Още рецепти » Фън Шуй за цветовете в жилището

 Фън Шуй за цветовете в жилището

Много рядко някой се замисля каква роля играе цветът в живота на човека. А от него зависи не само възприемането на света наоколо, но и настроението, даже самочувствието. Искате да бъдете в хармония със себе си и със света? Има много прост начин да се постигне това – изборът на правилния цвят на интериора. Китайското изкуство Фън Шуй напътства как този избор да бъде съобразен с правилната циркулация на енергиите - огън, земя, метал, вода и дърво.

Бяло

Белият цвят винаги предизвиква асоциации с чистота, свежест, прохлада и често е символ на бодрост и здраве. Главното достойнство на този цвят е, че отразява слънчевите лъчи и така се засилва светлината в помещението и зрително се увеличава пространството. Бялото е незаменимо в по-малки помещения, където има ограничена светлина – например в банята или малката кухня. Единственият недостатък е, че бързо се замърсява и това в голяма степен се отнася за мебелите. Така че бялото изисква често почистване. Но в същото време е чудесен фон за ярки детайли, особено когато те трябва да бъдат подчертани.

Какво казва Фън Шуй: Добродетелен цвят. Означава чистота и свободно пространство. Символ на добрина и справедливост. Предизвиква бодрост, приканва към действия, концентрира върху себе си вниманието. В големи количества не се препоръчва за спални, защото влия зле на интимната среда.

Черно

Всички цветове, съчетани с черно, стават ярки и изразителни. Но такова изобилие от цветове е позволено, само ако има дефицит при осветлението.
Най-добре черното се съчетава с огледални повърхности – блестящи панели или гланцови плочки. Но не трябва да се забравя, че този цвят коригира помещението и поглъщайки светлината, го прави по-малко.

Какво казва Фън Шуй: Това е цветът на пустотата и отрицанието. Внушава печал, но може да намали умората. Не е желателно човек да се увлича по него.

Сиво

Този цвят има много оттенъци и е прекрасен за фон. И той, както белият и черният, се отнася към определението „универсален” и е в хармония с всички останали.
Сивият цвят е спокоен и ненатраплив, но сам по себе си е скучен, затова да се използва само той в интериора на помещението е нежелателно. Но за фон е отличен. Например на светлосиви стени може да се постави солидна мебел или да се окачи красива картина.

Какво казва Фън Шуй: Практичност и предпазливост, повишено внимание и недоверчивост. За тези, които обичат да се усамотяват и да остават в сянка. Да се угаси напрежението. Цвят, който обаче може да ви внуши скука.

Червено

За мнозина този цвят се свързва с богатство, разкош и красота. Той е в състояние да възбуди и да повиши настроението. Ако оттенъците се подберат правилно, то те са уместни за хола, кухнята или всекидневната. Но в детските стаи, трябва да се използват много внимателно, защото там е нужно да цари спокойствието.
Ако например холът е издържан в студени цветове, то малко червено ще придаде уют. Но е нужно особено внимание за стаите, където живеят възрастни хора, защото този цвят има способността да повишава кръвното налягане.

Какво казва Фън Шуй: Много активен цвят. Означава радост, веселие и страст. Придава на човек сили и добре стимулира решимостта.

Жълто

Най-топлият цвят. Асоциира се със слънцето и е отличен избор, ако стаята е разположена на север.
Жълтият цвят подхожда за хора, които водят активен начин на живот, защото ги прави бодри и оптимистични. Психолозите смятат, че топлите оттенъци на жълтия цвят повишават апетита и затова е добър за кухня, особено ако човек е силен в кулинарното изкуство.
Освен това жълтото стимулира процеса на познанието и развитието на интелекта. Сполучлив е за детски стаи, защото на стените им ще изпъква някаква живописна картина, която ще радва детските очи. Разбира се, има и някои оттенъци на жълтото, които пораждат раздразнение.

Какво казва Фън Шуй: Символ на радост, хармония и веселие. Смята се, че това е цветът-антидепресант, предизвикващ бодрост на духа и оптимизъм, който е нужен за постигане на успехи.

Оранжево

Цвят разкрепостен, както във физически, така и в духовен план. Той предразполага към общуване, създава атмосфера на доверие и помага за хармонични отношения. Използвайте го на места, където се събира семейството – всекидневна или трапезария.
Така както жълтият цвят, и оранжевият стимулира умствената дейност. Той може да бъде използван за стаята на ученик или студент. Но в никакъв случай не трябва да бъде основен, защото ако присъствието му е прекалено – предизвиква агресия. А ако трябва добре да си починете и да се отпуснете, избягвайте да стоите в оранжеви стаи.

Какво казва Фън Шуй: Насищат с енергия и повдигат настроението, дават увереност и помагат за ползотворна работа.

Кафяво

Неутрален цвят. Светлите му тонове са много по-благоприятни за възприемане от тъмните. В интериора подхожда най-много за мебелите. Различните оттенъци – от светлия, почти бежов, до наситено шоколадено – всичко е уместно за коридора, като много е важна светлината. Колкото тя е по-малко, толкова тонът трябва да е по-светъл.
Бежовият, прасковеният и този с цвят на кафе с мляко, много красиво подхождат на банята, особено ако на пода има тъмни детайли. Но не прекалявайте с тях, защото тогава помещението визуално се намалява.

Какво казва Фън Шуй: Кафявото и неговите оттенъци успокояват, намаляват умората, внушават чувство за сила и значимост, стимулират фантазията. Преди всичко се използват за увеличаване на площта.

Синьо

Психолозите препоръчват да се използват нежните небесносини тонове при интериора на спалнята, защото този цвят предизвиква отпускане и усещане за покой. Светлите оттенъци на синьото увеличават визуално пространството и затова дизайнерите го избират при обзавеждането на по-малки помещения. Но при оформлението на кухни с този цвят трябва да се внимава. Светлосиньото намалява апетита и ако искате да отслабнете, може да го изберете като основен. Не забравяйте, че тъмносиньото навява печал.

Какво казва Фън Шуй: Символизира духовната възвишеност, успокоява, внушава миролюбие и е много добър за неуверените в себе си хора.

Виолетово

Смята се, че това е най-загадъчният цвят. Възприема се различно – на едни се харесва, а на други действа угнетяващо. Обикновено е предпочитан от хора с философски ум. Предразполага към съзерцание и размишление. Но в никакъв случай не трябва да бъде доминиращ в интериора на помещението, а ако то е за живеене - използват се светли тонове.

Какво казва Фън Шуй: Символ на тайнствеността и мъдростта. Помага да се намери хармонията, развива състраданието.

Зелено

Цветът, който е най-близо до природата. Гали очите и душата. Действа успокояващо и разсейва негативната енергия и агресивните емоции. Затова често се използва в обществени и лечебни заведения. Зеленото е отличен цвят при оформлението на големи и светли помещения. Той помага на човек да се концентрира и затова е уместен и за работни помещения. Както и за детски стаи. Някои дизайнери са на мнение, че цветът на шамфъстъка и на зелената салата е най-добрият за интериора на спалнята. Но внимание - зеленото преди всичко се съчетава с различните тонове на... зелено.

Какво казва Фън Шуй: Помага да се запази равновесието и хармонията, цвят на движението и растежа. Придава увереност в силите и е полезен на тези, които искат да повишават активността си.

Няколко съвета:

• Избирайки цветовете на една или друга стая, е необходимо да се отчита на коя посока на светлината са обърнати. Ако прозорците са на юг, подходящи са хладните цветове, а ако са на север – топлите.
• Таванът може да се направи визуално по-нисък като е боядисан в малко по-тъмен оттенък в сравнение със стените. И точно обратното – за висок таван е нужна бяла боя.
• Зрително огромната стая може да се намали с топли и тъмни тонове.
• Разширяването на помещението се постига със светлите и студени цветове – светлосиньо, сребристосиво, светлозелено.
• Топлите цветове имат свойството да сближават стените и визуално малко да намаляват пространството.
• Тъмна мебел не се поставя в малки помещения, както и щори и килими в тъмни тонове.
• Вратите изглеждат добре, ако са светли – бели, светлосиви, слонова кост.
• В една стая не се използват повече от пет цвята.
• Ярките цветове не е хубаво да бъдат доминиращи, а да се използват в отделни детайли, за да акцентират вниманието.
Избирайки цвета на детската стая, е нужно добре да се познава характерът на бъдещия обитател. Неговото предпочитание към даден цвят личи в рисунките му и играчките.
Доброто цветово решение е гаранция семейството да се чувства комфортно.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Подпрозоречните первази

Наричани още подпрозоречни плочи или подпрозоречни дъски, вътрешните прозоречни первази са важен детайл в интериора като цяло и в частност - в прозоречните системи. Предпочитано място за домашните ни...

За какво мисли вашето бебе?

Зрелите хора си служат с думи, когато искат да формулират мислите си. А малките човечета? Те какво правят? Допреди трийсетина години учените бяха убедени, че интелектът им започва да се развива от мом...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Начало