Още рецепти » Домът ни – чист и безопасен

 Домът ни – чист и безопасен

Безупречно чиста къща - това в никакъв случай не означава само излъскан дo огледален блясък под. За жалост дори добрите домакини не знаят или забравят, че семейното гнездо може да се окаже пълно с токсични изпарения, вредни за здравето и психическото равновесие. Без да развиваме параноя, но борейки се с тях постоянно, ние със собствени сили ще ограничим пораженията.

Спалнята

Трябва много да се внимава за електромагнитните вълни, които забавят производството на някои хормони от организма и по този начин предизвикват главоболие, безсъние, апатия. Те се излъчват от електроинсталациите и електроуредите, затова непременно отдалечете леглото си на десетина сантиметра от стената - през нея със сигурност са прекарани кабели. Избягвайте дори при температура много под нулата да спите с електрическа възглавница и изхвърлете металните пружини, защото действат като своеобразен проводник и увеличават силата на лъчението. Радиобудилника дръжте на 70 см от главата си, а ако сте допуснали грешката да инсталирате телевизор в спалнята си, обърнете го по диагонал спрямо леглото, за да намалите силата на електромагнитните емисии, продължаващи часове, след като сте загасили апарата. И непременно сложете пред него драцена, фикус или гарафа с вода, които ще погълнат част от радиацията (в никакъв случай не позволявайте на домашния любимец да пие от тази вода). Колкото до акарите, живеещи щастливо в спалното бельо, можете да ги унищожите с помощта на най-големите им врагове - студа, слънцето и течението. Проветрявайте всяка сутрин за половин час и едва тогава прибирайте завивките от леглото.

Дневната

За да намалите концентрацията и ограничите вредата от летливите органични частици в хола, проветрявайте го по три минути четири или пет пъти дневно. Само така ще бъдете сигурни, че не ви заплашват възпаление на лигавицата на очите и гърлото, както и астма. Най-често срещаната летлива частица - формалдехидът, се отделя от мебелите от пластмасово-дървесни плоскости, също така и от лепилата, лаковете, линолеума, мокета и боята по стените и тавана. Тук отново на помощ идват стайните растения. Един квадратен сантиметър от листата на бръшляна например поглъща за час 10 мл формалдехид. Не по-малко ефикасно действат пармската теменужка, драцената, фикусът робуста. Електроуредите в дневната произвеждат и голямо количество положително натоварени йони, които ни правят раздразнителни, причиняват мигрени и дори тумори в мозъка. Ще ги неутрализирате отчасти, като варосате стените си, а на пода сложите дюшеме, паркет (не ламиниран) или мокет от естествени влакна, макар че е доста по-скъп от синтетичния.

Гардеробът

След като вземете дрехите си от химическо чистене, не ги прибирайте веднага, а ги проветрете за четвърт час. Така ще отстраните токсичните газове, образувани при обработката с различни химикали. Вярно е, че молците съсипват дори най-любимите и скъпи дрехи, но все пак в борбата с тях не бива да се използват какви да е средства. Така например в много европейски страни нафталинът е забранен, понеже съдържа отровни органофосфорни съединения. Хиляди пъти за предпочитане пред него са инсектицидните прахове с растителен произход, лимоновото етерично масло, ореховите листа, парченцата кедрово дърво и дори ароматизираните сапуни.

Банята

Плесените, които се настаняват в нея вследствие кондензирането на влага в топла среда, са най-видими по стените, но могат да се крият и под гумените изтривалки или в рамките на вратата. Те създават благоприятни условия за развитие на бактерии и отделят дразнещи лигавиците спори. Затова веднага, щом се появят, ги унищожете с белина и не забравяйте редовно да проветрявате банята си. Не се препоръчва използването на дезодоранти за въздуха в това помещение, понеже те много често съдържат хлорбензол, а той е известен с факта, че причинява възпаления на дихателните пътища. По-добре сложете ароматизирани свещи, които освен че са ефикасни, са и много изискани. Можете да прибегнете и до етерични масла.

Кухнята

Почиствайте много съвестно хладилника си на всеки 15 дни, защото е доказано, че причината за 40% от хранителните отравяния трябва да се търси именно в него. За целта екологично настроените домакини използват разтвори на оцет или сода, останалите купуват някой от предлаганите в магазините препарати. Не забравяйте, че преди да пиете вода от кухненския кран, трябва да я оставите да се източи за няколко секунди, особено ако това става сутрин. Колкото и да е странно за началото на 21 век, все още в много стари водопроводи у нас има оловни тръби. Ако пие застояла в тях вода, човек може да си навлече сериозни неприятности със здравето. Симптомите на оловното отравяне са стомашни болки, постоянна умора, анемия. Когато пък готвите, на всяка цена проветрявайте кухнята и по възможност си инсталирайте абсорбатор, особено ако печката ви е на газ. В някои случаи след трийсетминутно готвене без проветряване нивото на азотен окис в кухнята може да се повиши до 400 мг/кв. м, а това е много повече, отколкото на средно оживено пътно кръстовище.

Гаражът

Имате ли гараж в къщата си, той трябва да е много добре изолиран, за да не прониква вътре толуол от бензина - този отровен газ причинява главоболие и създава проблеми с паметта.

Таванските помещения

Пентахлорфенолът, с който се обработват дървените греди, за да не се развиват в тях паразитни гъбички, може да увреди бъбреците и черния дроб на обитателите на тавански помещения. Добре е те да вземат мерки и да покрият гредите с плътен слой лак.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Тайният прозорец – ниша в интериора

Първите ниши не са изобретени от никого. Те са се появили естествено в дълбочините на пещерите, където са живели далечните наши предци. Използвали ги за съхранение на битови предмети, оръжие и инструм...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Кои са най-сериозните усложнения при грип

Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...

Бугенвилеята расте само на слънце

Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипо...

Начало