги години.
За да се получи евтин аналог на металните керемиди, може да се гофрира лист ламарина по особен начин, а след това да се боядиса с антикорозионен акрилен емайлак.

Информацията за акрилните бои е все още малка

Не се знае колко богат може да се окаже спектърът на приложението им. Като пример – те нямат равни при боядисване на всевъзможни пожаро- и взривоопасни обекти. Всякакви бои на основата на разтворители горят добре, а парите, отделяни от тях, са взривоопасни по принцип. При боядисването на обикновен обект това не е проблем, но когато става дума за помещения като газохранилища или резервоари за петролни продукти е опасно. В това отношение вододисперсните материали са изключително безопасни.
Приложението им при боядисване на гаражи, врати, хангари, огради и дори товарни вагони е блестящо.
И още нещо много важно. С помощта на антикорозионни добавки се ограничава разпространението на ръждата. Ако тя е успяла да се настани върху по-голяма площ на металното изделие, може да се боядиса след грундиране със специален антикорозионен акрилен грунд, който преобразява ръждата. При това всичко е максимално удобно, бързо и без неприятна миризма и отделяне на токсини.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Зимна приказка в градината

През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова по...

Терасата - полезно пространство

Това е мястото за сутрешно кафе и вечерен аперитив, за гости, четене или просто за почивка. Такова допълнително жилищно пространство е безценно особено в слънчевите дни, затова е необходимо да го напр...

Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...

Във всяка къща – билка

Г-н Миланов, откъде тръгва любовта ви към билките? Знахари са били още прародителите ми. Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо ми пък познавал иглотерапията. Баба м...

Начало