Още рецепти » Как да подберем цветята у дома

 Как да подберем цветята у дома

Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др.
Разбира се изходът ще е да не се намираме в такива помещения, но ако не можете да избегнете това, то прихванете няколко зелени питомци. Те ще ви помогнат в борбата с излишната химизация на стаите.
В кухнята на място ще се чувства хлорофитумът – той може да изчисти стаята от вредни газове и аромати за няколко часа. Освен него, добре ще се потруди, като почисти въздуха, може монстерата, бръшляна, аспарагусът, млечката, алое, спатифилумът.
Ако във вашето жилище е задушно, а през зимата и сухо, отгледайте сансевиера. Това е истинска фабрика за кислород. Да овлажните въздуха ще ви помогне циперусът, фикус бенджамина, монстерата, марантата, растенията с едри листа.
Ако работите на компютър, редом с климатика, принтера, ксерокса, то вероятно към края на деня ще чувствате силна умора, а понякога и слабост и болка. Вие дишате мъртъв въздух, преработен от техниката, в нея няма отрицателни йони и живи аромати. Поставете редом до себе си малки хвойнови (арукария, криптомерия, хвойна, туя, кипарис) и се наслаждавайте на свеж и лек въздух. За възстановяването на йоновия състав на въздуха също ще ви помогнат цереусът и кротонът. От болки в главата ще ви излекуват храстче здравец. Освен това здравецът понижава артериалното налягане и осигурява здрав сън.
От микробите ще ви избави аромата на мирта, цитрусови, розмарин, евкалипт, здравец, азалея. Антибактариално пък действат амарилисът, агапантусът, зефирантесът, хипеаструмът.
Различните видове лъчения биват филтрирани от кактусите. Аспарагусът ще погълне тежките метали, а от фенолите от новите мебели ще ви отърват драцената, хлорофитумът, алоето, филодендронът, шефлерата, спатифилумът.
В спалнята е уместно да настаните монстерата, драцената, кордилинето. Те ще ви помогнат да се избавите от външната енергия и ще понижат умората.
Доброто настроение ви е сигурно, ако наблизо имате любимо цвете. Ако още не се е появило такова у вас, купете си красиво листно-декоративно или цъфтящо растение. Цветята с ярко-червена или жълто-оранжева окраска ще ви подарят добро настроение и бодрост през целия ден. Те са незаменими при монотонна работа.
Ако очите ви са уморени от работата на компютъра, то трябва да си осигурите почивка, като се насладите на растения с листа с различен оттенък на зеленото – фикус, аглаонема, дифенбахия.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Супи с дреболии

Телешка шкембе чорба Прoдукти: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магда...

Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...

Ще си имаме още едно дете!

Появата на второ дете в семейството се изживява трудно от неговото братче или сестриче, особено ако е невръстно. Светът, съставен от „мама, татко и аз", изведнъж се срива напълно, а виновник за т...

Направете банята градина

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Начало